Kardamon: wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

0 318
5/5 - (5 votes)

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw świata, która dosyć dużą popularność zyskała w starożytnych Chinach, ponieważ wykorzystywano ją do leczenia wielu nieprzyjemnych dolegliwości, jednak z czasem zaczęto używać jej niemal na całym świecie.

Pomimo tego, iż kardamon to obok szafranu jedna z najdroższych przypraw świata, to jednak jest ona warta swojej ceny nie tylko z uwagi na liczne właściwości lecznicze, ale również ze względu na niepowtarzalny smak. Dlaczego jednak warto używać kardamonu podczas przygotowywania codziennych potraw i w jaki sposób można wykorzystać przyprawę?

Charakterystyka kardamonu

Kardamon to roślina zaliczana do rodziny imbirowatych, w skład której wchodzi kilka różnych przypraw, jednak tę najcenniejszą pozyskuje się z kardamonu malabarskiego. Roślinę można spotkać głównie na terenie Indonezji, Chin oraz Półwyspu Indyjskiego, jednak uprawia się ją również z dosyć dużym powodzeniem w Ameryce Środkowej. Bylina, z której pozyskuje się przyprawę, może osiągać wysokość od ok. 2 do nawet 3 metrów. Roślina odznacza się dosyć szerokimi liśćmi oraz owocami, które wypełnione są niewielkimi nasionkami, czyli aromatyczną przyprawą.

Owoce kardamonu zbierane są od października do grudnia, jednak aby otrzymać przyprawę, która trafi na nasze stoły, konieczne jest poddanie zbiorów procesowi suszenia. W sklepach można obecnie bez problemu zakupić kardamon, jednak jest on sprzedawany w dwóch różnych formach, a mianowicie w całości lub w postaci zmielonej. Którą postać warto jednak wybrać? Najlepiej całe ziarno kardamonu, ponieważ zawiera ono znacznie większe ilości cennych dla zdrowia substancji odżywczych, a także aromatu niż zmielona przyprawa.

Wartości odżywcze kardamonu

Kardamon to przyprawa, która nie ma zbyt wielu kalorii, jednak z uwagi na dosyć dużą zawartość błonnika, powinna stanowić nieodłączny element codziennego menu każdej osoby, która chciałaby zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

W 100 g przyprawy można ponadto znaleźć nieznaczną ilość tłuszczu (głównie jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), węglowodanów, a także białko. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe substancje odżywcze, to w kardamonie można również znaleźć witaminę C, witaminę B6, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, fosfor, cynk, wapń, żelazo, sód, potas oraz magnez.

Kardamon na problemy z trawieniem

Nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze, cukry oraz węglowodany nie wpływa niestety zbyt korzystnie na stan naszego zdrowia, doprowadzając do pojawiania się różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu trawiennego. Z uwagi na fakt, iż kardamon ma dosyć ostry i piekący smak, dzięki czemu pomaga poprawić apetyt, dlatego też warto podawać go w szczególności niejadkom oraz wszystkim tym osobom, które chciałyby przybrać nieco na wadze.

Cennymi substancjami znajdującymi się w przyprawie są olejki eteryczne, które wspomagają produkcję soków trawiennych, dlatego też po kardamon powinny sięgać osoby, które mają problemy z zaparciami, wzdęciami, gazami oraz nieżytem żołądka. Warto również wiedzieć o tym, iż zarówno sproszkowany kardamon, jak i produkowany z niego olejek pomagają wyeliminować z organizmu bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.

Kardamon w walce z objawami przeziębienia

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na rozwój różnego rodzaju infekcji, dlatego też, aby wzmocnić swój organizm, warto do codziennego menu wprowadzić niewielką ilość kardamonu. Po przyprawę warto również sięgać w okresie zachorowania, ponieważ dzięki znajdującym się w niej substancjom aktywnym można w skuteczny sposób walczyć z takimi objawami przeziębienia jak zatkany nos oraz uporczywy kaszel.

W jaki jednak sposób można wykorzystać przyprawę? Oczywiście dodając jej odrobinę do przygotowywanych potraw, jednak cenna może być również specjalna herbatka, którą należy przygotować ze zwykłej herbaty, dodając do niej kilka roztartych ziarenek kardamonu. Świetnym pomysłem na chore zatoki lub zatkany nos może być również lecznicza inhalacja, którą można przygotować w szybki sposób, sięgając po olejek kardamonowy.

Kardamon
Kliknij i sprawdź ceny!

Cenne źródło melatoniny

Melatonina to bardzo ważny hormon produkowany przez szyszynkę a jego głównym zadaniem jest przede wszystkim ułatwianie zasypiania. Z tego też względu osoby, które zmagają się z bezsennością lub też mają chwilowe problemy z zasypianiem, powinny nieco częściej sięgać po kardamon.

W takim przypadku przed snem warto zaparzyć sobie leczniczą herbatkę z niewielką ilością rozgniecionych ziarenek przyprawy. Warto jednak wiedzieć o tym, iż wspomniana melatonina pomaga nie tylko rozwiązać problemy z zasypianiem, ale dodatkowo wspomaga walkę ze zbyt wysokim stężeniem glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.

Cenny afrodyzjak

W tradycyjnej medycynie naturalnej kardamon wykorzystywany był jako silny afrodyzjak, ponieważ w naturalny sposób pomagał zwiększyć potencję.

Z tego też względu osoby, które chciałyby poprawić swój popęd płciowy, powinny nieco bliżej zaprzyjaźnić się z tą niezwykłą przyprawą (jest ona wskazana do spożycia zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn).

Zastosowanie kardamonu w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym zastosowanie znalazł przede wszystkim olejek kardamonowy, który z uwagi na dosyć egzotyczny zapach wykorzystywany jest nie tylko w aromaterapii, ale również w przemyśle perfumeryjnym.

Wspomniany olejek można ponadto wykorzystać podczas masażu, który pomoże się zrelaksować po ciężkim dniu spędzonym w pracy. Zawarte w olejku substancje pomagają przyspieszyć przemianę materii, a także walkę ze znienawidzoną tkanką tłuszczową, dlatego też kardamonowy olejek dodawany jest do peelingów, kremów oraz balsamów mających za zadanie wyszczuplić ciało.

Zastosowanie kardamonu w kuchni

Kardamon to pełna aromatu przyprawa, którą można wykorzystać zarówno jako dodatek do wytrawnych, jak i słodkich potraw takich jak sałatki owocowe, pierniki, ciasteczka oraz likiery. Idealnie komponuje się z dynią, daniami rybnymi oraz potrawami mięsnymi.

Pomimo tego, iż przyprawa największą popularnością cieszy się na wschodzie naszego kontynentu (jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej), to z powodzeniem można ją również wykorzystać podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań. Świetnym sposobem na wykorzystanie kardamonu może być również dodanie jego niewielkiej ilości do świeżo zaparzonej kawy lub nawet herbaty. Na bazie kardamonu można również przygotować leczniczy napar, który pomoże rozgrzać organizm w trakcie przeziębienia, ułatwi zasypianie, a także pomoże poprawić samopoczucie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.