Kapusta z grochem: skład, wartości odżywcze, właściwości, przepisy
Kapusta z grochem to potrawa, na którą z niecierpliwością czekamy zwłaszcza podczas Świąt Bożego Narodzenia, jednak wielu z nas przygotowuje ją również w ciągu roku. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pełna wartości odżywczych kapusta kiszona oraz groch, jednak można do niej również dodać boczek wędzony, grzyby oraz ziemniaki, dzięki czemu nabiera ona zupełnie innego charakteru. Dlaczego jednak warto jeść kapustę z grzybami, jakie cenne dla zdrowia właściwości płyną z jej spożycia i w jaki sposób można ją przygotować?
Skład kapusty z grochem
Jak zostało wspomniane powyżej, kapusta z grochem składa się oczywiście z kiszonej kapusty oraz grochu, jednak w zależności od przepisu można do niej z powodzeniem dodać również inne składniki. Jakie? Najczęściej wędzony boczek, suszone grzyby (podgrzybki, prawdziwki), a także zeszkloną na oliwie lub oleju rzepakowym poszatkowaną cebulę. Nieodłącznym elementem tego dania jest również kminek, dzięki któremu danie nie jest tak ciężkie, a oprócz tego wspomaga ono trawienie. Dosyć często do kapusty z grochem dodaje się także zasmażkę z mąki pszennej, majeranek i obowiązkowo odrobinę soli i pieprzu. Kapustę z grochem przygotowuje się w dosyć prosty i szybki sposób, dzięki czemu można jej smakiem delektować się zaledwie po upływie około 1,5 godziny od rozpoczęcia procesu gotowania, jednak najlepiej smakuje ona po 1 lub dwóch dniach.
Wartości odżywcze kapusty z grochem
Kapusta z grochem, która pozbawiona jest boczku, zasmażki oraz smażonej cebulki zaliczana jest do niskokalorycznych potraw, ponieważ w 100 g produktu można znaleźć około 80 kcal. Oczywiście dodając wspomniane powyżej składniki, a także grzyby należy liczyć się z tym, iż danie zwiększy co najmniej trzykrotnie swoją kaloryczność, a dodatek grzybów spowoduje również, iż stanie się ono ciężkostrawne. Z tego też względu osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego, nie powinny po nią sięgać zbyt często a najlepiej, jeśli będą przygotowywać wersję light. Jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów to kapusta z grochem nie zawiera zbyt dużych ilości tych substancji, jednak można znaleźć w niej nieznaczne ilości witamin B1 i B6, witamin A, C D, błonnika, białka, żelaza, cynku, magnezu, sodu, potasu oraz fosforu.
Właściwości lecznicze grochu
Groch stanowiący nieodłączny element potrawy wykazuje właściwości antynowotworowe, pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność, a także pomaga wyregulować zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Z kolei z uwagi na dosyć dużą zawartość żelaza regularne spożycie grochu wspomaga walkę z niedokrwistością, czyli anemią. Warto również wiedzieć o tym, iż produkt ten zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także pomaga wzmocnić od wewnątrz osłabiony organizm.
Właściwości lecznicze kiszonej kapusty
Kapusta kiszona charakteryzuje się dosyć specyficznym smakiem i zapachem, przez co nie każdej osobie może przypaść do gustu, jednak warto wiedzieć o tym, iż jest bardzo cennym źródłem probiotyków, które w korzystny sposób wpływają na nasz układ pokarmowy oraz moczowy. Kapusta kiszona pomaga wyregulować temperaturę ciała, wzmacnia nasz system immunologiczny, a także oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Warto również wiedzieć o tym, iż kiszona kapusta wpływa korzystnie na funkcjonowanie śledziony, pęcherzyka żółciowego oraz wątroby, dlatego też warto spożywać ją tak często, jak to tylko możliwe (najlepiej w surowej postaci, jednak można z niej przygotować również kapustę z grochem, łącząc tym samym właściwości lecznicze tych dwóch produktów).
Tradycyjna kapusta z grochem
Składniki:
- 0,6 kg kapusty kiszonej,
- 100 g łuskanego grochu,
- 2 małe cebule,
- kawałek masła,
- 1 łyżeczka kminku,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Groch zalać wodą, dodając do niego kminek oraz namaczając przez całą noc. Na drugi dzień odcedzić go, zalewając zimną wodą oraz gotując go do momentu, aż się rozgotuje. Kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna przelać na sitku zimną wodą i ugotować, dodając do niej w międzyczasie ugotowany groch oraz liście laurowe. Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła, dorzucając następnie go kapusty. Całość doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.
Kapusta z grochem, boczkiem i ziemniakami
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty (może być z dodatkiem marchewki),
- 0,5 kg łuskanego grochu,
- 3 małe cebule,
- 3 ziemniaki,
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 pęto cienkiej kiełbasy,
- 1 łyżeczka mąki,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- odrobina oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Groch zalać zimną wodą, odstawiając go na całą noc do namoczenia. Drugiego dnia namoczony groch należy przecedzić, zalewając go świeżą wodą i gotując do miękkości razem z obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki ziemniakami do momentu, aż się rozgotują. Do drugiego garnka wrzucić poszatkowaną kiszoną kapustę, zalewając ją zimną wodą i dodając do niej ziele angielskie oraz liście laurowe. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można przelać ją zimną wodą. Kapustę należy gotować do momentu, aż będzie miękka, przecedzając ją następnie oraz dodając do ugotowanego wcześniej grochu z ziemniakami. Całość doprawić odrobiną soli i nieco większą ilością pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Następnie należy do niej dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, smażąc całość przez kilka minut i dodając na koniec 1 łyżeczkę mąki. Tak przygotowaną zasmażkę można dodać do kapusty z grochem, mieszając zawartość garnka bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Kapusta z grochem i grzybami
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 200 g łuskanego grochu,
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków),
- 2 średniej wielkości cebule,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka cukru,
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Groch opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Drugiego dnia przecedzić go, zalewając zimną wodą, gotując go do miękkości (należy uważać, aby nie przywarł do dna garnka). Grzyby również należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie, gotując je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gdy będą już miękkie, należy je przecedzić i pokroić na mniejsze kawałki, nie wylewając jednak do zlewu grzybowego wywaru. Kapustę przelać zimną wodą, poszatkować i ugotować, dodając do niej grzybowy wywar, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane wcześniej grzyby oraz cukier, pozostawiając na palniku, aż będzie miękka (od czasu do czasu należy ją przemieszać, aby nie przywarła do garnka). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Gdy kapusta będzie już miękka dodać do niej podsmażoną cebulę oraz groch, dusząc danie na małym ogniu przez 15 minut i doprawiając je odrobiną soli i pieprzu.