Kapary: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni

0 312
5/5 - (5 votes)

Kuchnia grecka, włoska i francuska nie może się obejść bez świeżych ziół, oliwek oraz czosnku, jednak równie ważnym elementem łączącym te trzy kuchnie są nierozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, czyli znane nam bardzo dobrze kapary. Setki lat temu w tradycyjnej medycynie ludowej kapary uznawane były za silny afrodyzjak, jednak wraz z biegiem czasu zaczęto odkrywać również inne właściwości tej niewielkiej przyprawy.

W Polsce kapary znane są przede wszystkim w wersji kiszonej i konserwowanej, natomiast w kuchni śródziemnomorskiej używa się ich pod różnymi postaciami. Dlaczego jednak warto wprowadzić do codziennego jadłospisu kapary i gdzie niewielkie cierpkie kulki przyprawy znajdą zastosowanie?

Pochodzenie kaparów

Kapary najprawdopodobniej pochodzą z terenów środkowej Azji, jednak dzięki podróżom mieszkańców arabskich krajów trafiły one do Europy, głównie w rejony basenu Morza Śródziemnego oraz Półwyspu Apenińskiego.

Obecnie zarówno kuchnia włoska, jak i grecka czy francuska, nie mogę obejść się bez niewielkich, ciemnozielonych kuleczek, które stanowią nieodzowny element codziennie przygotowywanych potraw. W Polsce kapary nie są niestety uprawiane, dlatego też musimy eksportować je nie tylko z krajów śródziemnomorskich, ale również z Afryki i Stanów Zjednoczonych (najczęściej w słoikach).

Ciekawostki związane z kaparami

  • kapary podobnie zresztą, jak i inne warzywa w niemal 85% składają się z wody,
  • kwiaty kaparu ciernistego kwitną tylko przez jeden dzień i w tym samym czasie powstają owoce, które zbierane są zawsze ręcznie (tylko o poranku o ile oczywiście zapowiadany jest suchy dzień),
  • zebrane owoce kaparu ciernistego najczęściej marynuje się w zalewie octowej, solnej lub po prostu w oleju

Skarbnica polifenoli

Antyoksydanty zwane również polifenolami to niezwykle ważne substancje, które wpływają bardzo pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na wygląd zewnętrzny. W jaki jednak sposób? Wspomagają one walkę z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za niszczenie naszego DNA (co przyczynia się do rozwoju bardzo niebezpiecznych nowotworów), a także za przedwczesne starzenie się skóry.

Jeśli chodzi o kapary, to zawierają one w sobie bardzo duże ilości cennych polifenoli. W surowej przyprawie można znaleźć ok. 310 mg polifenoli w 100 g produktu, natomiast w takiej samej ilości kaparów w zalewie znajduje się od ok. 135 do 180 mg polifenoli. W kaparach można znaleźć aż trzy rodzaje polifenoli, a mianowicie kwercetynę, rutynę oraz kempferol. Kwercetyna pomaga załagodzić nieprzyjemne objawy alergii, jednak dużo ważniejszym dla naszego zdrowia polifenolem jest rutyna, która pomaga wzmocnić nasze naczynia krwionośne, a także spowalnia proces utleniania witaminy C, zabezpieczając tym samym nasz układ odpornościowy przed rozwojem różnego rodzaju infekcji.

Właściwości lecznicze kaparów

Witamina C znajdująca się w kaparach opóźnia proces starzenia się organizmu, a także wzmacnia naszą odporność, dzięki czemu nasz organizm w okresie jesienno-zimowym w naturalny sposób zwalcza chorobotwórcze mikroorganizmy.

Z kolei dzięki obecności witaminy A regularne spożycie kaparów zapobiega chorobom narządu wzroku, poprawia wygląd oraz stan skóry, a także zabezpiecza nasz organizm przed rozwojem niektórych nowotworów. Kapary powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety wszystkich tych osób, które walczą z problemami układu pokarmowego, czy też z dolegliwościami od strony wątroby.

Dzięki kaparom wzmaga się metabolizm, dolegliwości jelitowe ulegają złagodzeniu, a nieprzyjemne wzdęcia zostają ograniczone. Z uwagi na fakt, iż kapary nie zawierają zbyt wielu kalorii, to mogą być bez obaw spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej.

Wartości odżywcze kaparów

Kapary w sklepach można najczęściej zakupić w wersji konserwowanej, a w 100 g produktu znajduje się niewielka ilość tłuszczu, a także białka, błonnika oraz węglowodanów.
W kaparach można również znaleźć takie witaminy jak A, C, E, K, B6, niacyna, tiamina, ryboflawina i kwas foliowy, a także takie cenne dla zdrowia minerały jak cynk, wapń, potas, sód, magnez, żelazo oraz fosfor.

Zastosowanie kaparów w kuchni

Kapary odznaczają się dosyć specyficznym smakiem, który stanowi mieszankę czarnego pieprzu, oliwek oraz chrzanu, dlatego też dodane do potrawy, nadają jej wyrazistości oraz odrobiny pikanterii. Zarówno kiszone, jak i konserwowane kapary mogą być z powodzeniem dodawane do sałatek, potraw ze śledzi, tatara, drobiowych galaretek, a także rybnych marynat. Wzbogacają one ponadto smak potraw z drobiu, owoców morza, makaronów oraz ryb. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do pizzy.

Kapary uwielbiają towarzystwo nie tylko oliwek (zarówno tych ciemnych, jak i zielonych), ale również wielu przypraw takich jak bazylia, oregano, estragon oraz gorczyca. Pomimo tego, iż stanowią one nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, to z powodzeniem można je również dodawać do potraw kuchni polskiej. Podczas przygotowywania potraw z kaparami należy pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ich ilością, ponieważ zarówno konserwowane, jak i kiszone kapary zawierają dosyć duże ilości sodu, który w nadmiarze może odbić się bardzo niekorzystnie na naszym zdrowiu.

Kapary kaparom nierówne

Niestety wielu producentów oszukuje konsumentów, pisząc na przedniej stronie słoika kapary, umieszczając w nim jednak zupełnie inny produkt. Kapary można niestety pomylić z marynowanymi pąkami nasturcji, które wyglądają niemal identycznie.

Z tego też względu podczas zakupu produktu należy bardzo dokładnie przeczytać etykietę, aby mieć pewność, iż w słoiczku faktycznie znajdują się kapary.

Kapary
Kliknij i sprawdź ceny!

Makaron z łososiem, rukolą i kaparami

Składniki:

  • 300 g wybranego makaronu,
  • 400 g świeżego filetu z łososia ze skórą,
  • 40 g klarowanego masła,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki kaparów marynowanych,
  • 1 opakowanie rukoli,
  • po 1 łyżce oliwy z oliwek i oleju do smażenia,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Łososia opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć dokładnie na papierowym ręczniku, po czym nasmarować olejem i posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę należy umieścić skórką do dołu na rozgrzanej patelni, smażąc przez około 7 minut. Po tym czasie rybę przewrócić na drugą stronę, smażąc przez kolejne 4 minuty. W następnym kroku należy zdjąć ostrożnie skórkę z łososia, smażąc go jeszcze przez ok. 2 minuty, aby się lekko zarumienił. W osolonej wodzie należy ugotować makaron, odcedzając go następnie oraz umieszczając z powrotem w garnku. Do makaronu należy dodać rozdrobnionego łososia, skrapiając całość olejem oraz dodając przyprawy. Po kilku minutach danie należy zdjąć z palnika. Na patelnię należy wlać sok z cytryny, dodając następnie masło klarowane oraz kapary. Całość przez chwilę należy smażyć, dodając następnie do makaronu oraz rukoli.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.