Kalarepa: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni
Kalarepa do zaliczane do rodziny kapustnych jedno z najpopularniejszych warzyw, które zawiera w sobie niemal wszystkie cenne dla zdrowia witaminy i minerały a w szczególności indole oraz izotiocyjany, które ochraniają nasz organizm przed rozwojem niebezpiecznych nowotworów. Uprawiana była już w starożytnym Rzymie, skąd najprawdopodobniej dotarła do naszego kraju pod koniec XIX wieku. Jakie jednak cenne dla zdrowia właściwości płyną ze spożycia kalarepy, na co należy zwrócić uwagę podczas jej zakupu i w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni?
Wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa zaliczana jest do grona najmniej kalorycznych warzyw, ponieważ w 100 g znajduje się jedynie 27 kcal. Z uwagi na dosyć niską zawartość tłuszczu oraz nieznaczne ilości błonnika warzywo to polecane jest do spożycia wszystkim tym osobom, które chciałyby zrzucić nadmiar zbędnych kilogramów. Wśród najcenniejszych substancji obecnych w kalarepie można wymienić takie witaminy jak A, C, E, K, z grupy B, a także cenne dla zdrowia minerały takie jak cynk, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód oraz magnez.
Antynowotworowe właściwości kalarepy
Licznie przeprowadzone przez amerykańskich specjalistów badania i eksperymenty wykazały, iż kalarepa, podobnie zresztą jak brukselka, kapusta, sałata i inne zielonolistne warzywa, wykazuje silne właściwości antynowotworowe. W przeprowadzonym wówczas eksperymencie, w którym wzięło udział kilka tysięcy kobiet, udowodniono, iż dzięki znajdującym się w kalarepie substancjom, można w bardzo skuteczny sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Substancjami, które odpowiadają za takie właśnie właściwości warzywa, to wspomniane nieco wcześniej indole oraz izotiocyjany obecne także w takich produktach jak brokuły, jarmuż, kalafior oraz czarna rzodkiew.
Kalarepa na mocne i zdrowe serce
Regularne spożycie kalarepy wpływa niezwykle korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, za co odpowiedzialna jest znajdująca się w warzywie witamina C. Jakie jest jednak jej zadanie? Pomaga ona utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi, zapobiegając tym samym zarówno zawałowi, jak i rozwojowi nadciśnienia będącego obecnie jedną z najniebezpieczniejszych chorób cywilizacyjnych współczesnego świata.
Kalarepa w walce z bateriami i grzybami
Obecne w kalarepie związki siarkowe, które ulegają rozkładowi na indole oraz izotiocyjany mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, ponieważ dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz grzybobójczym zwalczają bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Niestety walka ze wspomnianą bakterią jest niezwykle trudna, dlatego też lepiej zapobiec jej ewentualnemu pojawieniu się, poprzez regularne spożycie świeżej kalarepy.
Kalarepa dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku
Kalarepa to jedno z lepszych źródeł luteiny, czyli substancji ochraniającej nasz narząd wzroku przed chorobami oczu oraz innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami. Czym jednak jest wspomniana luteina? To obecny w roślinach barwnik będący bardzo silnym przeciwutleniaczem, który gromadząc się w plamce żółtej oka, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Warto również wiedzieć o tym, iż ochrania on również oczy przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Podczas konsumpcji kalarepy należy pamiętać o tym, aby nie kroić jej nożem, ponieważ w takim przypadku luteina traci wszystkie swoje cenne dla zdrowia właściwości.
Kalarepa w walce o smukłą sylwetkę
Kalarepa, a raczej jej liście to prawdziwa skarbnica chlorofilu, czyli naturalnego barwnika roślinnego, który pomaga oczyścić nasz organizm z zalegających w nim toksyn oraz metali ciężkich. Dzięki temu odciążona zostaje wątroba oraz nerki, czyli dwa bardzo ważne organy, które odpowiedzialne są za filtrację zanieczyszczeń, a także wydalenie ich z organizmu. Warto również wiedzieć o tym, że kalarepa to niskokaloryczne warzywo, po które powinny sięgać wszystkie te osoby, które chciałyby zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Pozostałe właściwości kalarepy
Kalarepa z uwagi na dosyć sporą zawartość cennych dla naszego zdrowia substancji wykazuje szereg właściwości leczniczych, których opisanie mogłoby zająć na prawdę sporo czasu. Z tego też względu najlepiej przedstawić je w pigułce. Wśród pozostałych właściwości kalarepy można zatem wymienić:
- walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przedwczesny proces starzenia się skóry,
- zbawienny wpływ na układ trawienny (wspomaga leczenie zaparć oraz wzdęć),
- wspomaganie wydzielania żółci,
- utrzymywanie na stałym poziomie stężenia glukozy we krwi
Zastosowanie kalarepy w kuchni
Kalarepę, w szczególności tę młodą, najlepiej spożywać w surowej postaci, ponieważ zawiera ona znacznie większe ilości witamin i minerałów niż kalarepa poddawana obróbce termicznej. Warto zatem chrupać ją pomiędzy posiłkami, zastępując nią niezdrowe przekąski takie jak słodycze oraz fast foody. Jeśli chodzi natomiast o nieco twardsze i większe kalarepy, to można je z powodzeniem dodawać do zup, zapiekanek oraz surówek. Z gotowanej kalarepy można ponadto przygotować smaczne purée, zastępując nią ziemniaki. Z kolei pełne wartości liście kalarepy po sparzeniu, można wykorzystać jako składnik świeżej sałatki warzywnej lub jako dodatek do zdrowej i niskokalorycznej zupy.
Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu kalarepy?
W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się wielkości kalarepy, która świadczy o jej walorach smakowych. Bardzo duże kalarepy są z reguły dosyć stare, przez co mogą mieć wiele bardzo twardych włókien. Warto również wiedzieć o tym, że im większa kalarepa, tym większe ryzyko, iż może ona zawierać różnego rodzaju substancje chemiczne przyspieszające wzrost. Z tego też względu najlepiej sięgać po małe lub średniej wielkości kalarepy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale również pozbawione włókien. Podczas zakupu kalarepy warto również zwrócić uwagę na jej liście, które nie powinny być żółte oraz zwiędnięte, ponieważ świadczy to zazwyczaj o tym, że kalarepa była w nieodpowiedni sposób przechowywana i nie odznacza się pierwszą świeżością. Jak długo można przechowywać kalarepę? W temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni, natomiast w lodówce na najniższej półce o 3-4 dni dłużej.
Czy kalarepę może spożywać każda osoba?
Kalarepa to niestety warzywo, które może zawierać (pomimo dokładnego umycia i starannego przygotowania) tzw. goitrogeny, czyli chemiczne substancje wykazujące właściwości wolotówrcze oraz upośledzające prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Z tego też względu po wspomniane warzywo nie powinny zbyt często sięgać osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy (zarówno nadczynnością, jak i niedoczynnością tarczycy).