Jaki wybrać drewniany blat w kuchni?

Kitchen brass utensils, chef accessories. Hanging kitchen with white tiles wall and wood tabletop.Green plant on kitchen background side view
0 33
Rate this post

Kuchnia powszechnie uważana jest za serce każdego domu, a jej najważniejszym elementem oprócz stołu jest z pewnością blat. Jest to przestrzeń robocza, która musi być nie tylko trwała, ale również elegancka, by stanowić dekorację. Cechy te z pewnością łączy drewno, dlatego też warto zastanowić się nad tym, jaki wybrać drewniany blat do kuchni.

Dlaczego warto zastosować drewniany blat kuchenny? Wady i zalety drewna w kuchni

Drewno jest ponadczasowym surowcem, który nie wychodzi z mody mimo opracowywania coraz nowszych materiałów wykończeniowych. Drewniane blaty kuchenne są więc chętnie wybierane zarówno przez osoby samodzielnie aranżujące wnętrza, jak i firmy oferujące wykończenie pod klucz. Wynika to z faktu, że blaty wykonane z drewna pasują zarówno do nowoczesnych aranżacji, jak i stylu tradycyjnego, będąc elementem, który wnosi naturalne piękno i klimatyczne ciepło do pomieszczenia. Istotne są również zalety samego drewna, do których zalicza się przede wszystkim łatwość obróbki, możliwość odnawiania, czy uniwersalność. Co więcej, drewniane meble są obecnie utożsamiane z prestiżem. Czy drewno posiada jakieś wady? Oczywiście, że tak, a zalicza się do nich fakt, że jest ono palne, a także, że jego trwałość uzależniona jest od konkretnego gatunku.

Jaki gatunek drewna sprawdzi się jako blat kuchenny?

Jak wspomniano w poprzednim akapicie trwałość drewna uzależniona jest od jego gatunku. Co więcej, to samo dotyczy odporności na wysokie temperatury. Jaki zatem gatunek drewna sprawdzi się jako blat kuchenny? Z polskich gatunków z pewnością warto rozważyć dąb, buk oraz jesion, czyli drewno, które jest odpowiednio twarde oraz wytrzymałe. Oczywiście popularnością cieszą się również gatunki egzotyczne, wśród których króluje bambus, a także palisander i merbau. Każdy z nich wyróżnia się innym kolorem, a także ciekawym układem słojów.

Kuchenny blat drewniany – lity, czy klejony?

Wybierając drewniany blat kuchenny warto mieć świadomość, że w sprzedaży dostępne są blaty lite oraz klejone. Które sprawdzają się lepiej? Blaty lite to produkty, które powstają z lameli sklejanych wyłącznie po szerokości, co sprawia, że charakteryzują się  jednolitym i naturalnym rysunkiem z doskonale widocznym usłojeniem i strukturą drewna. Tego typu łączenie drewna wiąże się natomiast z ryzykiem, że w przyszłości będzie się ono wypaczało oraz pękało. Rozwiązaniem tego problemu są blaty z drewna klejonego na mikrowczepy, czyli z wyszlifowanych i idealnie przylegających do siebie lamelek. Ogranicza to ryzyko naprężania drewna, a co za tym idzie jego uszkodzenia, czy deformacji. Co więcej, blaty klejone są z reguły tańsze niż lite.

Blat drewniany – lakierowany, czy olejowany?

Wybierając drewniany blat kuchenny pod uwagę warto wziąć również sposób jego impregnacji. Dostępne są blaty lakierowane, których powierzchnia est gładka i łatwo się ją czyści. Dodatkowo lakier uwypukla i podkreśla walory drewna, a także chroni go przed wilgocią. Inną możliwością są blaty olejowane, co sprawia, że stają się one odporne zarówno na wilgoć, jak i wysokie temperatury. Olej wnika w głąb drewna, dzięki czemu doskonale je zabezpiecza, a jednocześnie nie niszczy jego naturalnej struktury.

Jak widać wybór drewnianego blatu kuchennego nie jest prosty. Dokonując go z pewnością należy wziąć pod uwagę zarówno walory estetyczne, jak i trwałość, czy funkcjonalność.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.