Jagody goji- Właściwości, cenne składniki, przeciwwskazania, właściwości zdrowotne
Obecnie kult zdrowego odżywiania staje się coraz bardziej powszechny. Ludzie pragną zdrowo się odżywiać, uprawiać sport i przyglądać się swojemu ciału. Na szczególną uwagę zasługują jagody goji, które dzięki swoim dobroczynnym właściwościom zyskały szerokie grono zwolenników. Co warto o nich wiedzieć? Czy jedzenie owoców jagód goji jest bezpieczne i faktycznie zdrowe?
Czym są jagody goji?
Jagody goji to owoce, które w krajach azjatyckich były wykorzystywane od ponad 2000 lat. Zalecane są szczególnie w przypadku obniżenia odporności i leczenia reumatyzmy, zwłaszcza wśród osób starszych, których zdrowie nie jest już takie samo, jak w młodzieńczych latach. Dzięki jagodom goji można równie zliczyć na usprawnienie serca i wyregulowanie jego pracy. Wielu lekarzy i dietetyków zgodnie twierdzi, że jagody goji to również idealny sposób na obniżenie ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu, który zanieczyszcza żyły człowieka i w wielu przypadkach prowadzi do miażdżycy lub innych, groźnych chorób. Jagody goji to nic innego, jak chińskie owoce o nieco mało znanej nazwie kolcowój pospolity. Warto podkreślić, że jagody te nie mają nic wspólnego z tak zwaną wilczą jagodą, która powoduje śmierć.
Jagody goji- Składniki odżywcze
Warto szczególną uwagę poświęcić temu, co znajduje się w owych jagodach i czy ich jedzenie faktycznie ma same pozytywne skutki, jak twierdzi wiele osób. We wnętrzu świeżych jagód można znaleźć bogate źródło witamin i minerałów niezbędnych do codziennego funkcjonowania i dobrego samopoczucia człowieka. Znajduje się tam witamina C, która poprawia odporność organizmu oraz między innymi witamina E, która zwana jest najczęściej witaminą wiecznej młodości. Dodatkowo w jagodach goji znajdują się takie substancje jak białko, żelazo, selen, właściwości przeciwutleniające i witaminy z grupy B. Cenna jest również zawartość bagatela 19 aminokwasów, gdzie aż 8 z nich organizm nie jest w stanie wyprodukować sobie samodzielnie.
Jagody goji a zahamowanie postępu nowotworu
Jagody goji to niesamowicie bogate źródło białka, wchodzącego w skład 18 głównych aminokwasów. Dodatkowo w jej wnętrzu znaleźć można tłuszcze i węglowodany. Znajdziemy w nich 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6, które odpowiedzialne są za wytwarzanie hormonów, prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz odpowiednią pracę serca. Bogate są w substancje o nazwie flawonoidów. Za najcenniejszy składnik, jaki znajduje się w tych owocach, uważa się LBP, czyli bioaktywny kompleks, który jest rozpuszczalny w wodzie i wykazuje działania antynowotworowe. Wiele badań i publikacji jasno określa, że związek ten w dużym stopniu hamuje powstawanie niebezpiecznych nowotworów oraz przykrych skutków, jakie są z nimi związane. W dużym stopniu zahamowany zostaje również nowotwór gruczoły krokowego.
Jagody goji dla cukrzyków
Jagody goji to idealne rozwiązanie dla cukrzyków, którzy borykają się z problemami związanymi ze spadkami cukru i ich niewyregulowanym poziomem. Badania na zwierzętach wykazały, że z owych jagodach znajdują się związki polisacharydowe, które stymulują proliferację wielu komórek trzustki. Jagody goji wpływają również pozytywnie na wychwyt glukozy z tkanek obwodowych. Naukowcy zgodnie stwierdzili, iż wytwarzanie LBP pozwala na zmniejszenie hiperglikemii u zwierząt, które cierpiały na cukrzycę. Do obserwacji zaliczyć można również to, że kompleks LBP poprawia w dużym stopniu odporność na insulinę i zmniejsza w dużym stopniu insulinoodporność.
Jagody goji a cholesterol i nadciśnienie tętnicze
Jagody goji mają w sobie również środek o nazwie cyperon, który bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie krwi oraz pracę serca człowieka. Dzięki wytwarzaniu choliny wpływa również pozytywnie na pracę serca. Zaleca się, stosowanie jagód goi u osób, które borykają się z problemami związanymi z pracą serca oraz cholesterolem. To bardzo ważne. Dodatkowo działanie jagód goji w zakresie tych schorzeń wzmacnia obecność witaminy C, która od wielu lat uznawana jest za cenny składnik poprawiający układ krążenia.
Jagody goji- Przeciwwskazania
Niestety jagody goji nie mogą być przyjmowane przez wszystkich. Przede wszystkim nie należy stosować dawki większej niż 5-12 gram suszonych jagód goji dziennie. W przypadku owoców świeżych limit jest inny i przelicza go zazwyczaj dietetyk lub osoba, która zna się na tych owocach i wie, jakie są konsekwencje ich przedawkowania, jednak tego typu owoce są w Polsce niedostępne. Jakie są przeciwwskazania do stosowania jagód goji?
- Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych- Osoby, które je zażywają, powinny skonsultować się z lekarzem i ustalić ewentualną dawkę dzienną jagód goji,
- Ciąża,
- Karmienie piersią.
Jagody goji a poprawa wzroku
Wiele badań wskazuje również na to, że jagody goji mogą w dużym stopniu poprawić wzrok. Jest to spowodowane gigantyczną ilością karotenoidów oraz luteiny. Oba te składniki pozostają w przyjaznych stosunkach i wspólnymi silami mogą ochraniać siatkówkę oka przed wszelkimi uszkodzeniami spowodowanymi występowaniem wolnych rodników w organizmie. Kiedy antyoksydantów jest zbyt mało, może wówczas dochodzić do AMD, zwanego inaczej zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jagody goji
Kliknij i sprawdź ceny!
Jagody goji a ich właściwości odchudzające
Chyba każda kobieta pragnie czuć się piękna i szczupła. Na plaży widoczne są piękne ciała, które wprawiają wiele innych kobiet w kompleksy. Warto więc się zastanowić, czy dzięki jagodom goji spożywanym w trakcie diety odchudzającej, można zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Oprócz witamin i aminokwasów, jagody goji mają szereg cennych składników, takich jak białko, błonnik i cenne węglowodany. Jedna garść jagód goji, czyli około 30 gram to około 23 kalorii, na które składa się 6 gram węglowodanów, w tym 4 gramy cukru, 2 gramy błonnika i około 3 gram białka. Jagody goji warto spożywać zupełnie tak, jak rodzynki lub wystarczy dodać je do musli, koktajli lub przetworów. To dobra porcja dla osób, które eksperymentują z dietą, jednak nie warto spodziewać się po niewielkich jagodach gigantycznych efektów kuracji odchudzającej. Jagody goji w połączeniu z gotowanym lub upieczonym mięsem wołowym stanowią eksplozję smaków.