Homocysteina – miażdzyca, choroba Alzheimera, udar, depresja, dieta, witaminy
Homocysteina jest aminokwasem niebiałkowym obecnym we krwi, której poziom można dokładnie zmierzyć za pomocą prostego testu krwi. Homocysteina jest biosyntetyzowana w naszym organizmie z aminokwasu metioniny poprzez usunięcie grupy metylowej. Obecnie wiadomo, że podwyższona homocysteina może prowadzić do stanu zapalnego cienkiej warstwy komórek, które wyściełają wewnętrzną powierzchnię naczyń krwionośnych, zwaną śródbłonkiem. Jeśli podwyższony poziom homocysteiny nie zostanie obniżony, może prowadzić do zapalenia tętnic, żył i naczyń włosowatych przenoszących krew do wszystkich części ciała.
Niebezpieczny, zbyt wysoki poziom homocysteiny
Jeśli poziom homocysteiny jest zbyt wysoki przez dłuższy okres czasu, na ścianach tętnic zaczynają się gromadzić złogi wapnia i tłuszczów, co prowadzi do miażdżycy. To z kolei może prowadzić do ograniczenia dopływu krwi do tkanek, powodując niedobór tlenu i glukozy, które są potrzebne do metabolizmu komórkowego. Podwyższony poziom homocysteiny jest powiązany z występowaniem zakrzepów, ataków serca i udarów. Jednak wielu kardiologów wciąż nie sprawdza poziomu homocysteiny u swoich pacjentów, chyba że osoba sama o to poprosi. Może to wynikać częściowo z faktu, że testowanie poziomu homocysteiny zwykle nie jest objęte ubezpieczeniem zdrowotnym i że nie ma ustalonej żadnej innej formy leczenia farmaceutycznego dla podwyższonych poziomów homocysteiny niż naturalna suplementacja witaminowa, a także dieta bogata w surowe zielone warzywa liściaste.
Kto jest narażony na podwyższony poziom homocysteiny
Wyższy poziom homocysteiny we krwi są statystycznie wyższe u ludzi spożywających dużo białka zwierzęcego i nie spożywających odpowiednich ilości owoców i zielonych warzyw liściastych. Badania wskazują również, że ma na to również wpływ nadmierne spozywanie kofeiny. Zmniejszenie spożycia białka zwierzęcego i kawy może obniżyć poziom homocysteiny. Stres również został powiązany z tym problemem. Neuroprzekaźniki takie jak epinefryna i norepinefryna, których poziom podwyższany jest przez stres i muszą być metabolizowane w wątrobie w procesie, który wykorzystuje metylowane witamin z grupy B. Kiedy zużywamy te grupy metylowe, nie możemy przetwarzać homocysteiny, przez co wzrasta jej poziom we krwi.
Negatywne skutki zbyt wysokiego poziomu homocysteiny
Można wymienić wiele szkodliwych skutków, które homocysteina może wywoływać w organizmie oprócz uszkodzenia układu krążenia. Niektóre z nich obejmują:
- zwyrodnienie plamki żółtej,
- spontaniczne poronienie,
- migrenowe bóle głowy,
- zastoinową niewydolność serca,
- utratę słuchu,
- wysokie ryzyko choroby Alzheimera.
Jak obniżyć poziom homocysteiny
Dobrą wiadomością jest to, poziom homocysteiny można obniżyć za pomocą witamin z grupy B takich jak, folian, witamina B6 i metylowana forma witaminy B12 nazywana metylokobalaminą. Istnieją dwa powszechnie znane sposoby przekształcania homocysteiny w użyteczne substancje. Jeden wymaga suplementacji kwasu foliowego i witaminy B12. Ta ścieżka zamienia homocysteinę z powrotem w metioninę. Drugi wymaga witaminy B6 jako kofaktora. Ta drogą z kolei homocysteina jes przekształcana w cysteinę, która jest następnie wykorzystywana przez organizm do wytworzenia glutationu, silnego przeciwutleniacza bardzo użytecznego w organizmie. każdy powinien sprawdzać poziom homocysteiny raz na kilka lat, a nawet raz na rok.
Dieta pomocna w obniżaniu poziomu homocysteiny
Dieta może mieć duży wpływ na nasilenie i częstotliwość objawów, których doświadczasz jako efekt uboczny wysokiego poziomu homocysteiny. Jeśli spożyjesz dużo produktów pochodzenia zwierzęcego i przetworzonej żywności, istnieje większe prawdopodobieństwo wysokiego poziomu homocysteiny.
- Jedz głównie żywność ekologiczną, nieprzetworzoną. Wysoki poziom homocysteiny nie tylko zwiększa stan zapalny, ale także utrudnia organizmowi odtruwanie się na skutek gromadzenia się substancji chemicznych, metali ciężkich i toksyn.
- Błonnik pomaga chronić tętnice i serce, poprawia trawienie, pomaga regulować apetyt, a nawet poprawia funkcje poznawcze.
- Spożywaj więcej przeciwutleniaczy takich jak witamina C obecne w owocach cytrusowych lub warzywach liściastych, karotenoidy z kolorowych warzyw i witamina E z owoców takich jak jagody. Picie świeżego soku z warzyw to świetny sposób na zwiększenie dziennego spożycia przeciwutleniaczy.
- Spożywaj alkohol w bardzo małych ilościach, podobnie jak kofeinę, która jest również związana z wyższą homocysteiną.
- Unikaj żywności, takiej jak gluten, cukier, żywność zawierającą konserwanty, przetworzonych mięs, konwencjonalnych produktów mlecznych z długim terminem pzydatności do spożycia, rafinowanych olejów roślinnych oraz tłuszczów trans.
- Probiotyczne pokarmy są fermentowane i dostarczają „dobrych bakterii”, które pomagają kontrolować nieszczelne jelita.
- Spożywaj również inne pokarmy przyjazne dla jelit, w tym organiczne warzywa i owoce, siemię lniane i nasiona chia oraz świeże soki warzywne.
- Zdrowe tłuszcze obejmują olej kokosowy lub mleko, oliwę z oliwek, orzechy, nasiona i awokado.
- Suplementuj folian oraz witaminy z grupy B i cynk
Homocysteina a kwas foliowy i witaminy z grupy B
Najlepszym sposobem obniżenia poziomu homocysteiny jest regularne spożywanie wystarczającej ilości witamin z grupy B. Kwas foliowy jest jedną z najważniejszych witamin z grupy B, ponieważ pomaga metabolizować homocysteinę do metioniny. Kiedy organizm nie ma wystarczającej ilości kwasu foliowego, wynikiem jest podwyższony poziom homocysteiny. Dobrymi źródłami naturalnymi kwasu foliowego są liściaste warzywa, tj. szparagi, brokuły, kalafior, awokado, seler naciowy, zielona pietruszka. Jednak żywność bogata w kwas foliowy może nie wystarczyć do obniżenia poziomu homocysteiny. W rzeczywistości wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasu foliowego z pożywienia, ponieważ gotowanie i przetwarzanie żywności niszczą naturalne foliany.
Homocysteina i jej wpływ na pracę mózgu
Spośród różnych typów komórek, które najbardziej cierpią z powodu wysokiego poziomu homocysteiny, neurony mózgu są prawdopodobnie najbardziej wrażliwe. Przeprowadzone zostały badania, które wykazały bezpośredni związek między podwyższonym poziomem homocysteiny a ryzykiem choroby Alzheimera. Oprócz radykalnego zwiększenia ryzyka choroby Alzheimera i otępienia, homocysteina została bezpośrednio powiązana z dramatycznie zwiększonym ryzykiem udarów, nawet u osób poniżej 40 roku życia. Podczas udaru mózgu uszkodzenie neuronów może wystąpić, gdy pobudzające aminokwasy, takie jak glutaminian i asparaginian aktywują receptory NMDA, powodując nadmierną stymulację neuronów. Dlatego wysoki poziom homocysteiny może zwiększać uszkodzenie neuronów podczas udaru.
Wysoki poziom homocysteiny powoduje depresję
Jedno z badań wykazało, że osoby z podwyższonym poziomem homocysteiny były bardziej niż dwukrotnie narażone na depresję niż osoby z poziomem prawidłowym. Okazało się że wysoki poziom homocysteiny są skorelowany z niskim poziomem serotoniny . Niektórzy naukowcy spekulowali również, że depresja po ciąży jest spowodowana tymczasowo wysokim poziomem homocysteiny. Wykazano, że suplementacja witaminami B2, B6, B12 i kwasem foliowym skutecznie obniża poziom homocysteiny i zmniejsza objawy depresyjne.