Hibiskus – poznaj jego historię, zastosowanie i dowiedz się jak stosować
Od pewnego czasu sklepy ze zdrową żywnością przeżywają swojego rodzaju renesans. Coraz więcej osób jest świadomych znaczenia odżywiania i wpływu ziół na nasze zdrowie. Udając się do sklepu zielarskiego lub ze zdrową żywnością widzimy na półce całą masę zdrowych produktów i herbat ziołowo-owocowych. Niestety bardzo rzadko możemy znaleźć szczegółowy opis i zastosowanie danego zioła lub herbatki w sklepie. Z tego powodu bardzo dobrym zwyczajem będzie pogłębianie swojej wiedzy w zaciszu własnego domu. Z całą pewnością przyczyni się to do tego, że w takim sklepie nie będziemy musieli polegać na opinii sprzedawcy lub co gorsza – unikniemy nieprzemyślanych zakupów i nie stracimy czasu na stanie przy sklepowych półkach zastanawiając się, czy na pewno dane zioło lub preparat są dla nas. W tym artykule zostanie poruszony temat rośliny zwanej Hibiskusem.
Hibiskus – podstawowe informacje
Kwiat Hibiskusa jest dobrze znaną rośliną, gdyż doceniany jest przez wielu za swoją urodę. Z całą pewnością nie raz mieliście okazję widzieć piękną kobietą z kwiatem hibiskusa we włosach. Ta egzotyczna roślina uprawiana jest w wielu krajach w celach ozdobnych. Hibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej, ketmią, rosellą lub floridą canberry. Kwiat ten zwany był również czerwonym złotem fareonów, ponieważ już w starożytnym Egipcie napar z tej rośliny był znany i ceniony. Gdy odpowiednio doprawiło się do cynamonem i imbirem, to często zastępował starożytnym wino.
Roślina ta lubi miejsca nasłonecznione, ale jednocześnie bardzo wilgotne, dlatego jej naturalnym środowiskiem są takie kraje jak: Chiny, Tajwan, Indie, Malezja oraz północna Afryka. Jednakże można go spotkać również w Polsce. Najbardziej typowym kolorem Hibiskusa jest purpurowo-czerwony, ale kwiat ten występuje też w kolorze niebieskiego, fioletu, żółci lub bieli.
Hibiskus – zastosowanie
Aktywne substancje w kwiatach Hibiskusa to:
- kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy i szczawiowy) – związki pobudzające metabolizm komórkowy i odbudowę naskórka, redukujące przebarwienia i niedoskonałości skóry;
- flawonoidy – naturalne związki działające przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i moczopędnie;
- fenole – związki o działaniu antyseptycznym i antyoksydacyjnym;
- olejek eteryczny (składający się głównie z eugenolu) – związek o działaniu antybakteryjnym, przeciwbólowym i uspokajającym;
- witaminę C;
- błonnik roślinny.
Kwiaty Hibiskusa pomagają nam w poniższych aspektach:
- Wzmocnienie odporności – roślina ta bardzo dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy poprzez wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami i wirusami. Ponadto Hibiskus jest pomocny w obniżaniu gorączki, a także w napadach kaszlu. Duża zawartość witaminy C, sprawia, że jest on niezwykle skuteczny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych;
- Pomaga obniżyć cholesterol – dzięki wysokiej zawartości polifenoli i flawonoidów, napar z Hibiskusa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego cholesterolu. Z tego powodu picie naparu z Hibiskusa powinno być numerek jeden na liście „To do” osób zagrożonych miażdżycą.
- Korzystnie wpływa na urodę – dzięki dużej zawartości witaminy C, dodatek Hibiskusa w naszym kremie może pomóc w redukcji popękanych naczynek. Hibiskus ma również właściwości przeciwstarzeniowe, ponieważ składniki w nim zawarte zwiększają elastyczność skóry, zmiękczają ją, ujędrniają i wpływają na zmniejszenie się zmarszczek. Ponadto dzięki właściwościom nawilżającym i odżywiającym, Hibiskus pomaga nam w spowolnieniu procesów starzenia się skóry. Ma on również działanie wyrównujące koloryt skóry i wygładzające ją;
- Pomaga w oczyszczaniu organizmu – dzieje się tak dlatego, że Hibiskus ma właściwości lekko przeczyszczające oraz moczopędne. Pomaga to ustabilizować poziom wody w organizmie, a także wspomaga przemianę materii. Hibiskus jest także skuteczną rośliną pomagającą w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej;
- Pomaga w odchudzaniu – Hibiskus przyśpiesza trawienie i wpływa na procesy związane ze zmniejszeniem ilość tkanki tłuszczowej
- Wspomaga pracę wątroby – antyoksydanty zawarte w Hibiskusie pozytywnie wpływają na wątrobę;
- Pomaga obniżyć ciśnienie – Hibiskus pomaga obniżyć ciśnienie u osób, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Wystarczy wypić jeden kubek dziennie, aby uzyskać efekty w tej chorobie po zaledwie miesiącu.
Hibiskus – przeciwwskazania
Hibiskus nie nadaje się dla osób z niskim ciśnieniem krwi, a także dla kobiet w ciąży. Pomimo tego, że nie przeprowadzono badań związanych z wpływem hibiskusa na rozwój płodu, to jednak wiadomo, że wpływa on na obniżenie estrogenu i osłabia mięśnie macicy, co może prowadzić do poronienia.
Hibiskus – jak używać ?
- Maseczka na twarz – 1 łyżka Hibiskusa, 1 łyżka miodu, odrobina mleka. Wszystko wymieszać razem do powstania papki i nałożyć na twarz. Po 15-20 minutach zmyć.
- Maseczka na włosy – 1 łyżka Hibiskusa, 4 łyżki oleju kokosowego wymieszać ze sobą. Nałożyć na włosy i przykryć głowę ręcznikiem. Po upływie godziny umyć włosy szamponem. Maska regeneruje włosy i nadaje im sprężystość.
- Tonik – 3 łyżki Hibiskusa zaparzyć wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia i przecedzić. Tak powstałym naparem przemywać twarz dwa razy dziennie. Pomaga w redukcji naczynek i rozjaśnianiu skóry twarzy.
- Herbata – płatki Hibiskusa zalewamy wodą o temperaturze około 95 stopni i trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Dla smaku można dodać miód, laskę vanilii lub plasterek pomarańczy. Hibiskus będzie dobrym wyborem na lato w postaci herbaty mrożonej, gdyż herbata z hibiskusa ma właściwości orzeźwiające. Do zaparzonej herbaty dodajemy lód, miętę i słodzik do smaku.
Hibiskus
Kliknij i sprawdź ceny!
Podsumowanie
Wszystkie wymienione zalety Hibiskusa świadczą o tym, że płatki Hibiskusa powinny być Waszym kolejnym wyborem podczas odwiedzin sklepu zielarskiego lub ze zdrową żywnością 😉
