Gołąbki: skład, przygotowanie, przepisy
Gołąbki to dosyć popularna potrawa kuchni polskiej, która powstaje na bazie mielonego mięsa oraz liści kapusty. Danie to można z powodzeniem przygotować w nieco większej ilości, zamrażając je i rozmrażając następnie, gdy nadejdzie ochota na zjedzenie gołąbków.
Zawijanie farszu mięsnego w liście to świetny sposób na smaczny obiad a pomysł ten popularny jest również w wielu innych krajach. Tradycyjne polskie gołąbki składają się zazwyczaj z mielonej wieprzowiny, ryżu oraz ugotowanych liści białej kapusty, jednak można również znaleźć przepisy typowo wegetariańskie. Co jednak warto wiedzieć o gołąbkach i w jaki sposób można przygotować tę przepyszną potrawę?
Kapusta to podstawa
Gołąbki nie mogą oczywiście obejść się bez główki kapusty, która powinna mieć niepoprzerywane liście. Rozmiar gołąbków uzależniony jest głównie od rozmiaru samej kapusty, a im liście tego warzywa są większe, tym łatwiej można zwinąć je jak krokiety, tak aby nie wypadł z nich farsz.
Kapustę po ugotowaniu należy niejako rozebrać, ściągając z niej delikatnie liście, jednak aby łatwo się od siebie oddzielały, przed gotowaniem kapusty należy wyciąć z niej głąb. Każdy liść składa się z tzw. nerwów i jeśli są one za duże, należy je lekko przyciąć nożem, dzięki czemu gołąbki będą zwijać się bez żadnego problemu. Czy podczas przygotowywania gołąbków można wykorzystać wyłącznie białą kapustę? Tradycyjne przepisy opierają się na białej kapuście, jednak, zamiast niej można również użyć kapusty włoskiej lub kapusty czerwonej, dzięki czemu gołąbki zyskają zupełnie innego smaku i aromatu.
Farsz nie tylko mięsny
Farsz do klasycznych gołąbków składa się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak danie to można również przygotować w typowo jarski sposób, zastępując mięso grzybami. Podczas gotowania gołąbków, najlepiej przełożyć je do brytfanki, pamiętając o tym, aby na jej dnie znalazły się liście kapusty, dzięki czemu danie nie przyklei się do spodu.
Po ugotowaniu gołąbków warto zalać je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, spożywając następnie z kromką chleba lub z ziemniakami. Gołąbki to średniokaloryczne danie, które z uwagi na zawartość kapusty dostarcza naszemu organizmowi witaminy C, witamin z grupy B, a także wielu minerałów, natomiast mięso stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które w naszej diecie jest niezwykle ważne i potrzebne.
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego,
- 100 g ryżu,
- 1 biała kapusta,
- 2 małe cebule,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1,5 litra bulionu mięsnego,
- 1 słoik przecieru pomidorowego,
- po 1/2 łyżeczki tymianku i papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości, wystudzić i przełożyć do miski z mielonym mięsem. Cebulę obrać i drobno posiekać dodając do ryżu i doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszać, odkładając miskę na bok. Ze środka kapusty wyciąć głąb, wkładając ją następnie do dosyć dużego garnka z wrzącą wodą, gotując na małym ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu kapustę obrócić na drugą stronę, gotując jeszcze przez 5 minut. Kapustę po ugotowaniu należy ostudzić, rozbierając ją delikatnie z liści (większe zgrubienia znajdujące się na liściach należy odciąć).
Na każdym liściu układać porcję mięsa i zawijając podobnie jak krokiety. Dno brytfanki wyłożyć liśćmi kapusty, układając na nich gołąbki (łączeniem do dołu, aby się nie rozpadły). Całość należy zalać przygotowanym wcześniej bulionem, gotując całość przez około godzinę. Z brytfanki po ugotowaniu gołąbków należy zlać do małego garnka płyn, dodając do niego przecier pomidorowy oraz zmieszaną z wodą mąkę, aby zagęścić sos. Całość należy zagotować, dodając sól, pieprz, tymianek, paprykę oraz oregano. Tak przygotowanym sosem należy polać gołąbki, podając się następnie na talerzu.
Gołąbki wegetariańskie
Składniki:
- 1 biała kapusta,
- 100 g ryżu,
- 50 g kaszy jęczmiennej,
- po 1 sztuce cebuli, marchewki i małego pora (biała część),
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- garść natki pietruszki,
- 200 g pieczarek,
- 1,5 litra bulionu jarzynowego,
- 1 jajko,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- garść koperku,
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- odrobina oleju i masła,
- po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować al dente, ostudzając oraz przekładając do miski. Soczewicę wsypać do małego rondelka, zalewając wodą, doprawiając solą oraz zagotowując, pozostawiając następnie na palniku na ok. 15 minut. Po tym czasie do soczewicy dodać kurkumę i paprykę (słodką i ostrą), mieszając całość dokładnie oraz dodając do ryżu. W następnym kroku do mieszanki należy wbić jajko, dodając suchą kaszę jęczmienną oraz ponownie mieszając. Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodając do niej następnie pokrojonego pora (dosyć drobno). Całość należy podsmażyć kilka minut, dodając następnie startą marchewkę.
Całość należy doprawić solą i pieprzem, ściągając z palnika i ostudzając. W drugim rondelku podsmażyć na maśle pokrojone pieczarki do momentu, aż cała woda z nich odparuje, dodając do nich następnie posiekaną natkę pietruszki i ściągając z ognia. Wszystkie składniki należy przełożyć do większej miski, bardzo dokładnie mieszając. Ze środka kapusty wyciąć głąb, wkładając ją następnie do dużego garnka z wrzącą wodą i gotując przez około 10 minut.
Po tym czasie kapustę wyjąć i wystudzić, rozbierając ją delikatnie z liści, aby się nie poprzerywały. Na każdy liść wyłożyć porcję przygotowanego wcześniej farszu, zawijając jak krokiety. Spód garnka lub brytfanki wyłożyć liśćmi kapusty, układając na nich gołąbki. Całość należy zalać bulionem, gotując przez ok. 30 minut. Po upływie tego czas wywar zlać do garnka, dodając do niego przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki. Całość należy zagotować, aż sos zgęstnieje, zalewając nim następnie gołąbki.
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa,
- 1 mała cebula,
- 0,5 kg kapusty białej,
- 1/2 szklanki ryżu,
- 2 jajka,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu mięsnego,
- po 1/2 łyżeczki cukru i słodkiej papryki,
- odrobina ziół prowansalskich i bazylii
Sposób przygotowania:
Kapustę bardzo drobno posiekać, wrzucając do wrzącej wody i odcedzając tuż po zagotowaniu. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce (lub bardzo drobno posiekać), mieszając w misce razem z mielonym mięsem, ryżem (surowym), kapustą, jajkami oraz odrobiną soli i pieprzu. Z powstałej masy uformować gołąbki, obsmażając je na odrobinie oleju na patelni. W rondelku wymieszać ze sobą bulion, przecier pomidorowy oraz zioła, zagotowując powstały sos. W brytfance należy ułożyć obok siebie gołąbki, zalewając je sosem oraz piekąc przez około 60 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 175 stopni Celsjusza.