Głóg jest rośliną znana ze swoich właściwości zdrowotnych dla układu krążenia. Owoc głogu jest używany od stuleci jako naturalny środek na wiele poważnych problemów sercowych. Należą do nich dławica piersiowa, wysokie ciśnienie krwi, zwapnienie tętnic, nieregularne bicie serca, a nawet zastoinowa niewydolność serca. Owoce głogu, liście i kwiaty są do dzisiaj używane w medycynie. Owoc głogu występuje w postaci małych czerwonych jagód.
Głóg pomocny nie tylko w miażdżycy tętnic
Głóg zawiera liczne flawonoidy. Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, o których wiadomo, że skutecznie zmniejszają stany zapalne, jednocześnie wzmacniając funkcje immunologiczne. Spożywanie diety bogatej we flawonoidy powiązano z zapobieganiem chorobom sercowo-naczyniowym i neurodegeneracyjnym, a także nowotworom. Flawonoidy przeciwutleniające będące składnikami głogu poprawiają również przepływ krwi, chronią przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych, a nawet pomagają je rozszerzać. Poza nimi głóg jest bogaty w takie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak tiamina , witamina B2, witamina C, wapń, fosfor i żelazo oraz:
- Kwercetyna, jest jednym z flawonoidów, stosowana w leczeniu schorzeń serca i naczyń krwionośnych, w tym miażdżycy, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca i problemów z krążeniem. Jest również stosowana w leczeniu cukrzycy, kataru siennego, stanów zapalnych, astmy, dny moczanowej, infekcji wirusowych, zespołu przewlekłego zmęczenia oraz w leczeniu przewlekłych infekcji gruczołu krokowego. Kwercetyna jest również stosowana w celu zwiększenia wytrzymałości i poprawy wyników sportowych.
- Rutyna, jest flawonoidem znanym ze swoich właściwości przeciwalergicznych, przeciwzapalnych, a także przeciwnowotworowych. Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające. Pomaga także organizmowi produkować kolagen. Uważa się, że rutyna może pomóc wzmocnić i zwiększyć elastyczność naczyń krwionośnych, takich jak i naczynia włosowate. Wzmocnione naczynia krwionośne mogą poprawić ogólny stan zdrowia.
- Cholina to organiczny, rozpuszczalny w wodzie związek. Nie jest klasyfikowany jako witamina ani minerał. Jednak często jest on grupowany z kompleksem witaminy B ze względu na podobne właściwości i funkcje. W rzeczywistości ten składnik odżywczy wpływa na wiele ważnych funkcji organizmu. Należą do nich praca wątroby, zdrowy rozwój mózgu, prawidłowe skurcze mięśni, wspomaganie pracy układu nerwowego i metabolizmu
- Acetylocholina jest ważnym związkiem chemicznym, który przekazuje sygnały nerwowe z jednego końca nerwu do drugiego. Acetylocholina powoduje uwalnianie sodu w organizmie, co pozwala na skurcz mięśni. Pozwala również na prawidłowe funkcjonowanie niektórych układów ciała, w tym układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i układu oddechowego.
- Kwas chlorogenowy powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi dzięki czemu udowodniono jego działanie przeciwcukrzycowe.
Głóg zmniejsza poziom cholesterolu
Oprócz wspomagania pracy układu krążenia głóg może być pomocny w łagodzeniu a nawet leczeniu wielu innych dolegliwości. Jagody głogu często są stosowane w określonych stanach psychicznych, w tym stresie, lęku, a nawet depresji. Podczas pilotażowego badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, w którym oceniano głóg pod względem nadciśnienia tętniczego, zaobserwowano tendencję do zmniejszenia lęku u osób zażywających suplementy diety na bazie głogu w porównaniu z innymi osobami przyjmującymi placebo.
Głóg może mieć również wpływ na poziom hormonów, co tłumaczyłoby, dlaczego tak wiele kultur w przeszłości wierzyło, że jest to lekarstwo na „złamane serce”. Wiele związków organicznych znajdujących się w głogu oddziałuje z florą jelitową w celu poprawy trawienia. Dodatkowo, włókno znajdujące się w owocach głogu poprawia proces trawienia, pomagając w zaparciach, wzdęciach i skurczach. Głóg może również obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego”) i trójglicerydów we krwi. Jagody głogu jednocześnie zwiększają poziom cholesterolu HDL w surowicy i obniżają poziom cholesterolu LDL.
W ten sposób głóg może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Skoro głóg może rozszerzać naczynia wieńcowe, co pozwala na większą cyrkulację krwi w ciele, to oznacza, że pomaga on zwiększyć poziom energii. Kiedy organizm jest jest odpowiednio natleniony, poprawia się zdolność poznawcza, podnosi się poziom energii, a metabolizm może działać na optymalnym poziomie. Owoce głogu zawierają aktywne związki o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniacze to substancje, które wychwytują wolne rodniki powodujące śmierć komórek. Wolne rodniki przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się i wielu innych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca. Przeciwutleniacze znalezione w głogu przeciwdziałają wolnym rodnikom i mogą zmniejszać lub zapobiegać niektórym powodowanym przez nie szkodom.
Jak spożywać głóg, przepis na nalewkę
Nalewki są jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie korzyści z owoców głogu. Są one zwykle podawane w bardzo małych dawkach, ponieważ wytwarza się je tradycyjnie z użyciem wysokoprocentowego alkoholu. Jeśli nie możemy lub nie chcemy spożywać alkoholu, zamiast tego można użyć octu jabłkowego, zalewając nim dojrzałe owoce głogu na 4 tygodnie. Picie każdego dnia herbaty z głogu jest również świetnym sposobem nie tylko na poprawę zdrowia serca i tętnic, ale może również być doskonałym sposobem na relaks lub uzyskanie kilku dodatkowych witamin w diecie. Przeciwutleniacze znajdujące się w herbacie będą w stanie neutralizować wolne rodniki w całym organizmie, w tym w komórkach skóry, które będą chronione przed stresem oksydacyjnym.
Może to pomóc zmniejszyć widoczność zmarszczek, plam starczych i różnego rodzaju przebarwień. Herbata z owoców głogu może działać jako tonik dla jelit ponieważ pomaga ona zmniejszyć wzdęcia i skurcze, jednocześnie czyniąc środowisko mniej tolerancyjnym dla pasożytów, takim jak tasiemce i lub grzyby.Niektórzy piją tę herbatę rano, aby uzyskać solidny zastrzyk energii dzięki różnorodnym składnikom minerałów i substancji czynnych, chociaż kofeina nie jest obecna w tym porannym naparze.
