Fit szparagi – właściwości zdrowotne

0 364
5/5 - (5 votes)

Szparagi to warzywo bogate w składniki odżywcze kwas foliowy,  a także znakomite źródło potasu, błonnika, witaminy B6, witamin A i witaminy C oraz tiaminy. Analizy i badania wykonane w ostatnich latach potwierdziły, że tam mały, wąski i niczym niezachwycający produkt jest najlepszym warzywem, ze względu na jego zdolności do zmniejszania wpływu niszczących komórki wolnych rodników .

Największą zaletą szparagów są ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Od ponad 2500 lat roślina ta stosowana jest w medycynie leczniczej. Lista korzyści żywieniowych szparagów jest długa, ponieważ nie tylko wspomaga pracę serca, ale również poprawia proces trawienia i jakość produkowanych komórek.

5 faktów o szparagach

Skala wartości odżywczych zawartych w szparagach jest imponująca, co najmniej z kilku względów. Po pierwsze, nie zawierają one żadnego tłuszczu. Po drugie, posiadają bardzo mało kalorii. Po trzecie, są pełne witamin i minerałów. Po czwarte, zawartość białka w szparagach jest najwyższa pośród wszystkich warzyw. Po piąte, nie posiadają sodu.

Najważniejsze korzyści zdrowotne

Źródło witaminy K

Szparagi mają wysoką zawartość witaminy K,  która jest witaminą wspomagającą krzepnięcie krwi. Wiele badań wykazało, że witamina K może również poprawić wytrzymałość kości. Badania te wykazały również, że witamina K może nie tylko zwiększyć gęstość mineralną kości u osób z osteoporozą, ale może również zmniejszyć częstość złamań. Ponadto, witamina K jest także kluczowym czynnikiem wspierającym zdrowie serca. Pomaga zapobiegać stwardnieniu tętnic, w tym eliminuje odkładający się wapń w tętnicach i innych tkankach ciała, gdzie może powodować uszkodzenia.

Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające

Przeciwzapalne i przeciwutleniające składniki odżywcze pomagają zmniejszyć powszechne, przewlekłe problemy zdrowotne, w tym cukrzycę typu 2 , choroby serca i raka. Szparagi są pełne właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, co czyni je doskonałym pożywieniem do zapobiegania chorobom. Poza tym, składniki zawarte w szparagach spowalniają proces starzenia, poprzez rozkład wolnych rodników. Co więcej, mogą one również pomóc w ochronie skóry przed uszkodzeniem przez słońce i zanieczyszczeniem.

Działanie moczopędne

Wyjątkowe właściwości chemiczne zawarte w szparagach pozwalają stwierdzić, że jest to naturalny środek moczopędny, co oznacza, że szparagi sprzyjają produkcji moczu. Zwiększa to wydalanie wody z organizmu, w szczególności pozbawiając organizm nadmiaru soli i płynów. Szparagi są używane wraz z dużą ilością płynów jako „terapia irygacyjna” w celu zwiększenia wydalania moczu. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na nadmierne gromadzenie się płynów w tkankach organizmu. Jest to również przydatne dla osób, które mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.

Działanie korzystne na układ pokarmowy

Szparagi zawierają znaczne ilości inuliny odżywczej, która nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym człowieka. Przechodzą one przez większą część układu i zatrzymują się w jelicie grubym, gdzie stają się źródłem pożywienia dla zdrowych i tych złych bakterii. Dobre bakterie są odpowiedzialne za lepszą absorpcję składników odżywczych – oznacza to niższe ryzyko powstania alergii i zachorowania na nowotwór okrężnicy.

Wspomaga zdrowie kobiet w ciąży

W szparagach występuje znaczna ilość kwasu foliowego , co sprawia, że szparagi wybierane są przez większość kobiet w wieku rozrodczym. Kwas foliowy zawarty w szparach, może zmniejszyć ryzyko wad cewy nerwowej u płodów, dlatego tak ważne jest, aby kobiety, które chcą zajść w ciążę, miały wystarczający jego poziom. Kwas foliowy wraz z witaminą B12 i C pomaga organizmowi produkować nowe białka, erytrocyty oraz DNA.

Poprawia trawienie

Włókno w szparagach pomaga poprawić trawienie, ponieważ przenosi pokarm przez jelita. Jedna porcja szparagów zawiera więcej niż gram rozpuszczalnego błonnika, co, jak wykazano, obniża ryzyko chorób serca. Poza tym, trzy gramy błonnika znajdującego się w szparagach może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Inne, istotne właściwości to funkcja oczyszczająca przewód pokarmowy, wspomagająca wątrobę, uwalniająca toksyny i regulująca poziom cholesterolu.

Wysoki poziom tiaminy

Rola tiaminy w organizmie opiera się na efektywnym wykorzystywaniu energii z pożywienia. Tiamina specyficznie pomaga organizmowi przekształcać węglowodany w energię, co jest ważne dla metabolizmu, wagi ciała i siły. Ponadto, witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w metabolizmie cukrów i skrobi, więc mają ogromne znaczenie dla zarządzania poziomem cukru we krwi.

Warto wiedzieć, że witaminy grupy B odgrywają również kluczową rolę w regulacji homocysteiny, która jest aminokwasem. Jej nadmiar we krwi może prowadzić do chorób serca. To sprawia, że szparagi są świetnym produktem dla osób dbających o zdrowe serce.

Pomaga na walkę z rakiem

Zaskakującym aspektem żywienia szparagów jest to, że jest bogaty w detoksykujący związek, który może pomóc w niszczeniu czynników rakotwórczych. Tym związkiem jest glutation, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Oznacza to, że szparagi mogą pomóc w walce lub ochronie przed niektórymi rodzajami raka, w tym nowotworem kości, piersi, płuc czy jelita grubego.

Trwałe stany zapalne i przewlekły stres o są czynnikami ryzyka dla wielu typów nowotworów, a oba te problemy można odrzucić, przyjmując dietę w postaci składników przeciwzapalnych, a w szczególności bogatą w szparagi.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.