Fasolka szparagowa: wartości odżywcze, właściwości, gotowanie, mrożenie
Fasolka szparagowa to odmiana fasoli zwykłej, która gości na naszych stołach w szczególności w okresie letnim, jednak można ją również po zamrożeniu spożywać zimą i wczesną wiosną. Do krajów europejskich dotarła ona pod koniec XVI wieku wprost z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, stając się nieodłącznym elementem wielu potraw. Jakie jednak cenne dla zdrowia substancje znajdują się w fasolce szparagowej i dlaczego warto wprowadzić ją do codziennego menu? W jaki sposób należy ją gotować oraz mrozić?
Odmiany fasolki szparagowej
Świeżą fasolkę szparagową można bez problemu zakupić w sklepach i na straganach w okresie od późnej wiosny aż do jesieni, natomiast zimą wyłącznie w zamrożonej postaci. Warto przy tym podkreślić fakt, iż w Polsce występują aż dwie odmiany fasolki szparagowej, a mianowicie żółta i zielona. Czym jednak różnią się one między sobą? Fasolka żółta ma delikatny smak i kremową konsystencję, natomiast fasolka zielona odznacza się nieco bardziej wyrazistym smakiem. Jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych, to fasolka żółta zawiera znacznie większe ilości fosforu i potasu, natomiast fasolka zielona bogatsza jest w kwas foliowy oraz witaminę A.
Wartości odżywcze fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa zaliczana jest do grona niskokalorycznych produktów spożywczych, ponieważ w 100 g zawiera około 27 kcal, dlatego też z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby, które chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W fasolce szparagowej można również znaleźć nieznaczne ilości białka i błonnika, witaminy A, C, K, z grupy B, a także takie minerały jak mangan, wapń, żelazo, sód, potas, cynk oraz fosfor.
Fasolka szparagowa a układ pokarmowy
Zielona fasolka szparagowa polecana jest do spożycia wszystkim tym osobom, które zmagają się z takimi problemami trawiennymi jak zaparcia, ponieważ produkt ten zawiera dosyć duże ilości błonnika. Jeśli chodzi natomiast o osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego, a także bardzo otyłe osoby, to nie powinni oni sięgać po fasolkę szparagową, ponieważ wywołuje ona bardzo nieprzyjemne wzdęcia.
Fasolka szparagowa w trosce o serce
Fasolka szparagowa zawiera szereg cennych substancji, które wpływają niezwykle korzystnie na nasze serce, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału. Warto również wiedzieć o tym, iż regularne spożycie tego warzywa pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając w skuteczny sposób rozwojowi miażdżycy.
Fasolka szparagowa w walce z wolnymi rodnikami
Fasolka szparagowa to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia i urody antyoksydantów, a mianowicie witamin A, C i E oraz flawonoidów, które poprzez walkę z wolnymi rodnikami ochraniają naszą skórę przed nieuchronnym procesem starzenia. Niezwykle istotne jest również to, iż wspomniane przeciwutleniacze ochraniają nasze DNA przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, zapobiegając tym samym rozwojowi bardzo niebezpiecznych nowotworów.
Pozostałe właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa z uwagi na zawartość witaminy C pomaga wzmocnić odporność organizmu przed atakiem chorobotwórczych bakterii i wirusów, dlatego też warto wprowadzić ją do codziennego menu w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Fasolka szparagowa polecana jest do spożycia również cukrzykom, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny, a oprócz tego zawiera ona w sobie białko, które pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Z uwagi na dosyć małą ilość kalorii fasolka szparagowa może być z powodzeniem spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej (nie należy jej jednak podawać z sosami a w szczególności z polewą przygotowywaną na bazie masła i bułki tartej). Po fasolkę szparagową powinny również sięgać kobiety będące w ciąży, a także wszystkie te panie, które planują potomstwo, ponieważ wspomniane warzywo to skarbnica kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
Dla kogo spożycie fasolki szparagowej jest również wskazane? Z pewnością dla kobiet, które zmagają się z typowo kobiecymi dolegliwościami takimi jak obfite miesiączki, czy też zespół napięcia przedmiesiączkowego. Fasolka zawiera bowiem dosyć duże ilości witaminy K, która wspomaga stymulację krzepliwości krwi, a także łagodzi takie objawy PMS jak zmiany nastroju, czy też drażliwość.
Jak należy gotować fasolkę szparagową?
Gotowanie fasolki jest niezwykle proste, jednak przed przystąpieniem do tego procesu należy ją do niego w odpowiedni sposób przygotować. W pierwszej kolejności fasolkę należy umyć pod bieżącą wodą, odcinając jej końcówki. Następnie do garnka należy wlać 4 litry wody, dodając do niej po 1 łyżeczce cukru i soli i gdy zacznie się gotować, należy wrzucić do niego fasolkę (1 kg a w przypadku mniejszej ilości należy zmienić proporcje wody, soli i cukru). Gdy woda ponownie się zagotuje fasolkę, należy gotować przez około 5-15 minut w przypadku fasolki żółtej lub 15-20 minut w przypadku fasolki zielonej.
Jak należy mrozić fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową, zarówno tę żółtą, jak i zieloną można z powodzeniem mrozić, delektując się jej smakiem nawet zima, jednak należy ją w odpowiedni sposób przygotować do tego procesu. Gdy fasolka zostanie już zerwana, należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odcinając następnie jej końcówki. Fasolkę można mrozić nie tylko w całości, ale również w mniejszych kawałkach. Gdy fasolka zostanie już przygotowana, należy ją krótko podgotować (około 3-5 minut), wrzucając ją następnie na kilka sekund do zimnej wody oraz osuszając następnie ręcznikiem papierowym. Na koniec fasolkę należy wrzucić do foliowych woreczków i zamrozić.
Zupa z fasolką szparagową
Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka,
- włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera i pora),
- 1/2 kg fasolki szparagowej,
- 5 małych ziemniaków,
- 2,5 litra wody,
- 1 pęczek koperku,
- 1 gałązka lubczyku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i podgotować. Po upływie kilku minut wodę wylać, zalewając mięso świeżą wodą, dodając obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę wraz z przyprawami i gotując całość przez 20 minut. Fasolkę szparagową umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić garnka, gotując przez około 10 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dorzucić do garnka, gotując całość do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdy zupa będzie już gotować, dodać do niej śmietanę (należy uważać, aby się nie zważyła) oraz posiekany koperek.
Gulasz z fasolką szparagową
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- odrobina słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, pokroić w grube paski, doprawić przyprawami oraz obsmażyć na oleju rzepakowym. Warzywa dokładnie opłukać, krojąc w kostkę oraz dodać do mięsa. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, pamiętając jednak o tym, aby była lekko al dente. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodając do niego przyprawy, zalewając szklanką wody oraz dusząc do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na kilka minut przed końcem gotowania do garnka dolać wody tak, aby przykryła ona mięso, zagęszczając potrawę mąką oraz dodając do niej pieczarki, cebulę oraz fasolkę szparagową. Całość należy doprawić, gotując jeszcze przez 5 minut.