Doskonałe propozycje na rybne dania

0 32
Rate this post

Dania rybne stały się w ostatnich czasach ogromnie popularne. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo wartościowe i zdrowe. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych. Ogromna ilość ryb oraz ich propozycji podania może przyprawić o zawrót głowy. Jak przyrządzić popularne rodzaje ryb w prosty i smaczny sposób? Przyjrzyjmy się tematowi z bliska. Ciekawi? Zaczynamy!

Tuńczyk i stek

Tuńczyk to szalenie popularna ryba o unikalnym smaku. Jest powszechnie dostępna, bardzo często dodawana do różnorodnych sałatek. Mniej popularny natomiast jest stek z tuńczyka, który powoduje prawdziwą eksplozje naszych kubków smakowych, jeśli uwielbiamy smak tej ryby. Coraz częściej stek jest dostępny w sklepach rybnych oraz różnorodnych dyskontach.

Stek z tuńczyka jest wspaniałą odmianą dla tradycyjnego mintaja czy dorsza. Danie jest niskokaloryczne, zdrowe oraz bogate w witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Smażone tuńczykowe steki

Smażony stek z tuńczyka jest najprostszą i najpyszniejszą wersją. Mięso jest samo w sobie bardzo smaczne, więc przyprawy i dodatki ograniczamy do minimum. Najlepiej do smażenia wybrać grube steki. Po usmażeniu potrawa ma być różowa i soczysta w środku, a nie przesuszona. Rybę smarujemy oliwą z oliwek wysokiej jakości, podsypujemy obustronnie solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy tuńczyka z każdej strony około 2 minuty. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny, w asyście deepu jogurtowego. Można także dołączyć ryż oraz szparagi. Palce lizać!.

Jego wysokość Łosoś

Łosoś to szalenie popularna i szlachetna ryba, uchodząca za jedną z najbardziej ekskluzywnych. Łosoś wędzony zachwyca smakiem i aromatem. Nic więc dziwnego, że szalenie często sięgamy po tak idealną formę. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie go do stworzenia perfekcyjnego dania. Zapiekany makaron z wędzonym łososiem i serem mozzarella to istna uczta dla podniebienia. Do przyrządzania potrzebujemy wędzonego łososia, kulkę mozarelli, starty żółty ser cheddar, oregano, bazylię oraz makaron w kształcie muszli.

Każdą muszelkę lekko podgotowujemy na wrzątku. Następnie w środek wkładamy aksamitne plastry łososia, kawałki mozarelli, posypujemy ziołami oraz żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w 200°C, aż do zarumienienia żółtego sera.

Ryby i dania, które możemy z nich tworzyć to malutkie arcydzieła smaku. Nie dość, że przecudnie smakują, to jeszcze przepięknie wyglądają. Przekonaj się osobiście. Do dzieła!.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.