Dlaczego warto robić ciasto samodzielnie, a nie kupować w cukierni czy supermarkecie? Proste pytanie, ale czy odpowiedź jest łatwa?
Któż z nas nie lubi smacznych ciast, ale ilu z Was przygotowuje je samodzielnie, a ilu kupuje w cukierni czy supermarkecie? Cóż chyba nikogo nie powinno się przekonywać, że ciasta najlepiej piec w domu, ale większość z nas zasłania się brakiem czasu, czy umiejętności. Dlatego w tym wpisie, przedstawimy argumenty dlaczego warto, a nawet trzeba robić je samemu, a nie kupować.
Smak jest najlepszy
Nawet jeżeli kupicie ciasto w renomowanej cukierni, to nigdy nie będzie smakować tak jak domowy wypiek. Każdy wie, bądź powinien wiedzieć, że domowe przysmaki są najsmaczniejsze. Pomyślcie tylko jak Wasze babcie przygotowywały ciasta biszkoptowe, z kremem czy też torty i jak obłędny smak miały, a być może nadal nestorki rodu pieką? Jeżeli więc macie jeszcze taką możliwość, to warto nauczyć się piec wypieki i poznać tajemnice tak udanych ciast babci. Ale robienia ciasta możecie się nauczyć samodzielnie, bo wcale nie jest to trudne, ani też skomplikowane, w końcu nie musicie rozpocząć nauki od piętrowych tortów, lecz od obłędnych ciast czekoladowych, gdzie wystarczy tylko wymieszać składniki mikserem i gotowe. Oczywiście przydadzą się Wam akcesoria, czyli produkty do wypieku ciast typu blachy, miski czy rękawy cukiernicze.
Ciasta domowe są naturalne
Jeżeli sądzicie, że w cukierniach kupujecie ciasta, które przygotowywane są z miłością na bazie naturalnych składników, to jesteście w błędzie. Wiele osób nie wie, że w cukierniach używa się półproduktów, dzięki temu każde ciasto wygląda tak samo, ale smak przez to nie jest już wyjątkowy. W kupnych wypiekach trudno znaleźć prawdziwą śmietanę, lecz stosuje się zamienniki choćby w proszku, które ubija się z wodą, ale też często stosowanym produktem jest mieszanka śmietanki (nie śmietany) pasteryzowanej i tłuszczu kokosowego. Objętość po ubiciu wzrasta 2 razy. To samo dotyczy też jaj, nie pochodzą one od szczęśliwych kurek, lecz zazwyczaj jest to proszek jajeczny bądź najtańsze jaja. Zatem nie możecie liczyć, że smak będzie wspaniały, skoro składniki są tak niskiej jakości. Ale sytuacja wygląda zupełnie inaczej jeżeli samodzielnie robicie ciasto, bo przecież macie wpływ na to, co kupujecie i gdzie kupujecie. Możecie więc wybierać najlepszą śmietanę, choćby 30% czy jaja oznaczone nr 1. Do tego prawdziwa czekolada, a nie wyrób tłuszczowy. Zamiast margaryny czy innych niezdrowych tłuszczów utwardzanych możecie oczywiście używać masła.
Czy zawsze ciasto jest świeże, gdy je zakupisz?
Jesteś w supermarkecie i widzisz pięknie wyglądające ciasto. Decydujesz się je kupić, a następnie w domu okazuje się, że jego smak jest niezbyt dobry, a do tego zaczynasz zastanawiać się, czy aby podczas jego przygotowywania zachowano pełną higienę. Niestety po kilku godzinach zaczyna boleć Cię brzuch i masz zatrucie pokarmowe, bądź co gorsza salmonellę. Niestety przypadki zatruć są częste, szczególnie latem, gdy produkty nie są właściwie przechowywane. Nie oznacza to wcale, że zawsze się zatrujesz, ale po co ryzykować, skoro możesz ciasto zrobić samemu, tym bardziej że wiesz jakich składników używasz, wiesz także, że są świeże.
Oszczędność pieniędzy – domowe ciasta są tańsze
Pomimo często wątpliwego smaku wypieków kupnych ich cena jest wysoka. Czasem za jeden kawałek tj. porcję dla jednej osoby, np. sernika, trzeba zapłacić 15 złotych, a całą blachę możesz upiec już za 20 złotych i do tego używając najlepszych składników. Zatem różnica jest kolosalna. Nawet jeżeli nie masz akcesoriów, to koszt zakupu blachy czy formy w dobrym sklepie cukierniczym nie będzie wysoki. Stąd też jeżeli chcesz mieć „i rybkę i akwarium”, czyli i dobry smak i niską cenę, to kolejny argument, aby wypieki przygotowywać samodzielnie. Tym bardziej że w sieci możesz znaleźć dużo rad, zatem jeżeli nie masz pojęcia o pieczeniu to bez problemu się nauczysz.
Właśnie poznaliście argumenty, dlaczego warto przygotowywać ciasta w domu. A dla łasuchów nadmienimy jeszcze, że po co kupować kawałek ciasta, skoro za podobną cenę można mieć całą blachę. Oczywiście jedynym kontrargumentem może być ten o kaloryczności, ale jednak należy zdawać sobie sprawę, że wypieki, jak każde łakocie, są kaloryczne.