Dieta Kopenhaska – na czym polega?
Dieta kopenhaska (znana również jako dieta 13-dniowa) to restrykcyjny plan żywieniowy, którego celem jest zredukowanie nadmiernej tkanki tłuszczowej w krótkim czasie. Niemniej jednak, mimo swojej popularności, niniejsza dieta nie jest zalecana przez lekarzy oraz dietetyków. Wszystko to ze względu na zbyt niską kaloryczność, która może doprowadzić do poważnych niedoborów, a tym samym zaburzeń funkcjonowania organizmu. Jakie są najważniejsze założenia diety kopenhaskiej. I jakie zagrożenia dla naszego zdrowia mogą wynikać z jej stosowania? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak długo trwa dieta kopenhaska i jakie są jej najważniejsze zasady;
- Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej;
- Jakie zagrożenia dla naszego zdrowia niesie ze sobą stosowanie niniejszej diety;
- Jakie są efekty diety kopenhaskiej;
- Kto nie może stosować niniejszej diety.
Jak długo trwa dieta kopenhaska i jakie są jej najważniejsze zasady?
Dieta kopenhaska powstała w celu szybkiej redukcji masy ciała. Związana jest ona z 13-dniowym planem opartym o znaczące restrykcje kaloryczne oraz istotne ograniczenie węglowodanów. W diecie 13-dniowej, głównym źródłem energii jest białko pochodzące z chudych mięs, ryb oraz odłuszczonych produktów mlecznych. To co wzbudza największe kontrowersje związane z niniejszym jadłospisem, to fakt, iż jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 800 kalorii dziennie. Warto przy tym wiedzieć, że poziom podstawowej przemiany materii (czyli takiej, która jest niezbędna dla utrzymania procesów życiowych) u dorosłego człowieka wynosi zazwyczaj 1200 kalorii. Oznacza to, że dieta kopenhaska jest dietą niedoborową, która nie tylko doprowadza do osłabienia organizmu, ale także istotnie wpływa na zwolnienie procesów metabolicznych, co w konsekwencji, wraz z zakończeniem stosowania jadłospisu, może doprowadzić do wystąpienia szybkiego efektu jo-jo. A jakie są najważniejsze zasady diety kopenhaskiej?
- Dietę kopenhaską należy stosować nie krócej i nie dłużej niż przez 13 dni;
- Podczas jej przestrzegania warto stosować suplementację witamin i minerałów;
- W czasie stosowania diety kopenhaskiej nie można podejmować intensywnego wysiłku fizycznego;
- Każdy dzienny plan żywieniowy diety kopenhaskiej musi być wypełniany w 100%;
- Podczas stosowania niniejszego jadłospisu należy zrezygnować z żucia gumy;
- Nie należy zapominać o wypijaniu minimum 1,5 L wody;
- Dietę kopenhaską można stosować tylko 1 raz na okres 2 lat.
Zaleca się, aby osoby decydujące się na wprowadzenie diety kopenhaskiej, na czas przestrzegania jej zasad wzięły urlop w pracy i powstrzymywały się od wysiłku fizycznego. Dieta 13-dniowa jest bardzo nisko kaloryczna. W związku z tym, może doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu, a nawet omdleń.
Jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej?
Jadłospis diety kopenhaskiej nie jest skomplikowany i opiera się wyłącznie na trzech posiłkach.
- ŚNIADANIE – które należy spożywać między godziną 8:00 a 9:00. Niniejszy posiłek trudno nazwać pełnowartościowym, albowiem składa się on jedynie z filiżanki czarnej kawy i jednej kostki cukru;
- OBIAD – który należy spożywać między godziną 12:00 a 14:00. Posiłek ten powinien składać się z kawałka chudego mięsa z dodatkiem niewielkiej ilości gotowanych warzyw;
- KOLACJA – którą należy spożywać między godziną 17:00 a 18:00. Posiłek ten może składać się z gotowanych jajek, odłuszczonego jogurtu oraz niewielkiej ilości warzyw.
Jeśli chcesz poznać szczegółowy plan żywieniowy diety kopenhaskiej, zobacz artykuł na stronie: https://www.cosdlazdrowia.pl/dieta-kopenhaska-czym-polega-zalety-wady/artykul/10191
Jakie zagrożenia dla naszego zdrowia niesie ze sobą stosowanie niniejszej diety?
Stosowanie diety kopenhaskiej może nieść ze sobą wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Między innymi ze względu na fakt, że nie zapewnia odpowiedniej podaży błonnika. Dlatego też, wiele osób ją stosujących zmaga się z problemem bolesnych zaparć. Ponadto, przestrzeganie zasad diety 13-dniowej doprowadza do licznych niedoborów witamin i minerałów, które mogą stanowić nie tylko przyczynę pogorszonego samopoczucia, ale również przyczynę licznych chorób. Dostarczanie do organizmu zaledwie 600-800 kalorii dziennie nie pozwala na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też, osoby przebywające na diecie kopenhaskiej często odczuwają problemy z pamięcią, koncentracją, a nawet mową.
Dodatkowo, ze względu na fakt, iż głównym źródłem energii w diecie kopenhaskiej są białka, w organizmie dochodzi do wywołania stanu ketozy. Niniejsze zjawisko może negatywnie wpływać zarówno na czynność nerek, jak i wątroby. Okazuje się także, że tak niska podaż kaloryczna może wywołać zaburzenia miesiączkowania, szczególnie u dorastających dziewcząt.
Jakie są efekty diety kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska jest w stanie zapewnić szybką redukcję masy ciała w krótkim czasie. Jej autorzy są zdania, iż przestrzeganie jadłospisu przez 13 dni może spowodować 7- a nawet 20-kilogramowy spadek wagi. Najlepsze efekty obserwowane są u osób z dużą nadwagą lub otyłością. Niemniej jednak, dieta kopenhaska wiąże się dużym ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo. Wszystko to, ze względu na fakt, iż nie kształtuje ona prawidłowych nawyków żywieniowych, a zatem osoby kończące kurację powracają do wcześniejszego schematu żywieniowego i w krótkim czasie do wagi sprzed rozpoczęcia diety 13-dniowej. Dodatkowo, długotrwały niedobór kalorii, spowodowany stosowaniem niniejszej diety, może wywołać pojawianie się napadów wilczego głodu, co tylko przyspieszy niechciany efekt jo-jo.
Kto nie może stosować niniejszej diety?
Zdaniem dietetyków oraz lekarzy, dieta kopenhaska nie jest dobrym sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej. Z pewnością nie powinny stosować jej:
- Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią;
- Dzieci oraz adolescenci;
- Osoby, którym towarzyszą choroby przewlekłe (w tym zaburzenia układu krążenia, choroby neurologiczne, choroby autoimmunologiczne);
- Osoby zmagające się z zaburzeniami odporności;
- Osoby po niedawno przebytej infekcji lub zabiegu chirurgicznym;
- Osoby zmagające się z zaburzeniami w obrębie funkcjonowania nerek oraz wątroby;
- Osoby starsze.
Podsumowanie
Choć skuteczna, dieta kopenhaska nie jest dobrym sposobem na utratę zbędnych kilogramów. W tym celu warto wprowadzić do swojej codzienności zdrowe nawyki żywieniowe oraz systematyczną aktywność fizyczną. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat popularnych diet odchudzających, odwiedź stronę https://www.cosdlazdrowia.pl/blog/diety.
Bibliografia:
- Becky Pemberton; “What is the Copenhagen diet plan, is it low sugar and is it is safe? All you need to know”;
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., Wierzejska, R., Wojtasik, A., Charzewska, J. Chwojnowska Z. (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia;
- Kiedrowski, M., & Gajewska, D. (2013). Co powinien wiedzieć lekarz rodzinny o popularnych „dietach odchudzających” i samym odchudzaniu. Med Rodz, 3, 95-8.