Dieta ketogeniczna jako catering – dlaczego warto?

0 14
Rate this post

Wiele osób marzy o tym, by zrzucić kilka kilogramów lub po prostu zadbać o lepsze zdrowie oraz samopoczucie. Ze względu na nadmiar obowiązków, codzienne planowanie i przygotowywanie posiłków jest dla nich zbyt praco- oraz czasochłonne. Jak temu zaradzić? Idealnym rozwiązaniem będzie dieta ketogeniczna jako katering. Na czym polega? Jakie są jej efekty? Odpowiadamy!

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Podstawowym założeniem tego sposobu odżywiania jest zwiększenie ilości spożywanych tłuszczów w diecie, kosztem maksymalnego ograniczenia podaży węglowodanów oraz wyeliminowania cukrów prostych. W dziennym jadłospisie tłuszcze powinny stanowić około 60-80% zapotrzebowania energetycznego, białka zaś w granicach 10-25%. Podstawowym celem takiego żywienia jest wprowadzenie organizmu w stan tzw. ketozy. Dieta ketogeniczna jako catering jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem z uwagi na to, że wymaga ona dużej samodyscypliny, a nawet jednorazowe odstępstwo jest w stanie wyprowadzić ze stanu ketozy, do którego powrót może trwać aż kilka dni. Z uwagi na restrykcyjność tej diety, zaleca się stosowanie jej jedynie okresowo. Ponadto, przed powzięciem decyzji o jej wyborze, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem i wykonać podstawowe badania, tak by cały proces był dla nas całkowicie bezpieczny.

Co zawierają posiłki w diecie ketogenicznej jako catering?

Dieta ketogeniczna jako catering, bazuje przede wszystkim na posiłkach tłustych. Zawierają one głownie:

  • mięso, takie jak: udka z kurczaka, karkówka, boczek, polędwica wołowa, golonka, schab;
  • tłuste ryby np. łosoś, makrela, śledź;
  • nabiał o dużej zawartości tłuszczu: jajka, ser żółty, śmietana, twaróg;
  • tłuszcze do przygotowywania posiłków takie jak: oliwa z oliwek, smalec, masło;
  • czekoladę, orzechy, masło orzechowe;
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: jarmuż, sałata, szpinak, ogórek, cukinia, brokuł;

Co można osiągnąć dzięki diecie katogenicznej jako catering?

Za jedną z podstawowych zalet tego sposobu żywienia uznawany jest spadek masy ciała oraz redukcja tkanki tłuszczowej, co prowadzi do obniżenia poziomu cukru i złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko zawału serca, miażdżycy czy udaru. Stan ketozy pozwala na wyeliminowanie uczucia zmęczenia, nagłych spadków energii, a nawet odczuwania głodu w ciągu dnia. Ponadto dieta ketogeniczna jako catering jest wykorzystywania do leczenia wielu chorób takich jak: padaczka lekooporna, cukrzyca (po modyfikacji jadłospisu), choroba Alzheimera, Parkinsona, bóle głowy, bezsenność, nowotwory mózgu, stwardnienie zanikowe boczne czy autyzm.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.