Dania z makaronem: lasagne, spaghetti, cannelloni, zapiekanka z sosem carbonara
Makaron to ulubiony przysmak każdego Włocha, jednak coraz częściej sięgają po niego również Polacy. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, ponieważ wystarczy zmieszać ze sobą odpowiednią ilość mąki, wody, jajek oraz soli. Jeszcze do niedawna postrzegany był jako tuczący składnik naszej codziennej diety, jednak w czystej postaci nie zawiera on zbyt wielu kalorii, za to bogaty jest w wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Z tego też względu warto włączyć go do codziennego menu, przygotowując przepyszne dania z makaronem w roli głównej.
Makaronowy zawrót głowy
Makaron to jeden z najsmaczniejszych produktów żywnościowych, który stanowi świetną alternatywę dla ryżu, kaszy oraz ziemniaków. Podczas jego zakupu warto zwrócić uwagę, z jakiego rodzaju mąki został wyprodukowany. Najlepsza jest semolina, czyli mąka otrzymywana z pszenicy durum, jednak coraz większą popularnością zaczynają również cieszyć się makarony produkowane z mąki pełnoziarnistej, ponieważ zawierają większą ilość składników odżywczych. Warto również wiedzieć o tym, iż obecnie w sklepach można zakupić różnego rodzaju makarony, wśród których warto wymienić muszelki, kokardki, świderki, spaghetti, canneloni, lasagne, pappardelle, penne, ravioli, tagliatelle czy też tortellini. Dzięki temu z makaronu można w domowym zaciszu przygotować wiele przepysznych potraw takich jak spaghetti bolognese, lasagne, sałatki, zupy (np. rosół z makaronem), różnego rodzaju zapiekanki czy też faszerowane muszle makaronowe.
Lasagne z mięsem mielonym
Składniki:
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowo-wieprzowego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1,5 ząbku czosnku,
- 1 opakowanie makaronu do lasagne,
- 2 puszki pomidorów,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- odrobina soli i pieprzu do smaku,
- 20 g startego zera (mozzarella lub parmezan)
Składniki na sos beszamelowy:
- po 2 łyżki mąki i masła,
- 300 ml mleka (pokojowa temperatura),
- gałka muszkatołowa,
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, przesmażając na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy oba produkty przybiorą złotawy kolor, należy dodać do nich mięso, smażąc całość przez kilka minut. Gdy mięso już się zarumieni należy dodać do niego zblendowane pomidory z puszki, doprawiając całość niewielką ilością soli i pieprzu. W następnym kroku należy przygotować sos beszamelowy, gotując w międzyczasie specjalny makaron do lasagne (przez około 20 minut, tak aby był al dente). W rondelku należy roztopić masło, dodając do niego przesianą mąkę i cały czas mieszając całość, należy bardzo powoli wlewać mleko tak, aby nie pojawiły się żadne grudki. Gdy sos już stężeje, wystarczy dodać do niego odrobinę gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu, ściągając go następnie z palnika. W żaroodpornym naczyniu należy układać warstwami płaty makaronowe, mięso w sosie pomidorowym oraz sos beszamelowy, posypując całość startym serem. Lasagne należy następnie piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Spaghetti po bolońsku
Składniki:
- 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,
- 1 marchewka,
- 1,5 łodygi selera naciowego,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- makaron spaghetti,
- starty parmezan lub mozzarella,
- odrobina soli i pieprzu,
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dokładając następnie do niego poszatkowaną cebulę. W momencie, gdy cebula się zeszkli, na patelnie należy wrzucić startą na dużych oczkach marchewkę oraz pokrojony drobno seler naciowy. Całość należy smażyć przez kilka minut, przekładając następnie do garnka. Na wyczyszczoną patelnię wlać niewielką ilość oleju rzepakowego, obsmażając na nim mięso. Po upływie kilku minut należy przełożyć je do garnka z warzywami i boczkiem, zalewając winem i gotując przez około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać zblendowane pomidory z puszki oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość należy gotować przez około 30 minut. W międzyczasie można ugotować makaron do spaghetti, zalewając go następnie przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiając świeżymi listkami bazylii.
Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 250 g makaronu cannelloni,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 200 g świeżego szpinaku (jeśli nie jest dostępny, to można sięgnąć po ten mrożony),
- szczypta oregano,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 50 ml mleka,
- 0,5 l przecieru pomidorowego,
- 100 ml bulionu mięsnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g mozzarelli,
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy, przesmażając na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać do niej mięso, doprawiając całość solą, pieprzem i oregano. Na osobnej patelni przesmażyć szpinak do momentu, aż wyparuje z niego cała woda. Następnie pokroić go na mniejsze kawałki, dodając do usmażonego mięsa. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, dolewając bardzo powoli mleko. W międzyczasie należy ugotować makaron, pamiętając o tym, aby był al dente. Do małego garnka wlać odrobinę oleju, podsmażając na nim posiekany czosnek i dodając następnie bulion, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz świeżą bazylię. Całość należy zagotować, odlewając następnie połowę sosu do przygotowanego wcześniej nadzienia. Rurki makaronu nadziać mięsnym farszem, układając je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym wcześniej cienką warstwą sosu pomidorowego. Całość należy na koniec polać resztą sosu, posypując startą mozzarellą oraz przykrywając folią aluminiową. Makaron piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po upływie tego czasu ściągnąć folię, piekąc całość jeszcze przez 10 minut.
Zapiekanka makaronowa z sosem carbonara
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku,
- 350 g ulubionego makaronu,
- 250 ml śmietany 30%,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu),
- 1 ząbek czosnku,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, pamiętając o tym, aby był al dente. Na patelni należy rozgrzać kilka łyżek oleju rzepakowego, podsmażając na nim pokrojony w kosteczkę boczek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po upływie kilkunastu sekund do całości należy wlać połowę śmietany, mieszając całość oraz gotując przez kilkadziesiąt sekund. Pozostałą część śmietany należy roztrzepać z żółtkami, dodając ją następnie do przygotowanego wcześniej sosu (ściągniętego wcześniej z palnika). W garnku lub misce należy następnie wymieszać ugotowany makaron z sosem, posypując całość startym serem. Tak przygotowane danie należy następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, piekąc makaron przez około 25 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza.