Czy bez umiejętności kulinarnych możemy odżywiać się smacznie i zdrowo?
Jedzenie, oprócz tego, że dostarcza niezbędnych substancji odżywczych jest też źródłem przyjemności. Nie przechodzimy obojętnie obok smakowitych i aromatycznych potraw. Kuszące zapachy z kuchni zawsze przywodzą na myśl wyśmienitą ucztę i prowadzą do aktywności ślinianek. Jeśli zaś za smakiem idzie też wysoka wartość odżywcza, to mamy do czynienia z prawdziwie idealnym połączeniem. Nie wszyscy jednak potrafią gotować. Wśród nas są też osoby, które mimo wielu prób nie są zadowolone z rezultatów kuchennych starań. Inni z kolei nawet nie próbują smacznie i zdrowo gotować, oszczędzając sobie w ten sposób niepowodzeń, a także czas. W biegu korzystają z gotowych dań znalezionych na półkach sklepowych, których skład recepturowy niekoniecznie pochwalają dietetycy. Czy zatem bez umiejętności kulinarnych skazani jesteśmy na jedzenie przypadkowe, wątpliwej jakości? Co można zrobić, aby zapewnić sobie smaczne i zdrowe posiłki, jeśli gotowanie nie jest naszą mocną stroną?
Proste sposoby na posiłki
Jednym ze sposobów na przygotowanie posiłku, kiedy umiejętności tego rodzaju są znikome, to oczywiście korzystanie z bardzo prostych przepisów. Mało skomplikowane w przygotowaniu dania są łatwe do opanowania i istnieje mniejsza szansa na niepowodzenie oraz związaną z tym frustrację. Przepisy o niskim stopniu trudności można znaleźć na blogach kulinarnych lub w książkach kucharskich przeznaczonych dla dzieci i młodzieży. Poszczególne przepisy są tam bowiem opisane w jasny i klarowny sposób. Wykonanie danych czynności w kuchni w założeniu należeć ma do osób niedoświadczonych, dlatego jeśli nie potrafimy gotować, korzystając z przepisów dla młodzieży możemy powoli nauczyć się tej sztuki.
Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług cateringu dietetycznego, który zupełnie zwalnia nas z obowiązku robienia zakupów artykułów spożywczych, planowania i szykowania posiłków. Możemy natomiast czerpać z zalet gotowego i pełnowartościowego dania przygotowanego przez kucharzy pod czujnym okiem doświadczonego szefa kuchni. Skorzystanie z usług firmy cateringowej pozwoli zaoszczędzić czas, nie wymaga nauki gotowania posiłków oraz zdobywania wiedzy żywieniowej, natomiast pozwala cieszyć się smacznymi i zbilansowanymi posiłkami. Nad ich kompozycją czuwa dietetyk, który bilansuje posiłki w taki sposób, aby zapewniały w odpowiednich proporcjach podstawowe makroskładniki, jak białko, węglowodany oraz tłuszcze.
Jak działa dieta w pudełkach?
Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak funkcjonuje catering dietetyczny. To wygodne rozwiązanie dla osób, które:
- chcą oszczędzić czas na szykowaniu posiłków,
- nie lubią gotować, a chcą spożywać smaczne i zbilansowane posiłki,
- chcą odżywiać się zdrowo i różnorodnie, aby zapobiegać rozwojowi chorób zależnych od diety,
- chcą obniżyć lub zwiększyć obecną masę ciała,
- potrzebują zbilansowanej diety, która eliminuje konkretną grupę produktów spożywczych np. mięso, nabiał lub ryby,
Catering dietetyczny jest potocznie nazywany dietą pudełkową, ponieważ każdy z posiłków wchodzących w skład zestawu jest oddzielnie zapakowany w plastikowe lub wykonane z surowców ekologicznych opakowanie. Wspomniany zestaw stanowi całodzienne lub częściowe wyżywienie. Jego dostawa odbywa się w godzinach nocnych lub wczesnoporannych pod adres zadeklarowany w zamówieniu. Kurier może dostarczyć zestaw prosto pod drzwi mieszkania lub domu, ale również do miejsca pracy i zostawić go na recepcji.
Gotowe posiłki oferowane przez catering dietetyczny nie mają wiele wspólnego z tymi, które nieraz można znaleźć na półkach sklepowych. Dania typu instant ze sklepu bywają przepełnione konserwantami, nierzadko zawierają polepszacze smaku i aromatu, trudno też mówić o prawidłowym zbilansowaniu zawartości makroskładników. Dania cateringowe są przygotowywane na bieżąco, a nie z dużym wyprzedzeniem, dlatego nie wymagają dodatku substancji konserwujących. To zdrowie jedzenie, którego receptura komponowana jest przez dietetyka w taki sposób, aby posiłek był pełnowartościowy, smaczny, spełniał założenia danego rodzaju diety, a także zapewniał deklarowaną wartość kaloryczną w porcji.
Z oferty cateringów dietetycznych możemy wybrać interesującą nas dietę w wybranym wariancie kalorycznym. Jeżeli celem jest redukcja masy ciała, warto wybrać dietę o niższej kaloryczności niż wynosi nasze całodzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Do wyboru mamy również liczne diety eliminacyjne, np. dieta bez ryb, dieta wegetariańska (bezmięsna), bezglutenowa czy bezlaktozowa. Osoby aktywne fizycznie korzystające z diety pudełkowej doceniają warianty dla sportowców. Charakteryzują się one wyższą zawartością białka, niezbędnego do regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Osoby z cukrzycą typu II mogą skorzystać z diety dla diabetyka, której menu opiera się o żywność o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Taka dieta będzie również odpowiednia dla osób z insulinopornością, ponieważ pozwala kontrolować poziom cukru i insuliny we krwi.
Jeśli nie masz pewności, na który wariant się zdecydować skorzystaj z bezpłatnej konsultacji jeszcze przed wyborem określonej diety. Dietetyk na podstawie przekazanych informacji zaproponuje najodpowiedniejszy rodzaj diety i kaloryczność zestawu do indywidualnych potrzeb. Po złożeniu zamówienia i jego opłaceniu dostawy będą realizowane we wskazanych terminach.
Marzenia o smacznych posiłkach, które jednocześnie będą miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, mogą być realizowane samodzielnie lub z pomocą. Jeśli na myśl o samodzielnym przygotowywaniu potraw obserwujesz u siebie zniechęcenie, masz przekonanie, że nie potrafisz gotować rozważ skorzystanie z wygodnej diety pudełkowej.