Czosnek – pochodzenie, skład, właściwości lecznicze i regeneracyjne, przeciwwskazania

0 615
5/5 - (5 votes)

Czosnek zajmuje bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Bardzo często używamy go w formie aromatycznego i smakowitego dodatku do przyrządzanych potraw. Niemniej jednak, wielu z nas czosnek przywołuje na pamięć niemiłe wspomnienia. Być może za dziecięcych czasów był Ci on wmuszany jako cudowny lek na wszystkie choroby? Bardzo możliwe! Medycyna naturalna oraz ludowa bardzo dobrze zdają sobie sprawę z leczniczych właściwości czosnku. W jeszcze nie tak dalekiej przeszłości był on antidotum bardzo powszechnie stosowanym w przeróżnych dolegliwościach.

Nie da się ukryć, że czosnek znów wraca do łask. Mamy, żony oraz fascynaci naturalnej medycyny na nowo odkrywają jego cudowne właściwości. Niniejszy artykuł przybliży Ci najważniejsze z nich.

Pochodzenie czosnku

Czosnek pospolity należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo rozpowszechniony na świecie. Istnieje około 260 gatunków tej rośliny, a w samej Polsce aż 16. Z punktu widzenia biologicznego czosnek jest spokrewniony z takimi warzywami jak cebula, por, szczypiorek, szalotka, czy też siedmiolatka.

Dzięki swoim wyjątkowym zdolnościom aklimatyzacyjnym czosnek można wyhodować niemalże we wszystkich strefach klimatycznych, niemniej jednak najbardziej odpowiadają mu obszary Hiszpanii, Turcji, Egiptu, czy też Indii. Zakłada się, że to właśnie z tych regionów roślina ta przywędrowała do nas.

Chemiczny skład czosnku

Skład czosnku pospolitego stanowi w większości woda (około 60%) oraz węglowodany (około 33%). Wartość energetyczna przeciętnie spożywanej porcji to 7 kcal. W czosnku znajduje się mnóstwo leczniczych substancji. Możemy zaliczyć do nich chociażby olejki eteryczne oraz lotne i organiczne związki siarkowe, czyli allinę i skordyninę A oraz B.

Właśnie po zmiażdżeniu czosnku uzyskujemy zarówno jego zdrowotne właściwości, jak i typowy zapach. W tym momencie allina przechodzi w allicynę, uwalniając ogromny potencjał leczniczy. To właśnie temu związkowi czosnek zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości bakteriobójcze.

Poza tym czosnek zawiera substancje takie jak flawonoidy, witaminy z grupy B, witamina C, potas, żelazo oraz magnez. Co więcej jest on bogaty w naturalne antyoksydanty. Ząbki czosnku zawierają także duże stężenie siarki oraz selenu. Według niektórych badań siarczki selenu blokują uszkodzenia w DNA komórek oraz pobudzają regenerację uszkodzonego kwasu nukleinowego.

Aż ciężko uwierzyć ile leczniczych substancji zawiera w sobie czosnek! Nic więc dziwnego, że często zwany jest on „naturalnym antybiotykiem”.

Czosnek a popularne infekcje

Badania są zgodne co do tego, że czosnek jest wyjątkowo skuteczny w zapobieganiu infekcjom wirusowym układu oddechowego oraz równie skutecznie je zwalcza. Jest to możliwe dzięki olejkom eterycznym oraz lotnym związkom siarkowym. Kiedy więc nadchodzi czas jesiennej słoty oraz zimowych mrozów, powinniśmy obowiązkowo wyposażać swoje kuchnie w świeży i naturalny czosnek.

Jeszcze przed stoma laty bardzo popularnym środkiem na infekcję było ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taka mikstura ułatwiała odkrztuszanie, rozgrzewała, wzmagała potliwość, obniżała gorączkę oraz udrażniała drogi oddechowe. Niestety, w dzisiejszych czasach uczulenia na związki zawarte w mleku są tak powszechne, że nie każdemu posłuży spożywanie go podczas choroby.

Równie dobrze można przyjmować zmiażdżony czosnek z dodatkiem miodu (dla smaku), rozgryzać ząbki czosnku lub popijać miazgę czystą wodą. W razie choroby powinny wystarczyć około 3 ząbki dziennie. Spożywaj je do 10 minut przed posiłkiem. Pamiętaj jednak, że czosnek należy przyjmować koniecznie w postaci zmiażdżonej. Dlaczego? Podczas zgniatania czosnku otwierają się jego błony komórkowe. One z kolei uwalniają allinazę – omawiany już wcześniej enzym, którego działanie do złudzenia przypomina właściwości antybiotyku. Poza tym, po zgnieceniu do gry wchodzą allicyna oraz tiosulfinat. Związki te osłabiają wirusy odpowiedzialne za powstawanie przeziębienia, czyli między innymi rinowirusy oraz koronawirusy, a także wirusy odpowiedzialne za powstawanie grypy. Co więcej, zgniatanie czosnku uwalnia kolejną substancję czynną. Chodzi o ajoen – związek, który stanowi ogromne wsparcie dla limfocytów walczących z infekcją.

Czosnek a trawienie

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Nie tylko przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, lecz także usprawnia pracę jelit tym samym zapobiegając powstawaniu wzdęć, gazów oraz innych nieprzyjemnych doznań. Z tych powodów zdecydowanie zaleca się dodawanie czosnku do wszelkiego rodzaju potraw, z których strawieniem potencjalnie możemy mieć problem. Warto wymienić w tym miejscu nie tylko posiłki mięsne, lecz także różne dania smażone.

Czosnek a pasożyty

Czosnek jest świetnym narzędziem nie tylko w walce z bakteriami i wirusami. Stanowi on śmiertelną broń, którą medycyna naturalna podsuwa nam także w przypadku problemów pasożytniczych. Można stosować go przeciw: owsikom, glistom, a nawet tasiemcom. Oczywiście podejrzenie posiadania w swoim organizmie tego rodzaju nieproszonych gości nie powinno zostać zlekceważone. Najlepiej jest natychmiast dokonać odpowiednich badań, aby potwierdzić lub zdementować swoje przypuszczenia. Następnie powinno się postępować zgodnie z zaleceniami specjalisty. To z nim najlepiej jest ustalić schemat leczenia oraz taktykę działania. Jeśli lekarz lub terapeuta pozwoli Ci na dodatkową kurację naturalną, możesz wypróbować poniższą metodę.

Walcząc z pasożytami warto przez kilka tygodni, codziennie na czczo spożywać czosnek w różnych postaciach. Wiele osób chwali sobie nalewkę z czosnku moczonego przez noc w szklance wody. Co prawda taki wywar nie sprawi kubkom smakowym rozkoszy, niemniej jednak jest on bardzo skuteczny. Warto także regularnie dokładnie zgryzać kilka ząbków surowego czosnku oraz wypijać mleko zagotowane ze zmiażdżonym czosnkiem.

Skutki uboczne spożywania czosnku

Niestety nie każdy człowiek może swobodnie korzystać z dobrodziejstw, które oferuje nam czosnek. W jakich sytuacjach pojawiają się przeciwwskazania? Oto kilka z nich:

  • czosnku nie powinno podawać się dzieciom do 1 roku życia
  • czosnku w dużych ilościach nie powinny spożywać kobiety w ciąży
  • u nielicznych osób czosnek może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry
  • w niektórych przypadkach może dochodzić do niepożądanych interakcji czosnku z niektórymi lekami (szczególnie przeciwzakrzepowymi, lecz nie tylko
  • czasami czosnek wywołuje nieprzyjemne dolegliwości związane z układem trawiennym (biegunki, mdłości)
  • przedawkowanie czosnku w najgorszym wypadku kończy się trwałym uszkodzeniem wątroby

Czosnek
Kliknij i sprawdź ceny!

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że czosnek jest prawdziwą skarbnicą zdrowotnych substancji. Lista jego niebywałych właściwości jest bardzo długa, niemniej jednak nie sposób omówić ich wszystkich z nich w tak krótkim artykule. Jeśli masz pomysł na wdrożenie w swoje życie naturalnej kuracji leczniczej, omów go koniecznie z odpowiednim specjalistą. Dzięki tak odpowiedzialnemu podejściu oszczędzisz sobie ewentualnych nieprzyjemności.

Źródła:

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.