Czas na dynię! 4 pomysł na dania z dynią

0 83
Rate this post

Dynia to warzywo, które bardzo chętnie wykorzystywane jest do najróżniejszych potraw. Szczególnie mocno kojarzy się z okresem jesiennym, po części w związku z Halloween, jednakże można je jeść cały rok i za każdym razem będzie smakować wyśmienicie, wzbogacając nasz organizm o niezbędne witaminy oraz minerały

Dynia  – właściwości i zalety płynące z jej jedzenia

Główna zaleta dyni? Niewielka ilość kalorii! Jeśli zjemy 100 gramów, to dostarczymy naszemu organizmowi jedynie 34 kalorii. Dynia jest zatem świetnym elementem diety odchudzającej. Ponadto zawiera ona sporo białka oraz błonnika pokarmowego.

Jedząc regularnie dynię, dostarczamy naszemu organizmowi witaminy antyoksydacyjne (A, C oraz E), kwas foliowy, niacynę (witaminę B3) oraz składniki mineralne, takie jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • selen,
  • cynk.

Dzięki nim dynia działa m.in. przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie oraz wykazuje działanie kardioprotekcyjne, czyli chroni serce.

Najpopularniejsze odmiany dyni

Do najpopularniejszych odmian, które dostępne są w polskich sklepach należą cztery gatunki dyń:

  • zwyczajna,
  • olbrzymia,
  • piżmowa,
  • hokkaido.

Dyniowe przysmaki – poznaj nasze smakowite propozycje!

Szukasz ciekawych i przepysznych przepisów na potrawy z dynią? Koniecznie sprawdź nasze cztery propozycje zarówno na słodko, jak i słono. Oto one:

Pamiętaj, że dynia to świetny składnik zdrowej diety. Dlatego zastanów się nad włączeniem jej do regularnego menu. Na przykład wykorzystując, któryś z naszych rekomendowanych przepisów! Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.