Cukrzyca w ciąży – objawy, czynniki ryzyka, zdrowa dieta

0 115
5/5 - (5 votes)

Czym jest cukrzyca ciążowa?

W czasie ciąży niektóre kobiety osiągają wysoki poziom cukru we krwi. Tego typu stan nazywany jest cukrzycą ciążową, która zwykle rozwija się między 24 a 28 tygodniem rozwoju płodu. W ogólnej populacji choruje na nią, aż 9% ciężarnych.

Posiadanie cukrzycy w czasie ciąży, nie oznacza, że rozwinęła się ona wcześniej. Jednak, warto obserwować tego typu stan, ponieważ istnieje poważne ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości u matki, jak i u dziecka.

Jakie są objawy cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca ciążowa rzadko wywołuje jakiekolwiek objawy. Jeżeli pojawią się symptomy, to mają bardzo łagodną postać i mogą obejmować:

  • zmęczenie,
  • problem z widzeniem, objawiające się rozmazanym obrazem,
  • uczucie nadmiernego pragnienia,
  • częste oddawanie moczu.

Co powoduje cukrzycę ciążową?

Dokładna przyczyna rozwoju cukrzycy ciążowej jest nieznana. Większość lekarzy uważa, że to hormony są czynnikiem nadrzędnym. Podczas ciąży, ciało kobiety wytwarza o wiele więcej niektórych hormonów, w tym:

  • laktogen łożyskowy – produkowany przez łożysko,
  • estrogen,
  • hormony odpowiedzialne za zwiększenie odporności na insulinę.

Hormony te wpływają na łożysko i pomagają utrzymać ciążę. Z biegiem czasu ilość tych hormonów ciele kobiety wzrasta. Mogą zakłócać działanie insuliny – hormonu regulującego stężenie cukru we krwi.

Insulina pomaga przenieść glukozę z krwi do komórek, gdzie jest zużywana na energię. Jeśli w ciele kobiety nie ma wystarczającej ilości insuliny lub poziom hormonów umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie insuliny jest zbyt wysoki, ilość glukozy we krwi może drastycznie wzrosnąć. Tym samym może dojść do powstania cukrzycy ciążowej.

Czynniki ryzyka

Niektóre okoliczności, w tym czynniki zdrowotne i środowiskowe, mogą  wpływać na rozwój cukrzycy w ciąży. Ryzyko rozwoju tego stanu chorobowego jest większe, gdy:

  • kobieta jest powyżej wieku 25 lat,
  • ciężarna leczy się na nadciśnienie tętnicze,
  • w rodzinie istnieją osoby leczące się na cukrzycę,
  • ciężarna cierpi na nadwagę, zwłaszcza przed zajściem w ciąże,
  • kobieta w przeszłości miała już incydenty w postaci poronień.

Jak diagnozowana jest cukrzyca ciążowa?

Instytuty zdrowia zachęcają lekarzy do rutynowego badania kobiet w kontekście wykluczenia lub potwierdzenia cukrzycy ciążowej. Zazwyczaj, badanie polega na jednoetapowym lub dwuetapowym teście tolerancji glukozy.

W przypadku testu jednoetapowego lekarz sprawdza poziom cukru we krwi na czczo. Następnie pacjenta proszona jest o wypicie roztworu zawierającego 75 gramów węglowodanów. Kolejno, sprawdzany jest poziom cukru we krwi po jednej godzinie i dwóch godzinach. Diagnoza cukrzycy może być tylko i wyłącznie postawiona, jeśli pacjenta posiada następujące wartości cukru we krwi:

  • poziom cukru we krwi wyższy lub równy 92 mg / dL,
  • jednogodzinny poziom cukru we krwi większy lub równy 180 mg / dL,
  • dwugodzinny poziom cukru we krwi większy lub równy 153 mg / dL.

W przypadku testu dwuetapowego lekarz rozpocznie od sprawdzenia poziomu cukru we krwi na czczo. Następnie kobieta proszona jest o wypicie roztworu zawierającego 50 gramów cukru. Kolejno, ponownie zostanie sprawdzony poziom cukru we krwi po godzinie. Jeśli po tym czasie, poziom cukru we krwi jest wyższy lub równy 140 mg / dL, lekarz decyduje się na przeprowadzenie drugiego testu kontrolnego w innym dniu.

Podczas drugiego testu lekarz rozpocznie ponownie od sprawdzenia poziomu cukru we krwi na czczo. Następnie poprosi pacjentkę o wypicie roztworu zawierającego 100 gramów cukru. Kolejno sprawdzany jest poziom cukru we krwi po godzinie, dwóch i trzech. Diagnoza będzie pozytywna, jeżeli wartości będą w następujących granicach:

  • poziom cukru we krwi wyższy lub równy 95 mg / dL lub 105 mg / dL,
  • jednogodzinny poziom cukru we krwi większy lub równy 180 mg / dL lub 190 mg / dL.
  • dwugodzinny poziom cukru we krwi wyższy lub równy 155 mg / dL lub 165 mg / dL,
  • trzygodzinny poziom cukru we krwi wyższy lub równy 140 mg / dL lub 145 mg / dL.

Jak leczy się cukrzycę ciążową?

Jeśli zdiagnozowano cukrzycę w ciąży, plan leczenia będzie zależał od indywidualnych parametrów pacjentki, a więc od poziomu cukru we krwi w ciągu dnia. W większości przypadków lekarz zaleci przetestowanie stężenia cukru we krwi przed posiłkami i po posiłku. Ponadto, ciężarnym z cukrzycą poleca się spożywanie zdrowego jedzenia oraz regularne ćwiczenia, dopasowane do stanu. W niektórych przypadkach lekarz może również w razie potrzeby zapisać zastrzyki insuliny.

Zdrowa dieta

W większości przypadków, lekarze ginekolodzy zalecają swoim pacjentkom prowadzenie zdrowej diety, ponieważ jest to naturalny sposób radzenia sobie z poziomem cukru we krwi. Jednak nie każdy produkt jest dozwolony.

Zioła polecane przy cukrzycy
Kliknij i sprawdź ceny!

Co można jeść ?

  • Białko – zaleca się spożywanie białka do każdego posiłku.
  • Świeże owoce i warzywa – przynajmniej raz na dzień.
  • Ilość spożywanego tłuszczu nie powinna przekraczać 30% całej diety.
  • Należy unikać przetworzonych produktów.
  • Nie wolno doprowadzać do stanu przejedzenia.

Utrzymywanie zdrowej i zbilansowanej diety może pomóc w radzeniu sobie z objawami cukrzycy, bez konieczności przyjmowania leków i zastrzyków. Dobry plan żywieniowy powinien zawierać białko, właściwą mieszankę węglowodanów i tłuszczów.

Jakie przekąski są dozwolone?

Oto kilka zdrowych wyborów na przekąski i posiłki, w przypadku cukrzycy w ciąży:

  • świeże lub mrożone warzywa,
  • jaja,
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • drób,
  • ryby – duszone lub pieczone,
  • jogurty naturalne lub greckie.

Czego należy unikać?

  • Produktów przetworzonych, a przede wszystkim fast foodów,
  • Napojów alkoholowych,
  • Słodyczy, zwłaszcza babeczek, pączków i ciast,
  • Smażonego jedzenia,
  • Napojów słodzonych, gazowanych,
  • Cukierków,
  • Produktów bogatych w skrobie tj. ziemniaki, biały ryż.

Jakie są komplikacje?

Cukrzyca ciążowa może być ryzykowna zarówno dla kobiety, jak i dziecka. Dodatkowa glukoza w ciele może sprawić, że dziecko będzie o wiele większe, niż być powinno. Większe dziecko naraża matkę na problemy podczas porodu:

  • Dziecko może mieć problem z wydostaniem się z brzucha mamy,
  • Poziom krwawienia może być znacznie wyższy,
  • dziecko może mieć trudności z utrzymaniem stałego poziomu cukru we krwi i oddychaniem po porodzie.

Cukrzyca ciążowa zwiększa również ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi podczas ciąży.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.