Borówką amerykańską nazywamy tak naprawdę Borówkę wysoką (Vaccinium corymbosum). Jest to roślina wieloletnia, należąca do rodziny wrzosowatych. Jak sama nazwa wskazuje, borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej, jednak jest uprawiana również a Europie (np. w Polsce) i Azji (np. w Japonii). Tworzy krzewy o różnej wysokości, jej owoce są okrągłe, o fioletowo-granatowym zabarwianiu skórki i jasnym miąższu, nieco większe oraz słodsze niż jagody. Owocom borówki amerykańskiej przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, które były znane i wykorzystywane znane już od wielu lat.
Co kryje w sobie borówka amerykańska?
To, że spożywanie owoców borówki niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia wynika przede wszystkim z jej składu. Owoc ten jest bogaty między innymi w:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę K,
- potas i wapń,
- selen i cynk,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- polifenole,
- flawonoidy,
- procyjanidyny,
- flawonole,
- kwasy fenolowe
- fitoestrogeny
Warto wspomnieć również o tym, że borówka amerykańska jest niskokaloryczna. W 100 gramach tych owoców znajduje się zaledwie 57 kcal, dlatego też bardzo chętnie sięgają po nie osoby odchudzające się.
Borówka amerykańska – właściwości
Jak już zostało wcześniej wspomniane, borówka amerykańska posiada szereg właściwości wywierających korzystny wpływ dla naszego zdrowia i urody. Przypisuje się jej takie cechy jak:
- podnoszenie odporności organizmu poprzez dostarczenie mu sporej dawki witaminy C,
- korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, zapamiętywanie i koncentrację – głównie dzięki zawartości flawonoidów,
- przeciwdziałanie chorobom układu nerwowego,
- obniżanie ciśnienia krwi i tym samym zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu – mają na to wpływ głównie antocyjany,
- właściwości przeciwnowotworowe – mają na to wpływ zawarte w borówkach fitoestrogeny oraz kwas elagowy- udowodniono, że spożywanie owoców borówki amerykańskiej może zapobiegać rozwojowy raka piersi, szyjki macicy, tarczycy, wątroby, płuc i przewodu pokarmowego,
- pozytywny wpływ na wzrok, zapobieganie zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz innym chorobom oczu,
- łagodzenie stanów zapalnych pojawiający się w organizmie,
- właściwości przeciwstarzeniowe, odmładzające – przeciwutleniacze zawarte w owocach borówki amerykańskiej skutecznie usuwają z organizmu wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się,
- działanie przeciwbakteryjne, na co mają wpływ zawarte w borówce garbniki,
- korzystny wpływ na witalność i poziom energii w organizmie,
- korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i perystaltykę jelit (duża zawartość błonnika pokarmowego),
- działanie oczyszczające i odtruwające organizm – borówki amerykańskie bardzo często stosuje się podczas detoksu,
- regulacja poziomu cukru we krwi, przeciwdziałanie cukrzycy,
- obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL), a podwyżdzanie poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL),
- przeciwdziałanie chorobom układu krążenia,
- poprawa wyglądu i jędrności skóry człowieka dzięki stymulacji produkcji kolagenu w organizmie,
- pozytywny wpływ na rozwój płodu w łonie matki dzięki zawartości kwasu foliowego,
- korzystne oddziaływanie na komórki wątroby, ochrona ich przed uszkodzeniem i przyspieszenie regeneracji – borówka amerykańska może przeciwdziałać marskości wątroby oraz zapobiegać zakażeniu wirusem zapalenia wątroby typu C,
- pozytywny wpływ na układ moczowy – dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Jak widać, korzystnych właściwości płynących ze spożywania owoców borówki amerykańskiej jest bardzo dużo, dlatego też warto na stałe włączyć je do swojego jadłospisu.
Borówka amerykańska – jak jeść?
Owoce borówki amerykańskiej są słodkie, dlatego doskonale smakują jako pojedyncza przekąska. Bardzo często używa się je również do deserów, koktajli, ciast i sałatek. Z borówki można przygotować również przetwory, na przykład soki, dżemy, marmolady, konfitury, i przeciery. W Stanach Zjednoczonych bardzo popularne stały się soki oraz nektary z owoców żurawiny. W Polsce borówkę amerykańską najczęściej używa się np. do dekoracji tortów z bitą śmietaną, deserów lodowych oraz jako dodatek do koktajli mleczno-owocowych.
Przepis na koktajl borówkowy:
Składniki:
- jogurt naturalny 200 g (można zastąpić mlekiem kokosowym lub kefirem)
- borówki amerykańskie – szklanka
- duży, dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- łyżka nasion chia
Przygotowanie:
Borówki amerykańskie umyć. Banana obrać i pokroić w plasterki. Przygotowane owoce wrzucić do blendera do koktajli. Dodać cały jogurt naturalny, kefir lub mleko kokosowe, następnie wsypać nasiona chia oraz dodać szczyptę cynamonu. Całość zblendować aż do momentu, w którym powstanie gładki koktajl.
Dzięki zawartości słodkich owoców napój nie wymaga już dosładzania cukrem ani miodem. Najlepiej smakuje schłodzony. Najwięcej korzystnych właściwości będzie miał wtedy, kiedy spożyjemy go maksymalnie kilka godzin po przygotowaniu.
Borówka amerykańska
Kliknij i sprawdź ceny!
Borówka amerykańska – gdzie kupić?
W Polsce istnieją dobre warunki klimatyczne dla takiego owocu jak borówka amerykańska – uprawa nie jest więc trudna ani wymagająca. Jeśli posiada się własny ogródek lub działkę, warto więc posadzić własne krzewy, które owocują przez kilka miesięcy (od maja do października), a nadmiar owoców zamrozić lub wykorzystać w przetworach. Jeśli natomiast nie ma się możliwości posadzenia własnych krzewów borówki amerykańskiej, można kupić ją w sezonie w praktycznie każdym sklepie owocowo-warzywnym, na straganach, targach itp. Mimo, że nie jest to najtańszy owoc, jak już wcześniej zostało wspomniane, nie ma chyba drugiego takiego owocu, który miałby tak korzystne właściwości dla zdrowia i urody, jak właśnie borówka amerykańska – cena nie powinna być więc przeszkodą w spożywaniu tych owoców. W sezonie wynosi ona zazwyczaj od 12 do 26 złotych za kilogram. Kupując owoce borówki amerykańskiej warto zwrócić uwagę na ich wygląd – nie powinny być one nagnite, brązowe, ani mieć pomarszczonej skórki – świadczyłoby to bowiem o braku świeżości – wówczas lepiej ich nie kupować. Aby przedłużyć świeżość owoców borówki meksykańskiej, można przez kilka dni przechowywać je w lodówce.