Aronia – owoc wart przetwarzana na wszystkie sposoby

0 2 274
5/5 - (5 votes)

Aronia jest owocem stosunkowo średnio docenianym przez polskie gospodynie. Być może dystans bierze się z tego, że owoce aronii mają charakterystyczny, słodko – gorzkawy smak, który trudno odnieść do innych smaków w kuchni. Owoce aronii zbiera się najczęściej na przełomie lipca i sierpnia, wtedy są najbardziej dojrzałe. W wyglądzie bardzo przypominają jagody, ale są sporo większe, a do tego mają grubą skórkę, która w żaden sposób nie pęka pod wpływem nacisku. Owoce aronii rosną w charakterystycznych skupiskach, dzięki czemu bardzo łatwo zrywa się je z krzewów. Aronia może zostać jednym z najbardziej uniwersalnie traktowanych owoców, wszystko zależy jedynie od naszej kreatywności i pomysłu na to, w jaki sposób dostarczyć ogrom witamin i składników odżywczych do naszego organizmu. Mamy nadzieję, że garść naszych pomysłów przysłuży się do tego, aby w pełni odkryć zdrowotne zalety tego smacznego i przepełnionego witaminami owocu. Aronia znajdzie zastosowanie w kuchni, ale też nie można zapominać o walorach kosmetycznych.

Koktajle owocowe na bazie aronii

Bardzo przydatne dla wszystkich borykających się na co dzień z chorobami układu pokarmowego. Sok z aronii, w czystej postaci, doskonale wspomaga wszystkie procesy trawienne. Usprawnia pracę jelit i sprawia, że natychmiast zapominamy o zaparciach oraz nieżytach żołądka. To jednak nie wszystko. Jeśli po badaniach lekarskich okazało się, że cierpisz na anemię, sok z aronii będzie doskonałym rozwiązaniem, by uzupełnić w organizmie niedobory żelaza. Najważniejsze, to przyjmować go regularnie, minimum dwa razy dziennie po jednej solidnej szklance. Oczywiście, owoce aronii, jeśli chodzi o sok mieszać można także z innymi owocami. Szczególnie poleca się łączyć aronię z:

  • bananami (świetny koktajl na detox, usunięcie toksyn)
  • cytrynami, pomarańczami, grapefruitami (bomba witaminy C)
  • truskawkami, malinami, jeżynami (dużo błonnika odpowiedzialnego za lepsze trawienie)
  • winogronami (poprawa czynności życiowych)
  • mango, kiwi (zmniejszenie objawów alergicznych na niektóre składniki pokarmowe)

Proste przyrządzanie koktajlu na bazie aronii

Zajmuje dosłownie kilka chwil. Pożytecznym narzędziem w tym momencie okazać się może blender, do którego wrzucać będziemy owoce na koktajl. Dowolne, pokrojone owoce, dodane do aronii, blenduje się bardzo szybko już na najniższym poziomie działania urządzenia. Koktajle w zależności od tego, co dodamy do aronii, mają zawsze podobny kolor, różniący się jedynie odcieniami, ponieważ ciemna, granatowa barwa aronii za każdym razem dominuje w specjale, bez względu na to, czy zastosujemy banana, czy z kolei zdecydujemy się na połączenia owoców cytrusowych. Oczywiście, po zblendowaniu owoców, można dodatkowo dla pozyskania większej ilości specyfiku oraz rozrzedzenia konsystencji dodać nieco niegazowanej wody mineralnej. Nie jest to konieczność. Koktajle aroniowe i wieloowocowe najlepiej smakują z dodatkiem kostek lodu. Przygotowany koktajl odżywczy nie powinien stać w lodówce dłużej, niż 2 – 3 dni. Sok w klasycznej formie warto przelać w butelki, zagotować i przechowywać w spiżarni. Zimą może się bardzo przydać na przeziębienia.

Maseczka z aronii na skórę

Kosmetyczne zalety aronii także powinny zostać zauważone. Wiedzą o tym na pewno wszystkie Panie, które ciekawość popchnęła do eksperymentowania z aronią w dziedzinie codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Skoro można robić skuteczne maseczki z truskawek, cytryny, to dlaczego aronia ma być gorsza? Do wykonania maseczki z aronii potrzebne będą:

  • świeże i bardzo dojrzałe aronie (powinna wystarczyć solidna garść
  • odrobina wody mineralnej
  • sok z cytryny

Aronie rozgniatamy na gładką masę w głębokim naczyniu, albo blendujemy – będzie szybciej. Po przygotowaniu masy wyciskamy do niej jeszcze sok z cytryny i żeby maseczka nie była zbyt gęsta i zbita, dodajemy do niej trochę wody mineralnej. Z wyczuciem, żeby nie przedobrzyć, bo zbyt rzadka maseczka będzie miała problem z utrzymaniem się na naszej twarzy. Nakładamy dłonią lub rękawiczką foliową, albo pędzelkiem na twarz. Można poprosić kogoś bliskiego, żeby nam pomógł, bo najwygodniej maseczkę nakłada się na leżąco. Utrzymuje się ją na twarzy zazwyczaj od 15 do 20 minut. Po około tygodniu regularnego stosowania widać pierwsze efekty. Skóra staje się gładsza, znikają zaczerwienienia spowodowane odmrożeniami, widać większą jędrność. Skóra pod wpływem oczyszczenia zyskuje po prostu drugą młodość!

Nalewka z aronii

Nalewki na bazie sezonowych owoców są już tradycją w naszym kraju. Także na bazie aronii nalewki są niezwykle wybornymi specjałami. Nie dość, że smakują obłędnie, to jeszcze mają dodatni wpływ na zdrowie. Pozwalają obniżyć ciśnienie i odkażają, odkwaszają nasz organizm. Do przygotowania domowej nalewki na bazie aronii potrzeba:

  • 70 procentowego spirytusu
  • świeżych aronii
  • cukru lub miodu

W wysokim naczyniu przygotowujemy cały zaczyn, aronie zalewamy spirytusem. Po miesiącu odcedzamy roztwór, a na odcedzone aronie wysypujemy cukier. Wszystko powinno dojrzewać przez kolejny miesiąc. Po połączeniu oraz gruntownym odcedzeniu roztworu można rozlać nalewkę do butelek i czekać na dojrzenie. Gdy smaki się „przegryzą”, nalewka jest doskonałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku, nie tylko z okazji świąt.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.