Arbuz: korzyści zdrowotne, astma, odchudzanie, nawodnienie, odżywianie a cukrzyca?

0 476
5/5 - (5 votes)

Pomimo powszechnego przekonania, że arbuz to po prostu woda i cukier, arbuz jest tak naprawdę pokarmem o dużej wartości odżywczej. Zapewnia wysoki poziom witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz niewielką liczbę kalorii. Arbuzy stały się synonimem lata i pikników, i nie bez powodu. Ich orzeźwiająca jakość i słodki smak pomagają zwalczać upał i zapewniać pozbawiony poczucia winy, przepyszny deser. Arbuz pochodzi z rodziny dyniowatych. W uprawie znajduje się szereg typów tego gatunku, m.in.: 'Bingo’, 'Crimson Sweet’, 'Janosik’, 'Sugar Baby’, 'Rosario’. Prócz tradycyjnego zielonego koloru, arbuz może być żółty oraz czerwony.

Korzyści zdrowotne

Arbuz jest owocem i ma wiele powiązanych ze sobą korzyści, w tym pomaga w utracie wagi i wyrównaniu poziomu  energii. Nic dziwnego, ponieważ spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób związanych ze stylem życia. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak arbuz, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności, rozwoju cukrzycy i chorób serca . Inne zalety arbuza to promocja  zdrowej cery i włosów, zwiększona energia i ogólna niższa waga.

Zapobiega astmie

Ryzyko zachorowania na astmę jest niższe u osób spożywających dużą ilość określonych składników odżywczych. Jednym z tych składników odżywczych jest witamina C występująca w wielu owocach i warzywach, w tym arbuzie.

Ciśnienie krwi

Badanie przeprowadzone kilkanaście miesięcy temu, wykazało, że suplementacja ekstraktu z arbuza poprawiła zdrowie układu krążenia u otyłych dorosłych w średnim wieku z nadciśnieniem tętniczym lub nadciśnieniem w 1. stopniu zaawansowania. I tym samym diety bogate w likopen – znalezione w arbuzie – mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca.

Nowotwór

Jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, arbuz może pomóc w zwalczaniu powstawania wolnych rodników, o których wiadomo, że powodują raka. W kilku badaniach spożycie likopenu wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka prostaty .

Trawienie i metabolizm

Arbuz, ze względu na zawartość wody i błonnika, pomaga zapobiegać zaparciom i poprawia regularność zdrowego przewodu pokarmowego.

Nawodnienie

Składający się w 92 procentach z wody i pełen ważnych elektrolitów, arbuz to świetna przekąska, którą można mieć pod ręką podczas upalnych letnich miesięcy, aby zapobiec odwodnieniu. Można go również zamrozić w plasterkach na smaczną przekąskę.

Stan zapalny

Cholina – w dużym stopniu obecna w arbuzie – jest bardzo ważnym i wszechstronnym składnikiem odżywczym; pomaga ciału w śnie, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga również w utrzymaniu struktury błon komórkowych, pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe zapalenie.

Ból mięśni

Wykazano, że sok z arbuza i sam arbuz zmniejsza bolesność mięśni i poprawia czas regeneracji po ćwiczeniach u sportowców. Naukowcy są przekonani, że jest to prawdopodobne z powodu zawartego w arbuzie aminokwasu L-cytruliny.

Kondycja skóry

Arbuz jest świetny dla skóry, ponieważ zawiera witaminę A, odżywkę niezbędną do produkcji sebum, która utrzymuje włosy nawilżone. Witamina A jest również niezbędna do wzrostu wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów.

Odpowiednie spożycie witaminy C jest również potrzebne do budowy i utrzymania kolagenu , który zapewnia strukturę skóry i włosów. Dodatkowo arbuz przyczynia się do ogólnej hydratacji, która jest niezbędna dla zdrowego wyglądu skóry i włosów.

Kosmetyki arbuzowe
Kliknij i sprawdź ceny!

Odżywianie

Jedna filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza (około 150 gramów) zawiera:

  • 45 kalorii,
  • 0 gramów tłuszczu,
  • 2 miligramy sodu,
  • 11 gramów węglowodanów (w tym 9 gramów cukru),
  • 1 gram błonnika.

Natomiast, jedna filiżanka arbuza zapewni następujący odsetek dziennych witamin:

  • 17 procent witaminy A,
  • 21 procent witaminy C,
  • 2 procent żelaza,
  • 1 procent wapnia.

Arbuz zawiera również tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B-6, kwas foliowy , kwas pantotenowy, magnez , fosfor, potas , cynk, miedź , mangan, selen , cholinę, likopen i betainę. Według światowych organizacji ds. żywności, arbuz zawiera więcej likopenu niż jakikolwiek inny owoc czy warzywo.

Ryzyka

Umiarkowane jedzenie danej ilości arbuza nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia. Nadmierne spożycie może ewentualnie podnieść poziom pewnych witamin w organizmie, co może powodować pewne komplikacje.

Zbyt dużo witaminy C, obfitującej w arbuz, może powodować objawy, takie jak biegunka lub dyskomfort w żołądku. Pokarmy zawierające likopen, takie jak arbuz, również mogą wywoływać te objawy. Objawy te występują zwykle tylko wtedy, gdy nadmierne spożycie pochodzi z suplementów, a nie z pożywienia.

Poziomy potasu są kolejnym czynnikiem, zbyt wiele może prowadzić do komplikacji, takich jak hiperkaliemia, która powoduje nieprawidłowy rytm serca i może być niebezpieczna. Ponownie, komplikacje są najczęściej spowodowane nadmiernym spożyciem suplementu. Ogólnie rzecz biorąc, arbuz można bezpiecznie spożywać przy niewielkim ryzyku pojawienia się jakiś konsekwencji zdrowotnych.

Dieta

Znalezienie arbuza, który jest mocny, ciężki i symetryczny bez miękkich plam i siniaków, to nie lada wyzwanie. Stukanie na zewnątrz może dać wskazówkę co do tekstury owocu w środku – lekkiego i prawie pustego brzmiącego łomotu; oznacza to, że woda i zawarte w niej owoce są nienaruszone i mają stabilną strukturę.

Arbuz można łatwo włączyć do istniejącej diety, koktajle są doskonałym sposobem na uzyskanie całego błonnika i dobroci w odświeżającym napoju. Ponieważ arbuz jest tak wszechstronny, można go łatwo włączyć do diety. Rozważ następujące opcje:

  • Prażone nasiona – otrzymanie nasion arbuza i pieczenie ich w piekarniku przez 15-20 minut to smaczna przekąska, którą można przygotować z pewnym wyprzedzeniem. W trakcie przygotowania warto dodać odrobinę soli do smaku.
  • Napój arbuzowy – pokrojonego w kostkę arbuza i kilka kostek lodu należy umieścić w blenderze na zimny, orzeźwiający napój elektrolitowy, idealny do nawadniania po wysiłku fizycznym lub dniu na słońcu.
  • Sałatka – stworzenie sałatki poprzez dodanie arbuza, mięty i świeżej mozzarelli do łóżka liści szpinaku. Skropić balsamicznym dressingiem.

Koktajle to dobry sposób na spożywanie arbuza. Ich wysoka zawartość wody sprawia, że nie są zbyt grube i mogą być gotowe do picia w ciągu kilku sekund. Należy starać się unikać soku, ponieważ może to pogłębić dużą ilość cukru w mniejszej objętości, jednocześnie usuwając włókno.

Arbuz a cukrzyca ?

Osoby chore na cukrzycę są świadome potrzeby edukowania się o odpowiednich rodzajach żywności do spożycia w celu utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. Zaleca się spożywać dietę bogatą w owoce i warzywa, ale owoce zawierają naturalne cukry, więc może być mylące ustalenie, ile może zjadać osoba z cukrzycą.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby nie było jednej idealnej dystrybucji dietetycznej kalorii między węglowodanami, tłuszczami i białkiem dla osób z cukrzycą, dystrybucja makroskładników powinna być zindywidualizowana przy zachowaniu całkowitej liczby kalorii i celów metabolicznych. Nie ma prostej odpowiedzi tak lub nie, czy owoce, takie jak arbuz, są zdrowe dla osób cierpiących na cukrzycę.

Arbuz i indeks glikemiczny

Ponieważ indeks glikemiczny dla arbuza jest powyżej 70 parametru, ludzie z cukrzycą powinni pamiętać o tym, ile jedzą.

Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak szybko cukier z pokarmu dostaje się do krwiobiegu. Im szybciej to nastąpi, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom cukru we krwi pacjenta gwałtownie wzrośnie lub wzrośnie.

 Żywności podaje się liczbę od 1 do 100. Im wyższa liczba, tym szybciej cukier dostaje się do krwiobiegu. Arbuz ma indeks glikemicznym w liczne 72 na 100 g porcji. Każdy produkt żywnościowy o wartości glikemicznej równej 70 lub więcej jest uważany za wysoki. Z tego względu osoby chore na cukrzycę powinny dokładnie rozważyć, ile konsumują arbuza.

Dodatkowo osoby chore na cukrzycę powinny spożywać je ze zdrowym tłuszczem lub białkiem, np. z orzechami lub nasionami. Takie połączenie może pomóc w utrzymaniu ich w pełni dłużej i zmniejszyć wpływ na poziom cukru we krwi.

Informacje w pigułce

  • Arbuz był uprawiany od tysięcy lat, a dowody sięgają starożytnych Egipcjan – którzy byli doświadczonymi hodowcami i uprawiali kilka odmian arbuza.
  • Ponad 90 procent arbuza to woda.
  • Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa największym producentem arbuzów są Chiny, z czego 75 milionów wyprodukowano w 2014 r.
  • Uważa się, że arbuz pomaga w takich stanach jak astma, rak i stan zapalny.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.