Antyoksydanty a kondycja ludzkiego organizmu

Close-up of table with hot tea lemons and vitamins from epidemic and colds
0 113
Rate this post

Przeciwutleniacze to jeden z najważniejszych „elementów”, który potrafi skutecznie zablokować negatywne działanie tak zwanych wolnych rodników uznawanych za bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Mowa tu o efektach naturalnych procesów wynikających z przemian metabolicznych. Jeśli ich poziom nie jest szczególnie wysoki, nie powinno być żadnych kłopotów z naszym codziennym funkcjonowaniem, przeciwnie zaś, gdy tych negatywnych składników jest w organizmie aż nadto. Wówczas toksyczne substancje niestety wywołują szereg niekorzystnych rezultatów, a na drodze stanąć im mogą wyłącznie naturalne antyoksydanty.

Źródło pochodzenia

Podłożem do gromadzenia się w organizmie nadmiaru wolnych rodników okazuje się zwłaszcza nasz niewłaściwy tryb życia, jak i środowisko w którym na co dzień przebywamy. Winowajcą jest między innymi tak niebezpieczny dla zdrowia smog czy też zbyt intensywne promieniowanie UV. Nie zapominajmy także o szkodliwości spożywania w przesadnej ilości potraw grillowanych bądź smażonych oraz skłonności do nawyków typu palenie papierosów, czy picie napojów wyskokowych. Do tego dochodzi wszechobecny stres i wysiłek fizyczny, który rzecz jasna jest na korzyść dla każdego, ale o ile będziemy fundować go swemu ciału z umiarem i w sposób rozsądny.

Atomy i grupy atomów

Za wolne rodniki uznaje się niewielkie atomy bądź też ich całe grupy, jakie posiadają niesparowany elektron umiejscowiony na orbicie, co sprawia, że ich celem jest znalezienie swojego uzupełnienia. I tu, poprzez forsowanie,  aktywność i szereg innych czynników zewnętrznych, wspomniane cząstki zaczynają przebijać się przez strukturę lipidów, białek, a nierzadko wręcz i samo DNA. Oczywiście organizm daje radę zwalczyć je, neutralizując, ale pod warunkiem, że wolnych rodników nie namnaża się za dużo. W przeciwnym wypadku koniecznym ratunkiem jest zafundowanie sporej ilości cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. I tu na czoło wysuwają się zarówno te naturalnego pochodzenia, dostępne wraz z pokarmami na co dzień przyjmowanymi, jak również i te dostarczane w formie certyfikowanych suplementów diety typu produkty dostępne na stronie witaminyswanson.pl.

 

Proces chemiczny

Jako przeciwutleniacze rozumie się antyoksydanty, które występują w głównej mierze w roślinach takich jak owoce i warzywa. Jako antyoksydanty traktuje się na przykład wartościowe polifenole, w tym kwasy fenolowe jakimi są kwas elagowy oraz kawowy, a także flawonoidy a więc kempferol i kwecytyna. Nie można tu pominąć istotności stilbenów czyli resweratrola. Dzięki nim wszystkim, organizm człowieka ma chroniony mięsień sercowy oraz system krążeniowy. Warto zatem spożywać żurawinę, duże ilości zielonego groszku, herbatę zieloną, orzechy, grejpfruty, brokuły, czy też brzoskwinie, orzechy, kakao i zioła typu szałwia, rozmaryn i oregano. Do antyoksydantów zalicza się bez wątpienia kwas askorbinowy jaki znany jest pod jego powszechną nazwą witamina C i karotenoidy, w tym beta karoten i alfa karoten. Wartą uwagi pozycją na liście przeciwutleniaczy są związki mineralne, koenzym Q10 i tokoferole. Wszystkie one czerpane są z pożywienia, ale i mogą być dostarczane w postaci wysokiej jakości suplementów diety.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.