Acerola: charakterystyka, właściwości, zastosowanie

0 159
5/5 - (5 votes)

Acerola nazywana również wiśnią z Barbadosu to jedno z najlepszych źródeł witaminy C wśród wszystkich owoców, dlatego też warto tę niepozorną roślinkę wprowadzić do swojej codziennej diety, pokrywając tym samym dzienne zapotrzebowanie na wspomnianą witaminę. Czym jednak charakteryzuje się acerola, w jaki sposób jej spożycie oddziałuje na nasze zdrowie i w jaki sposób można wykorzystać acerolę na co dzień?

Charakterystyka aceroli

Acerola to wiecznie zielony krzew, który od setek lat rośnie na terenie Ameryki Południowej oraz na niektórych obszarach Ameryki Północnej, jednak obecnie roślinę można również zobaczyć w Afryce oraz Azji. Owoce aceroli mają lekko zaokrąglony kształt i charakteryzują się niewielkim rozmiarem, przypominając nieco owoce wiśni. Spoglądając na owoce aceroli, ma się bardzo często wrażenie, iż jest on tak jakby złożony z trzech części, z uwagi na tzw. podzielone płaty. Owoce roślinki mają przepiękny, czerwony kolor a w ich środku można znaleźć trzy niewielkie pestki. Jeśli chodzi natomiast o smak, to acerola jest dosyć kwaśnym owocem, który jednak dosyć szybko zaczyna fermentować, dlatego też po zakupie należy go spożyć w ciągu kilku dni. Z uwagi na fakt, iż acerola bogata jest w liczne witaminy i minerały, to znalazła bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, wspomagając leczenie przeziębienia, chorób płuc, szkorbutu oraz wielu innych dolegliwości.

Wartości odżywcze aceroli

Zarówno owoce aceroli, jak i świeżo przygotowywany sok nie zawierają zbyt wielu kalorii, dlatego też po wspomniane produkty powinny sięgać w szczególności wszystkie te osoby, które chciałyby zgubić nadmiar kilogramów. W niewielkich czerwonych owocach można ponadto znaleźć nieznaczne ilości błonnika, białka, tłuszczu (głównie jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Wśród pozostałych substancji można wymienić liczne witaminy (w szczególności C, ale również A, E, K, z grupy B) oraz minerały (cynk, wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez).

Skarbnica witaminy C

Acerola w porównaniu z innymi owocami (w szczególności z cytryną), to prawdziwa skarbnica cennej dla zdrowia i urody witaminy C, ponieważ w 100 g owoców znajduje się nawet 2500 mg kwasu askorbinowego. Wynika zatem z tego, iż acerola zawiera znacznie większe ilości witaminy C niż popularna czarna porzeczka, która uważana jest za jedno z lepszych źródeł wspomnianej witaminy. Każdego dnia wystarczy spożyć od 2 do 3 sztuk owoców aceroli, zapewniając sobie tym samym dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Witamina ta to bardzo silny przeciwutleniacz, który walcząc z wolnymi rodnikami, pomaga opóźnić proces starzenia się skóry, jednak to nie jedyne jej właściwości. Warto również wiedzieć, iż kwas askorbinowy pomaga wzmocnić odporność, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, wykazuje właściwości antynowotworowe, a także wpływa korzystnie na stawy, zmniejszając ryzyko pojawienia się ewentualnej kontuzji.

Źródło antocyjanów oraz karotenoidów

Antyoksydanty to bardzo silnie działające substancje, które pomagają ochraniać nasze DNA przed atakiem wolnych rodników, które doprowadzając do ich uszkodzenia, przyspieszają proces starzenia się organizmu. W aceroli oprócz witaminy C znajdują się również dwa inne cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, a mianowicie antocyjany oraz karotenoidy, które odpowiadają m.in. za czerwone zabarwienie owoców aceroli. Dlaczego są one tak ważne dla naszego organizmu? Z tego względu, gdyż pomagają wzmocnić naszą odporność, zapobiegają rozwojowi niebezpiecznych chorób serca, a także wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego narządu wzroku, zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Najważniejsze właściwości lecznicze aceroli

Acerola nie cieszy się wprawdzie tak dużą popularnością, jak cytryny, pomarańcze, czy też czarne porzeczki, jednak w odróżnieniu od nich zawiera bardzo duże ilości witaminy C oraz innych cennych substancji, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W jaki jednak sposób spożycie aceroli wpływa na stan naszego zdrowia? Po pierwsze pomaga wzmocnić odporność, dzięki czemu nasz organizm może w naturalny sposób walczyć z chorobotwórczymi patogenami. Dzięki wzmocnieniu oraz uszczelnieniu naczyń krwionośnych acerola ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (w szczególności miażdżycy, ponieważ pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi). Jeśli chodzi natomiast o pozostałe właściwości aceroli, to można wśród nich wymienić:

  • wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego,
  • przeciwdziałanie anemii poprzez zwiększanie przyswajalność żelaza,
  • obniżanie ryzyka alergii, a także walka z wszystkimi jej objawami,
  • wspomaganie syntezy kolagenu, który odpowiedzialny jest za młody wygląd skóry

Acerola i jej przetwory

Niestety znalezienie w sklepach czy też na straganach świeżych owoców aceroli jest niezwykle trudne, ponieważ roślina nie znosi zbytnio transportu oraz warunków przechowywania, dlatego też wykorzystuje się ją głównie do produkcji przepysznych soków, koncentratów oraz ekstraktów. Gdzie jednak można znaleźć przetwory z aceroli? Przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, jednak należy mieć świadomość tego, iż nie należą one niestety do najtańszych. Biorąc jednak pod uwagę niezwykłe właściwości niewielkich czerwonych owoców, to warto zaopatrzyć się w sproszkowany ekstrakt lub świeży sok zawierający całe bogactwo cennych składników odżywczych.

Acerola
Kliknij i sprawdź ceny!

Zastosowanie aceroli

Acerola znalazła wprawdzie dosyć szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej, jednak sprawdza się również bardzo dobrze w kosmetyce. Wszystko dzięki obecności beta-karotenu, czyli bardzo ważnego przeciwutleniacza, który przyspiesza opalanie, nadając skórze ładnego kolorytu, opóźnia proces pojawiania się na skórze zmarszczek mimicznych, a także wspomaga leczenie trądziku. Naturalne wyciągi z aceroli można zatem znaleźć w wielu kosmetykach, zarówno tych przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, jak i skóry całego ciała.

Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjmowania aceroli?

Po świeże owoce aceroli (o ile są oczywiście dostępne) może sięgać każda osoba, ponieważ roślina nie wywołuje żadnych skutków ubocznych po spożyciu. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku suplementów diety, które w swoim składzie zawierają ekstrakt z aceroli. Takie produkty oprócz wspomnianego ekstraktu zawierają również inne substancje, które w różny sposób mogą oddziaływać na organizm. W przypadku zażycia zbyt dużej dawki takiego suplementu może niestety dojść do problemów z metabolizmem kwasu askorbinowego, czego oczywiście lepiej uniknąć, ponieważ może wtedy dojść do pojawienia się takich objawów jak wymioty, nudności, biegunka oraz silne bóle brzucha.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.