Serwis dla kobiet

Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w medycynie i kosmetyce

20
Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w medycynie i kosmetyce
5 (100%) 7 votes

Olej kokosowy od jakiegoś czasu pojawił się i to chyba w sposób trwały w kuchni i kosmetyce, a stało się to za sprawą popularyzacji jego właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Olej kokosowy otrzymuje się z miąższu kokosa, w sklepach dostępny jest jako olej rafinowany lub nierafinowany. Popularny w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów, a przede wszystkim w kuchni jako dodatek do wielu produktów lub do smażenia, nawet w głębokim tłuszczu.

Olej kokosowy i jego nasycone kwasy tłuszczowe

Najwięcej pytań o właściwości zdrowotne oleju kokosowego powoduje zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli skład podobny do smalcu czy masła. Jednak badania dowodzą, że z 92% wszystkich kwasów nasyconych jedynie do 30% to kwasy o długich łańcuchach, czyli te najbardziej szkodliwe. Pozostałe kwasy są już średniołańcuchowe i wykazują inne właściwości niż znane tłuszcze zwierzęce. Średniołańcuchowe kwasy nasycone zawarte w oleju kokosowym są trawione i wchłaniane przez organizm nieco inaczej. Organizm nie potrzebuje bowiem dużo czasu na rozbicie ich łańcucha i szybciej wydatkuje energię pozyskaną z pożywienia. Upublicznione wnioski z badań mówią, że spożycie tłuszczów MCT nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie i nie jest tak szkodliwe jak inne kwasy nasycone pochodzenia zwierzęcego, które pozostają w organizmie bardzo długo, wywierając negatywny wpływ na zły cholesterol i wzrost tkanki tłuszczowej. Niemniej olej kokosowy cały czas pozostaje tłuszczem, dlatego spożywanie go, tak jak każdego tłuszczu, musi być regulowane zdrowym rozsądkiem .

 

Olej kokosowy, właściwości odżywcze

Jedna łyżka oleju kokosowego zawiera 121 kcal i następujące tłuszcze:

  • kwasy tłuszczowe nasycone
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone
  • tłuszcze trans

Minerały:

  • wapń
  • żelazo
  • cynk

Witaminy:

  • witamina E, K, B6, B3,B2, B1, C

Olej kokosowym naturalnym antybiotykiem

Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy wykazuje silne działanie antybakteryjne, wirusobójcze i grzybobójcze. Badania naukowe wykazały, że olej kokosowy hamuje rozwój bakterii, które przyczyniają się do powstawania próchnicy w jamie ustnej. Dlatego też medycyna naturalna zaleca płukanie lub choćby smarowanie zębów olejem kokosowym.

Inne badania potwierdzają, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, działającego w obszarze skóry. Podobnie zwalcza drożdżycę atakującą tak często paznokcie rąk i stóp, ponieważ zwalcza grzyby z rodziny Candida. Uznaje się, że olej kokosowy zwalczy wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirus HIV.

Bez względu na zakres aktualnych badań, z cała pewnością można powiedzieć, że kwasy tłuszczowe oraz produkty powstałe w procesach trawienia oleju kokosowego mają zdolność eliminowania patogenów, przyczyniając się w ten sposób do zapobiegania zakażeniom.

Olej kokosowy
Kliknij i sprawdź ceny!

Olej kokosowy opóźnia demencję

Trójglicerydy średniołańcuchowe, obecne w oleju kokosowym mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, a przede wszystkim pomagają w terapii chorób Parkinsona i Alzheimera. Przeprowadzono badania, które potwierdziły tezę o poprawie stanu zdrowia osób ze zdiagnozowanym Alzheimerem w ślad za spożywaniem oleju kokosowego. Trójglicerydy średniołańcuchowe zwiększają bowiem stężenie ciał ketonowych w mózgu, a to z kolei powoduje, że mózg otrzymuje porcję energii, którą jest w stanie wykorzystywać. W tym przypadku właśnie trójglicerydy stanowią zamiennik dla glukozy, której mózg osoby chorej na chorobę Alzheimera nie jest w stanie wykorzystywać. Dzięki temu można zaobserwować poprawę stanu chorego.

Olej kokosowy w kosmetyce

Chyba najlepiej, a przynajmniej w sposób najbardziej spektakularny olej kokosowy jest wykorzystywany w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju doskonale działają zewnętrznie na skórę. Nawilżają ją i odżywiają. Jednocześnie jego działanie antybakteryjne i antygrzybicze leczą drobne niedoskonałości skóry i cery. Dlatego olej kokosowy zaleca się osobom o suchej skórze. Wystarczy po kąpieli posmarować całą skórę. Olej kokosowy szybko się wchłania, nie powinno więc niepokoić przetłuszczenie pościeli czy piżamy.

Olej kokosowy zwalcza też trądzik. Dlatego warto kilka razy w tygodniu wcierać olej w skórę lub dodawać do pożywienia. Doskonałym zabiegiem pielęgnacyjnym jest delikatny masaż twarzy z użyciem oleju kokosowego. Badania wykazały, że olej kokosowy chroni cerę przed słońcem i wykazuje podobną skuteczność filtru jak krem SPF10.

Trójglicerydy średniołańcuchowe zawarte w oleju kokosowym działają też doskonale na włosy. Zaleca się wmasowanie oleju we włosy i pozostawienie go chociaż na jedną godzinę. Po czym włosy należy umyć szamponem. Pozytywny skutek będzie widoczny już po kilku tygodniach. Taki zabieg należy wykonać przynajmniej raz w tygodniu.

Olej kokosowy wybiela zęby. Na bazie oleju można samodzielnie przygotować sobie pastę do zębów. Po połączeniu oleju z sodą oczyszczoną i sproszkowanymi skorupkami jaj oraz olejkami eterycznymi. Jeżeli przygotowanie takiego preparatu będzie zbyt trudne, można olejem kokosowym posmarować zęby.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.