Czy warto jeść szpinak dla poprawy urody?

0 526
5/5 - (7 votes)

Szpinak to roślina, którą często spożywa się dla poprawy zdrowia. Niewiele osób przepada za smakiem szpinaku, choć zwykle jest to konsekwencja nieprawidłowego przygotowania tego produktu. Co warto wiedzieć o szpinaku i dlaczego warto spożywać go dla poprawy urody?

Szpinak dla zdrowia i urody

Liście szpinaku są często używane jako surowiec do wykonania zielonego barwnika spożywczego. Jest to możliwe, ponieważ szpinak jest bogaty w chlorofil. Chlorofil jest obecnie bardzo pożądaną substancją, ponieważ, jak się okazuje, ma on podobny skład do ludzkiej hemoglobiny. Przez to jego spożywanie ma korzystnie wpływać na zdrowie. Z tego samego powodu szpinak może dać pożądane rezultaty jeśli chodzi o poprawę urody. Zły stan włosów i paznokci oraz skóry zazwyczaj jest spowodowany niedoborami ważnych substancji. Tymczasem szpinak zawiera sporo cennych pierwiastków. Oto niektóre z nich:

  • jod – jego niedobór przyczynia się do chorób tarczycy
  • siarka – niezbędna między innymi dla dobrego stanu włosów i paznokci, jej niedobór wpływa niekorzystnie na stan tkanki chrzęstnej
  • żelazo – brak właściwego poziomu tego składnika w organizmie przyczynia się do powstawania anemii, która objawia się między innymi nadmiernym wypadaniem włosów

Oprócz wyżej wymienionych pierwiastków szpinak zawiera również cenne witaminy. Warto wspomnieć tu przede wszystkim o witaminie E, której niedobór objawia się poprzez pojawienie się zmarszczek i przesuszenie skóry. Zły stan cery może wynikać również z niedoborów witaminy A, którą najlepiej jest przyjmować w jak najbardziej naturalnej formie. Szpinak zawiera sporo witaminy A, a ponadto posiada także witaminę C – cenny antyutleniacz. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety.

Jak spożywać szpinak?

Szpinak najczęściej znany jest w formie zmielonej i usmażonej. Jednak taki sposób przygotowania wpływa negatywnie na zawartość witaminy C w tym warzywie. Chcąc uzupełnić niedobory witamin najlepiej jest zdecydować się na dodatnie liści szpinaku do zdrowotnego koktajlu. W ten sposób można uniknąć rozkładu witaminy C, która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Decydując się na przyrządzenie szpinaku najlepiej jest wybrać świeże liście. Nie należy kroić ich przed wrzuceniem na patelnię. Obróbka termiczna szpinaku powinna być krótka, należy pamiętać o tym, by liście zbytnio nie zmieniły swojego koloru, ponieważ wpływa to negatywnie nie tylko na zawartość witamin, ale także na smak. Do szpinaku koniecznie należy dodać tłuszcz, by zapewnić sobie lepszą przyswajalność witamin A i E.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.