Tran – właściwości, działanie, kiedy warto pić tran

0 120
Tran – właściwości, działanie, kiedy warto pić tran
5 (100%) 5 votes

Nikogo nie powinno dziwić, że ojczyzną tranu jest Norwegia. To tam od wieków rybacy odławiając dorsza atlantyckiego i nie tylko, wykorzystywali z niego białe mięso, ale nauczyli się też pozyskiwać tran z wątroby dorsza, który z kolei stanowił doskonałe uzupełnienie ich codziennej diety oraz służył do konserwacji drewna, garbowania wyrobów ze skóry a także jako paliwo do lamp.

Dopiero w XVII wieku oficjalnie doceniono wartość tranu dla zdrowia człowieka. W latach 60. XX w pierwszej kolejności zastosowano go do leczenia krzywicy oraz chorób reumatycznych. Jednocześnie używany był do leczenia awitaminozy i innych chorób, szczególnie podatnych na warunki klimatyczne.

Tran, co to jest?

Tran jest koncentratem oleju otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub/oraz innych ryb tej rodziny. To co stanowi o wyjątkowości produktu to kompozycja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT z grupy Omega-3. Organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować kwasów NNKT, a jednocześnie są one niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania, stąd konieczność dostarczania ich z zewnątrz. Zawierają one m.in. :

  • kwas eikozapentaenowy (EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • omega-6
  • witaminę A  która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu, 1 kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 j.m. witaminy A, w związku z tym 2 kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę
  • to samo dotyczy  witaminy D3,  jedna kapsułka tranu zawiera 30-125 j.m.  witaminy, D3, a dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi 200 j.m.

Każdy stosujący w swojej codziennej diecie tran musi wiedzieć, że w aptekach, czy online funkcjonuje wiele innych olejów również nazywanych tranem, ale pozyskiwanych z innych gatunków ryb, choćby z wątroby rekina, wieloryba czy halibuta. Nazwa tran jest zastrzeżona wyłącznie dla tranu pochodzącego z wątroby ryb należących do rodziny dorszowatych.

Kwasy NNKT, aby spełniały swoją rolę, muszą być dostarczone organizmowi w określonych dawkach . Optymalnie jest, gdy proporcje kwasu Omega-3 do kwasu Omega – 6 wynoszą jak 1:4. W tłuszczach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego spożywanych tak chętnie na co dzień, stosunek ten wynosi 1:40, zatem proporcje są wyraźnie niekorzystne. To dlatego tran jest produktem idealnym, ponieważ jego proporcje są optymalne.

Tran – właściwości odżywcze

Tran pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza posiada mnóstwo właściwości odżywczych przydatnych osobom w każdym wieku, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci w okresie wzrastania. Tran spełnia wiele funkcji:

  • dostarcza witamin A i D naturalnego pochodzenia
  • dostarcza kościom wapnia
  • wzmacnia system nerwowy
  • pozytywnie wpływa na wzrok za sprawą witaminy A
  • działa ochronnie na skórę również dzięki witaminie A
  • poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej
  • pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • uczestniczy w produkcji progesteronu
  • ułatwia przyswajanie wapnia oraz fosforu dzięki obecności witaminy D
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, szczególnie raka piersi, jajników oraz jelit

Kto powinien pić systematycznie tran?

Tran mogą pić właściwie wszyscy, chyba że z jakiego powodu lekarz tego zabroni. A szczególnie powinny go pić:

  • dzieci oraz młodzież w okresie intensywnego wzrostu czy też okresie dojrzewania
  • osoby osłabione chorobami, rekonwalescenci
  • osoby starsze
  • osoby funkcjonujące pod presją
  • osoby pijące alkohol
  • osoby palące papierosy

Tran zalecany jest również do picia kobietom w ciąży, by wspierać rozwój płodu i wspomóc późniejszy rozwój dziecka.

Tran a układ immunologiczny

Od wielu lat funkcja współpracy tranu z układem odpornościowym człowieka wskazywana jest jako podstawowa dla tego produktu. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6 transportują do organizmu substancje niezbędne człowiekowi do wytwarzania hormonów przeciwzapalnych, które wzmacniają jego układ immunologiczny. Należy pamiętać, że układ odpornościowy kształtuje się powoli i stopniowo. I tak naprawdę w pełni ukształtowany zostaje w okolicach 12 roku życia. Zatem w tym obszarze można naprawdę wiele zrobić i wpływać przede wszystkim na jego rozwój.

Witamina A dostarczana organizmowi wraz z tranem uszczelnia oraz regeneruje błony śluzowe, które mają chronić organizm człowieka przed przenikaniem do niego patogenów, drobnoustrojów, wirusów, bakterii. Jest ona szczególnie ważna w okresie zimowym, gdy błona śluzowa dróg oddechowych bez przerwy narażona jest na obecność wirusów oraz bakterii. Zawsze trzeba jednak pamiętać, że zarówno tran jak i witaminy powinno się stosować po zakończeniu kuracji antybiotykowej, a nie w jej trakcie. W przeciwny razie, substancje te odżywiają również wirusy czy bakterie. Po zakończeniu terapii antybiotykowej tran pozwala organizmowi niejako nadrobić ubytki powstałe w trakcie choroby.

Każdy rodzic powinien również pamiętać, że podejmując starania o odpowiednie kształtowanie układu odpornościowego dziecka nie może swoich starań zakończyć na suplementacji.Tran jest tylko jednym z narzędzi prowadzących do celu, który powinien towarzyszyć zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu i wspieraniu odporności poprzez sport i aktywność na świeżym powietrzu.

Tran
Kliknij i sprawdź ceny!

Tran dla mózgu

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 i dostarczane organizmowi razem z tranem z wątroby dorsza wywierają niezwykle pozytywny wpływ na ludzki mózg. Pomagają go kształtować i usprawniają pracę mózgu poprzez lepsze ukrwienie i usprawnienie przepływu bodźców nerwowych pomiędzy substancją szarą i białą. To dlatego tran do picia zaleca się przede wszystkim dzieciom, aby pomóc im w rozwoju, wspierać wszystkie funkcje mózgu oraz osobom starszym, by chronić je przed chorobą Alzheimera i demencją.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.