Syrop z cebuli – opis, składniki odżywcze, zastosowanie, sposób przyrządzenia

0 88
Syrop z cebuli – opis, składniki odżywcze, zastosowanie, sposób przyrządzenia
5 (100%) 5 votes

Kilka informacji na temat cebuli

Cebula jest rośliną uznawaną za warzywo, należy do rodziny amarylkowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej, jednak współcześnie jest uprawiana niemal we wszystkich krajach na całym świecie. Praktycznie nie występuje już dziko.

Jej obecność została zaznaczona na malowidłach i płaskorzeźbach pochodzących ze Starożytnego Egiptu. Już wtedy stosowano cebulę podczas mumifikacji zmarłych oraz jako żywność dla robotników.

Jest rośliną prostą w uprawie i niezbyt wymagającą. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w medycynie. Posiada także kilka zastosowań kosmetycznych.

Sposób przygotowania syropu z cebuli

Obieranie i krojenie cebuli jest jedną z najmniej lubianych czynności podczas gotowania, ponieważ powoduje wydzielanie łez przez gruczoły łzowe. Warto zatem pamiętać, aby przed rozkrojeniem cebuli zamoczyć nóż w zimnej wodzie. Wówczas substancje drażniące zawarte w soku cebuli nie będą się ulatniały, tylko wiązały z wodą.

Następnym krokiem jest posiekanie drobno 2-3 cebul oraz zasypanie ich dużą ilością cukru. Znacznie zdrowszym zamiennikiem cukru może być miód. Całość należy odstawić pod przykryciem na około 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po upływie tego czasu napój jest gotowy do spożycia.

Nieco innym, unowocześnionym sposobem jest wcześniejsze podduszenie pokrojonej cebuli, a dopiero później zalanie jej miodem z cytryną lub zasypanie cukrem. Dzięki temu spożywanie jej będzie znośniejsze. Minusem jest utrata niektórych właściwości zdrowotnych.

Syrop z cebuli może zawierać również inne składniki, które dodatkowo wpłyną na zdrowie. Można dodać do niego czosnek lub cytrynę, a nawet oba te składniki jednocześnie.

Warto wiedzieć, że soku z cebuli nie da się otrzymać tradycyjną metodą poprzez ugniatanie warzywa.

Przechowywanie

Syrop z cebuli można przechowywać maksymalnie 2-3 tygodnie w odpowiednich warunkach. Słoik z płynem powinien być szczelnie zamknięty, a miejsce w którym go odstawiamy – ciemne, suche i chłodne.

Dawkowanie i przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem jest uczulenie na którykolwiek składnik syropu. Poza tym cebulę z diety wykluczyć powinny osoby z ciężkimi chorobami wątroby, nerek, układu pokarmowego, a także cierpiące na zapalenie jelit. Wskazaniem do rezygnacji ze spożycia syropy jest niewydolność serca. Zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczyniać się do nasilania objawów zgagi, także powinny na to zwrócić uwagę osoby uskarżające się na taką dolegliwość.

Co do wieku, nie ma szczególnych ograniczeń. Mogą go stosować nawet małe dzieci, jednak w przypadku niemowląt warto przedyskutować tę kwestię z lekarzem w celach bezpieczeństwa.

Standardowe dawkowanie wynosi 3 razy dziennie po dużej łyżce stołowej w przypadku dorosłych oraz 2-3 razy dziennie po łyżeczce w przypadku dzieci. Dawkę również warto skonsultować z lekarzem, ponieważ specjalista może zalecić inną, która będzie bardziej odpowiednia dla danego pacjenta.

Substancje odżywcze

W syropie z cebuli znajdują się liczne składniki odżywcze takie jak wapń, siarka, magnez, krzem, fosfor, żelazo, cynk i selen. Dodatkowo zawiera on witaminy A, B1, B2, C, PP. Zawartość potasu w cebuli wynosi aż 146 mg na 100 g produktu.

Jeśli decydujemy się na dodatek czosnku, miodu bądź cytryny, właściwości syropu dodatkowo zwiększają się, przez co organizm odnosi jeszcze więcej korzyści. W zależności od tego, jaki dokładnie efekt chcemy uzyskać pijąc syrop z cebuli, warto zapoznać się z właściwościami czosnku, cytryny i miodu.

Zastosowania syropu z cebuli

Syrop z cebuli może być skutecznym środkiem w leczeniu kataru, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Wystarczy nasączyć nim wacik i przyłożyć na krótką chwilę do dziurki od nosa. Najbardziej znanym zastosowaniem jest wspieranie odporności oraz likwidowanie objawów przeziębienia, takich jak katar, kaszel czy ból gardła. Wzmacnia również cały układ immunologiczny.

Inne zalety syropu z cebuli:

  • właściwości kojące i dezynfekujące
  • wzmacnianie kości (dzięki zawartości wapnia i fosforu)
  • zapobieganie miażdżycy (dzięki zawartości selenu)
  • pomaga w leczeniu anemii (dzięki zawartości witamin i żelaza)
  • przydatny w leczeniu chorób dróg moczowych, w tym pęcherza
  • ułatwia odkrztuszanie
  • rozrzedza krew
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • wspomaga likwidację wrzodów (poprzez kilkudniowe okłady)
  • zmniejsza stany zapalne podczas żylaków
  • pomaga w odmrożeniach, oparzeniach i czyrakach
  • likwiduje trądzik
  • zmniejsza szumy w uszach

Badania wykazały, że spożywanie 7 porcji cebuli tygodniowo zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się raka jelita grubego aż o 50%. Warzywo obniża także ryzyko wystąpienia raka gardła, jamy ustnej, nerek czy jajników. Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która zapobiega rozwojowi raka trzustki. Można więc śmiało stwierdzić, że syrop z cebuli ma właściwości przeciwnowotworowe.

Stwierdza się również korzystny wpływ syropu z cebuli na organizm po nadużyciu alkoholu. Substancje odżywcze warzywa poprawiają funkcjonowanie wątroby, a tym samym mogą złagodzić objawy popularnego kaca.

Jest produktem polecanym diabetykom, ponieważ hormon w nim zawarty zapobiega rozwojowi cukrzycy, a także obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza dawkę insuliny.

Przykładanie plasterka z cebuli bądź wacika nasączonego syropem domowej roboty może pomóc na objawy występujące po ukąszeniu owadów. Syrop posiada bowiem właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz odkażające. Niweluje także uczucie bólu i pieczenia.

Wino cebulowe

Składniki: 10 dag miodu, butelka wytrawnego, białego wina, 30 dag pokrojonej drobno cebuli

Sposób wykonania: Całym winem zalewamy cebulę, a następnie dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na tydzień czasu w chłodne, ciemne miejsce. W międzyczasie potrząsamy butelką, aby składniki lepiej się połączyły. Po upływie 7 dni przecedzamy wino, które jest już gotowe do spożycia. Należy pić nie więcej niż pół kieliszka dziennie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.