Czy sól himalajska jest zdrowa? Poznaj wady i zalety!

0 635
Czy sól himalajska jest zdrowa? Poznaj wady i zalety!
5 (100%) 3 votes

Coraz częściej na półkach sklepowych można odnaleźć dotąd mało spotykane produkty spożywcze. Dzięki promowaniu zdrowej żywności, wiele zagranicznych towarów zostaje eksportowane do Polski. Ta bardzo korzystna inicjatywa wiąże się z poznawaniem nowych smaków, których nie ma na co dzień w naszym kraju. Choć wiele tutejszych wyrobów posiada swoje odpowiedniki za granicą, różnią się one kolorem oraz właściwościami. To samo dotyczy himalajskiej soli, która uznawana jest za jedną z najczystszych soli dostępnych na świecie.

Co to jest sól himalajska?

Różowa sól himalajska jest rodzajem soli kamiennej wydobywanej z pakistańskiego regionu Pendżab, u podnóża Himalajów. Uznawana jest za jedna z najczystszych dostępnych soli i ma wiele zalet zdrowotnych. To, co ją wyróżnia spośród innych soli, to kolor, ponieważ ma różową barwę i zawiera nawet 98% chlorku sodu. Pod względem chemicznym jest bardzo podobno do soli kuchennej. Prócz wysokiej zawartości chlorku sodu, posiada śladowe ilości potasu, magnezu oraz wapnia. Dzięki nim jej kolor i smak jest zwyczajnie inny.

Jak stosować różową sól himalajską?

Ten rodzaj soli używany jest w taki sam sposób, jak zwykła sól kuchenna – w gotowaniu, do przyprawiania posiłków i do przechowywania żywności. Ponadto, bloki soli himalajskiej używane są do produkcji naczyń, powierzchni do gotowania oraz desek do krojenia. W kosmetologii używana jest do kąpieli, a w przemyśle do tworzenia lamp i świeczników.

Dlaczego organizm potrzebuje soli?

Sód jest niezbędnym minerałem do funkcjonowania organizmu. Jednak jej nadmiar może niekorzystnie wpływać na prace niektórych narządów wewnętrznych. Generalnie ciało potrzebuje soli do:

  • odprężenia mięśni,
  • utrzymania prawidłowej równowagi płynów,
  • zapobiegnięcia odwodnienia organizmu,
  • wysyłania bodźców do mózgu i przepływu neuronów,
  • zmniejszania ryzyka powstawania infekcji i szkodliwych bakterii.

Ostatnie, przeprowadzone przez ekspertów badania wykazały, iż sól może działań jako środek przeciwdepresyjny.

Zalety czy wady soli himalajskiej ?

Pomimo wieli kontrowersji dotyczących właściwości różowej soli, można stwierdzić, że posiada ona kilka zalet i korzyści, wynikających z jej stosowania w codziennym życiu.

Bogata zawartość minerałów

Niektóre źródła podają, że różowa sól himalajska zawiera do 84 różnych minerałów w ilościach śladowych. Ich ilość jest spora, jednak procentowa zawartość niewielka. Jak wiadomo sól himalajska zawiera 98% chlorku sodu. Oznacza to, że wszystkie inne minerały, to tylko 2%. Biorąc pod uwagę stosunkowo ograniczone ilości soli i niewielkie ilości tych minerałów w soli, jest mało prawdopodobne, aby zapewniły wymierne korzyści dla zdrowia.

Niższy zawartość sodu

Większość soli w diecie może pochodzić z przetworzonej i przygotowanej żywności. Związku z tym, nie trzeba jej dodawać w pierwotnej postaci do każdego posiłku. Jednak, wiele osób faworyzuje sól himalajską nad tą tradycyjną białą. Grupa ta uważa, że pod względem zawartości chlorku solu jest zdecydowanie lepsza. Mimo to, różnice nie są znaczne. Różowa sól często występuje w większych rozmiarach kryształów niż sól kuchenna, zawiera mniej sodu na łyżeczkę. Ma również bardziej słony smak niż sól kuchenna, co oznacza, że do uzyskania tego samego smaku może być wymagana mniejsza ilość soli. Jednak sól różowa jest również dostępna w mniejszych granulkach, porównywalnych ze standardową solą stołową, więc należy wziąć to pod uwagę podczas przyprawiania jedzenia i szacowania spożycia sodu – prawdopodobieństwo przesolenie wysokie.

Sól himalajska
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Bardziej naturalna sól

Inna domniemana korzyść z różowej soli himalajskiej jest taka, że jest bardziej naturalna niż sól kuchenna. Czy aby na pewno? Sól kuchenna jest zwykle silnie rafinowana i mieszana ze środkami przeciw zbrylaniu, takimi jak glinokrzemian sodu lub węglan magnezu. , Sól himalajska jest mniej przetworzona i zazwyczaj nie zawiera żadnych dodatków.

Wyższa jakość nawodnienia

Uważa się, że dodanie szczypty różowej soli do posiłków lub napojów pomaga ciału osiągnąć optymalną równowagę płynów, zapobiegając w ten sposób odwodnieniu. Ta teza dotyczy nie tylko himalajskiej soli, ale każdej dostępnej na rynku

Zagrożenia i czynniki ryzyka

Podczas używania różowej soli himalajskiej należy pamiętać o jej ograniczonym spożyciu, ponieważ tak jak w przypadku innych soli, jej przedawkowanie może nieść za sobą negatywne konsekwencje zdrowotne. Należy brać pod uwagę następujące kwestie:

Jod

Jod jest minerałem, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu komórkowego. Występuje w rybach, warzywach morskich, nabiałach i jajach oraz w innych produktach spożywczych. Różowa sól może posiadać w sobie pokłady jodu, choć jej ilość jest zdecydowanie mniejsza, niż w przypadku soli jodowanej. Dlatego też osoby z niedoborem jodu lub zagrożone niedoborem powinny poszukać innego źródła jodu.

Sód

Chociaż sód jest niezbędnym składnikiem do życia, jej zbyt duża ilość może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego ważne jest monitorowanie spożycia każdego rodzaju soli. Osoby z zaburzeniami czynności nerek, serca lub wątroby lub osoby stosujące dietę o ograniczonej zawartości sodu powinny kontrolować spożycie sodu i ograniczać używanie wszystkich soli, w tym różowej soli himalajskiej.

Nadmiar sodu może powodować złą pracę nerek. Nerki usuwają nadpodaż sodu poprzez wydalanie jej przez mocz. Jeśli nie są one w stanie usunąć wystarczającej ilości sodu, zaczynają się gromadzić w płynie między komórkami, znanym jako płyn śródmiąższowy. Powoduje to zwiększenie zarówno objętości wody, jak i objętości krwi, co dodatkowo obciąża serce i naczynia krwionośne. Ponadto, wysokie spożycie sodu może być źródłem: wysokiego ciśnienia, chorób serca, zawału, uszkodzenia wątroby oraz choroby nerek.

Inne powikłania

Sól w nadmiarze może nawet przyczyniać się do chorób autoimmunologicznych, ponieważ nadmiernie stymuluje układ odpornościowy. Przykłady chorób autoimmunologicznych obejmują stwardnienie rozsiane , reumatoidalne zapalenie stawów , toczeń i łuszczycę .

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.