Schab pieczony: wartości odżywcze, pieczenie, przepisy

24
Schab pieczony: wartości odżywcze, pieczenie, przepisy
5 (100%) 5 votes

Schab pieczony pojawia się na naszych stołach dosyć często, ponieważ mięso to charakteryzuje dosyć dobry smak, a oprócz tego pasuje ono idealnie zarówno do ziemniaków i klusek, jak i ryżu oraz kaszy. Pieczony schab to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jakie jeszcze wartości odżywcze znajdują się w pieczonym schabie, w jaki sposób należy kupować oraz piec to mięso i jak w domowym zaciszu można przygotować schab pieczony na kilka różnych sposobów?

Czym jest schab?

Schab pozyskuje się z mięsa, które znajduje się przy kręgosłupie każdego wieprza. Mięso to w odróżnieniu od np. karkówki zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu oraz białych tkanek, dzięki czemu smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Dobrej jakości schab powinien mieć jasno lub ciemnoróżową barwę. Najsmaczniejszy jest oczywiście schab pieczony z kością, jednak z uwagi na wygodę zdecydowana większość z nas sięga po tego bez kości.

Wartości odżywcze schabu pieczonego

Wieprzowina zaliczana jest wprawdzie do grona bardzo kalorycznych mięs z uwagi na dosyć dużą zawartość tłuszczu, jeśli jednak chodzi o schab, to w porównaniu z innymi częściami wieprza, nie zawiera on zbyt dużych ilości tłuszczu. W 100 g schabu można znaleźć ok. 120 kcal, jednak podając to mięso z różnymi dodatkami, takimi jak np. sos należy liczyć się z tym, że jego kaloryczność wzrośnie kilkukrotnie. W pieczonym schabie można znaleźć bardzo duże ilości cennego dla naszego zdrowia białka, a także nieznaczne ilości jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomniane mięso to również dosyć dobre źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Oprócz tego w schabie można znaleźć szereg cennych minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, sód, potas, fosfor oraz miedź.

Zakup i pieczenie schabu

Podczas przygotowywania w domowej kuchni pieczonego schabu należy pamiętać o tym, iż każdy 1 kg mięsa powinno piec się przez dokładnie 1 godzinę. Najpopularniejszym przepisem jest pieczenie schabu ze śliwką, a potrawa ta najczęściej pojawia się na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz Świąt Wielkanocnych, jednak można ją również przygotować podczas bardzo ważnych rodzinnych uroczystości. Podczas przygotowywania pieczonego schabu warto pamiętać o tym, iż mięso to jest najsmaczniejsze wtedy, gdy piecze się je razem z kością. W taki właśnie sposób schab pieczony był kilkaset lat temu, jednak obecnie zdecydowana większość przepisów opiera się na mięsie pozbawionym kości a szkoda. Schab przed upieczeniem w piekarniku należy najpierw obsmażyć z każdej strony na patelni, dzięki czemu mięso zachowa w sobie wszystkie swoje soki i nie wysuszy się podczas pieczenia. Mięso na pieczony schab można obecnie bez problemu zakupić w każdym sklepie mięsnym, dyskoncie oraz supermarkecie, jednak wybierając je, nie należy sugerować się niską ceną, a raczej jakością mięsa. Niska cena może oznaczać, iż mięso nie jest już pierwszej jakości, a jeśli w opakowaniu widać cieknącą wodę, to oznacza to, iż produkt został nią po prostu ostrzyknięty, aby był cięższy. Warto również wybierać mięso, które ma nieznaczne ilości widocznego tłuszczu, który po wytopieniu nada schabowi wyjątkowego smaku.

Schab pieczony na kanapki

Składniki:

  • 1,2 kg świeżego schabu,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • po 1 łyżeczce cząbru i czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Mięso umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy, mieszając je razem z olejem. Tak przygotowaną pastą należy natrzeć mięso, wkładając je do szczelnie zamkniętego pojemnika i wkładając do lodówki na 24 godziny. Drugiego dnia mięso należy wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę 200 stopni Celsjusza, pamiętając o tym, iż na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Gdy mięso będzie już gotowe, piekarnik należy wyłączyć, pozostawiając jednak w nim mięso do momentu, aż ostygnie (nie należy otwierać drzwiczek). Dzięki temu będzie ono soczyste, a nie suche na wiór.

Schab pieczony ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso należy umyć i osuszyć, nacierając następnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Tak zamarynowane mięso wstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Śliwki sparzyć wrzącą wodą, pozbawiając je pestek (o ile oczywiście je zawierają). Mięso wyciągnąć z lodówki i po kilkunastu minutach nakłuć je w kilkunastu miejscach ostrym nożem. W część otworów należy wsadzić kilka sztuk śliwek. Na patelni roztopić masło, obsmażając na nim następnie mięso bardzo dokładnie z każdej strony. Mięso przełożyć następnie do brytfanki, dolewając do niej kilka łyżek wody i piekąc mięso w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po upływie 30 minut do brytfanki należy wrzucić pozostałe śliwki, podlewając mięso winem i zwiększając temperaturę do 180 stopni.

Schab pieczony w sosie grzybowym

Składniki:

  • 600 g schabu,
  • 1 mała cebula,
  • po 2 łyżki oleju rzepakowego i sosu sojowego ciemnego,
  • 1 szklanka bulionu mięsnego,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sos:

  • 0,5 kg świeżych podgrzybków, prawdziwków lub borowików,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 cebuli,
  • po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i tymianku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

Sposób przygotowania:
Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Schab pokroić w plastry, dodając go następnie do cebuli wraz z drugą łyżką oliwy. Mięso należy pozostawić na patelni do momentu, aż się zarumieni. Mięso przełożyć do większego garnka, zalewając gorącym bulionem i dodając do niego sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, oraz odrobinę soli i pieprzu ziołowego. Całość należy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie). Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć, krojąc je następnie na plasterki. Na patelni podsmażyć poszatkowaną połówkę cebuli, dodając do niej następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażając przez kilkadziesiąt sekund. Do cebuli i czosnku dodać następnie grzyby, doprawiając całość przyprawami i smażąc przez 6 minut. Do sosu należy wlać następnie wywar z gotowanego wcześniej schabu, a także śmietanę (należy dodawać ją stopniowo, cały czas mieszając, aby się nie zważyła) do momentu aż sos zgęstnieje. Tak przygotowany sos można wymieszać z mięsem, wykładając następnie danie na talerz. Innym sposobem podania może być wyłożenie mięsa na talerz (np. ziemniakami oraz startymi buraczkami) oraz polanie go przygotowanym sosem grzybowym.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.