Rabarbar: charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy

0 63
Rabarbar: charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy
4.3 (85.71%) 7 votes

Rabarbar to sezonowy produkt, który wykorzystywany jest głównie jako dodatek do ciast i kompotów, jednak z uwagi na fakt, iż zawiera on znaczne ilości cennych dla zdrowia składników odżywczych, to nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie. Warto jednak wiedzieć o tym, iż zawiera on znaczne ilości kwasu szczawiowego, który nie powinien być spożywany w zbyt dużych ilościach w szczególności przez osoby, które zmagają się z reumatyzmem oraz chorobami nerek. Czym jednak charakteryzuje się rabarbar, jakie cenne dla zdrowia właściwości płyną z jego spożycia i w jaki sposób można go wykorzystać w kuchni?

Charakterystyka rabarbaru

Rabarbar nazywany również wierzeniem to roślina zaliczana do rodziny rdestowatych, które charakteryzuje się długimi i grubymi ogonkami oraz dosyć dużymi liśćmi. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie rabarbar ogrodowy, podczas gdy w medycynie naturalnej zastosowanie znalazł rabarbar lekarski. O rabarbarze słyszano już w starożytnych Chinach, jednak do Europy trafił on dopiero około XVIII wieku.

Rabarbar to owoc czy warzywo?

Rabarbar to roślina, która w Europie zaliczana jest do grona warzyw, podczas gdy w USA nazywa się go owocem. W przemyśle spożywczym podczas przygotowywania przepysznych ciast i kompotów wykorzystuje się podłużne łodygi, które mają kwaskowaty smak i barwę różowo-zieloną.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar to warzywo, które nie zawiera zbyt wielu kalorii, dlatego też osoby, które walczą z nadmiarem kilogramów, powinny włączyć go do swojej codziennej diety. W rabarbarze można znaleźć nieznaczne ilości błonnika, tłuszczu oraz białka. Jeśli chodzi natomiast o cenne dla zdrowia składniki odżywcze, to w rabarbarze można znaleźć witaminy A, E, C, K, z grupy B, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk oraz potas.

Właściwości lecznicze rabarbaru

W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń rabarbaru lekarskiego to sprawdzony środek na bolące zęby, jednak warto wiedzieć o tym, iż roślina ta wykazuje nieco szersze właściwości lecznicze. Z usmażonego korzenia rabarbaru zamoczonego w alkoholu przygotowuje się nalewkę, w której następnie można zamoczyć wacik, przykładając go do bolącego zęba. Po upływie kilkunastu minut ból powinien całkowicie ustąpić. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia właściwości wykazuje rabarbar? Działą on przeczyszczająco, dlatego też osoby, które mają problemy z prawidłowym funkcjonowanie układu trawiennego, nie powinny o nim zapominać. Po rabarbar powinny również sięgać kobiety, które zmagają się z nadmiarem androgenów i niedoborem estrogenów, ponieważ zawiera on w swoim składzie tzw. raponcytynę, czyli substancję wykazującą działanie estrogenne. Regularne spożycie rabarbaru wspomaga ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a także wspomaga leczenie alergii.

Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Rabarbar to roślina, która idealnie nadaje się do przygotowywania przepysznych kompotów, zwłaszcza w upalne dni. Oprócz tego rabarbar można wykorzystać podczas produkcji domowych galaretek, kisieli oraz kruchych ciast i tart. Świetnym sposobem na wykorzystanie rabarbaru może być również dodanie jego niewielkiej ilości do ryb oraz mięs, co może wydawać się dosyć dziwne, jednak z uwagi na jego kwaskowaty smak idealnie komponuje się on z tymi produktami.

Kwas szczawiowy w rabarbarze

Rabarbar zawiera niestety dosyć duże ilości kwasu szczawiowego, który może doprowadzić do rozwoju kamieni nerkowych, dlatego też osoby, które mają problemy z tym organem, nie powinny w ogóle sięgać po rabarbar. Jak zostało wspomniane powyżej, rabarbar nie zawiera zbyt wielu kalorii, jednak aby go spożyć, należy połączyć go z czymś słodkim, jednak, zamiast kalorycznego cukru warto wymieszać go z odrobiną miodu lub innego zdrowego i naturalnego słodzika.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina cukru pudru do posypania ciasta

Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pozbawić liści i pokroić na 0,5 cm plastry. Tortownicę wysmarować masłem, układając na jej dnie papier do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodając do nich następnie cukier puder i cukier waniliowy, ubijając wszystkie składniki na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy należy bardzo powoli wlewać roztopione masło, mieszając przez cały czas zawartość miski. W oddzielnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wsypując następnie mieszankę stopniowo do ubijanej masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wykładając na jego wierzch rabarbar oraz posypując całość cynamonem. Ciasto włożyć następnie do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Gdy ciasto już się upiecze i nieco przestygnie, można posypać je niewielką ilością cukru pudru.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pozbawiając go liści oraz zgrubiałych końcówek. Następnie należy pokroić go na mniejsze kawałki, wrzucając go do garnka razem z cukrem oraz sokiem z cytryny. Całość należy przez chwilę smażyć, a gdy rabarbar zacznie puszczać sok, należy zalać go wodą i zagotować. Po upływie kilkunastu minut garnek należy zdjąć z palnika, przecedzić i wystudzić.

Tarta z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 312,5 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła w kawałkach,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka zmielonych migdałów,
  • odrobina skórki otartej z pomarańczy

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i cukrem, a następnie dodać do niego masło i 3 łyżki wody, siekając całość nożem do momentu, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonkę zagnieść, formując z ciasta kulkę, owijając następnie folią spożywczą i wkładając na godzinę do lodówki. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki i wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, sokiem z cytryny i cukrem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok na około 60 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odcisnąć sok, mieszając następnie rabarbar z niewielką ilością mąki pszennej. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkowując na placek o średnicy 30 cm, przekładając go następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto posypać zmielonymi migdałami, wykładając na jego wierzchu rabarbar. Brzegi ciasta należy zawinąć na nadzienie, piekąc ciasto w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Naleśniki z rabarbarem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • po 1 szklance mleka i wody,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • kisiel truskawkowy,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli zmiksować na gładką masę, smażąc następnie naleśniki. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą, dodając cukier i gotując na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Kisiel wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlewając następnie do rabarbaru. Całość należy dokładnie wymieszać, aż nadzienie zgęstnieje. Przygotowane wcześniej naleśniki przełożyć przygotowanym nadzieniem, dekorując następnie bitą śmietaną.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.