Pokrzywa – właściwości, zastosowanie, cena, odporność

0 199
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie, cena, odporność
5 (100%) 5 votes

Najważniejszymi korzyściami zdrowotnymi pokrzywy są jej zdolność do detoksykacji organizmu, poprawienia sprawności metabolicznej, zwiększenia odporności, zwiększenia krążenia, poprawy poziomu energii, zminimalizowania objawów menopauzy i pomoc w pielęgnacji skóry. Pokrzywa posiada także właściwości, które wspomagają pracę nerek i woreczka żółciowego, obniżają stan zapalny, zwiększają masę mięśniową, regulują aktywność hormonalną.

Witaminy i minerały zawarte w pokrzywie

Pokrzywy są wyjątkowo pożywne, w rzeczywistości zawierają więcej białka, bo 5,5 g na 100 gramów niż jakiekolwiek inne liściaste warzywa, w tym szpinak i kapusta. Pokrzywy są doskonałym źródłem minerałów takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, krzem, sód, siarka i jod. Pokrzywa jest również dobrym źródłem witaminy C i witaminy A lub beta-karotenu. Jest także bogatym magazynem łatwo przyswajalnych składników mineralnych, pierwiastków śladowych i mikroelementów oraz witamin takich jak witamina D, K, witamin z grupy B, zwłaszcza tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy.

Pokrzywa jako lek na anemię i poprawę odporności

Pokrzywa zawiera  garbniki i kwas garbnikowy. Kwas garbnikowy wywołuje uczucie ściągnięcia lub suchości w ustach. Garbniki mają wiele zalet zdrowotnych. Wykazują działanie anty-mutagenne, antybakteryjne i przeciwutleniające. Liście pokrzywy należą do najcenniejszych ziołowych środków. Zawartość żelaza w pokrzywie sprawia, że jest doskonałym wypełniaczem krwi, a obecność witaminy C pomaga w jego absorpcji. Jako substancja hemetyczna (zioło bogate w żelazo) jest doskonale sprawdza się w leczeniu anemii. Pokrzywa jest korzystna dla kobiet w ciąży ze względu na jej bogatą wartość mineralną i witaminę K, która chroni przed nadmiernym krwawieniem. Jest stosowana podczas porodu w celu złagodzenia bólów, a także zwiększa produkcję mleka u kobiet w okresie laktacji. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i związków bioaktywnych, takich jak polifenole, witaminy i minerały, pokrzywa wykazuje dużą liczbę efektów farmakologicznych, w tym:

  • antyproliferacyjnych,
  • przeciwzapalnych,
  • przeciwutleniających,
  • przeciwbólowych,
  • immunostymulujących,
  • przeciwinfekcyjnych,
  • przeciw wrzodowych,
  • zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Herbata z pokrzywy oczyszcza z toksyn

Szeroka gama pożytecznych składników odżywczych znajdujących się w pokrzywie sprawia, że łagodnie oczyszcza organizm z toksyn. Jako środek moczopędny, pokrzywa może również zapewnić szybką eliminację toksyn z organizmu, poprawia wydajność wychwytu składników odżywczych w jelitach, co zapobiega gromadzeniu się niebezpiecznych toksyn. Stymuluje również system limfatyczny, pomagając pozbyć się nadmiaru toksyn również w nerkach. Pokrzywa ma wiele aktywnych składników, które wpływają na zdrowie kobiet. W przypadku objawów napięcia przedmiesiączkowego może łagodzić skurcze i wzdęcia, jednocześnie minimalizując przepływ krwi podczas menstruacji ze względu na jej właściwości ściągające. U kobiet przechodzących menopauzę pokrzywa może łagodzić przemianę materii i działać jako środek wzmacniający, więc zmiany hormonalne nie odbywają się w tak dramatyczny sposób.

Sok z pokrzywy wzmacnia organizm i łagodzi stany zapalne

Połączenie wysokiej zawartości witaminy C i żelaza w pokrzywie czyni ją idealną do stymulacji produkcji czerwonych krwinek. Witamina C optymalizuje wchłanianie żelaza w jelitach, podczas gdy żelazo jest kluczowym składnikiem hemoglobiny. Zwiększając liczbę krwinek czerwonych w organizmie, zwiększa się krążenie krwi, przyspiesza gojenie się ran, a organizm otrzymuje niezbędne natlenienie, aby zwiększyć poziom energii. Z tego samego powodu pokrzywa jest często zalecana w celu złagodzenia zmęczenia lub w przypadku niedokrwistości, która charakteryzuje się ogólnym osłabieniem mięśni, wyczerpaniem i bólem głowy. Pokrzywa jest od dawna znana jako środek moczopędny, ale wpływa także na nerki w inny sposób.  Sok z pokrzywy posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jest bardzo skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów lub przewlekły ból mięśni. Badania wykazały, że suplementacja ziołowa może skutecznie leczyć dnę, łagodzić ból mięśni i łagodzić objawy zapalenia stawów. Pokrzywa jest również związana z leczeniem różnych schorzeń układu oddechowego, w tym kataru siennego, astmy i innych alergii sezonowych. Niektóre kombinacje ekstraktów z pokrzywy mogą znacznie zmniejszyć reakcje alergiczne.

Pokrzywa
Kliknij i sprawdź ceny!

Inne korzyści zdrowotne herbaty i soku z pokrzywy

Oprócz wysokiej zawartości składników odżywczych, pokrzywa ma wiele innych właściwości prozdrowotnych, takich jak:

  • Zmniejsza stres oksydacyjny. Uważa się, że naturalne polifenole zawarte w liściach pokrzywy są odpowiedzialne za silne właściwości przeciwutleniające. Stres oksydacyjny wiąże się z przyspieszonym starzeniem, a także z wieloma chorobami przewlekłymi.
  • Ulga w bólu. Pokrzywa ma działanie przeciwbólowe.
  • Pomaga walczyć z infekcjami. Pokrzywa ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Herbata z pokrzywy posiada znaczącą aktywność przeciwbakteryjną przeciwko bakteriom gram-dodatnim i ujemnym w porównaniu ze standardowymi i silnymi związkami przeciwdrobnoustrojowymi.
  • Zmniejsza stany zapalne. Pokrzywa działa jako naturalny środek przeciwzapalny. Wyciąg z pokrzywy, stosowany w leczeniu zapalenia stawów zmniejsza poziom związków prozapalnych.
  • Obniża poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pokrzywy są stosowane u chorych na cukrzycę w celu zwalczania wysokiego poziomu cukru we krwi i czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
  • Pomaga w walce z rakiem, szczególnie z nowotworem prostaty.
  • Leczy łagodny rozrost prostaty. W tym przypadku stosuje się korzeń pokrzywy zamiast liści w celu zmniejszenia objawów powiększenia prostaty.

Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie korzyści z pokrzywy jest moczenie dużej ilości suszonych, ciętych liści we wrzącej wodzie w dużym, pokrytym pojemniku lub wyciskanie soku ze świeżo zerwanych i zblendowanych młodych listków rośliny. Popularną kombinacją jest pokrzywa, młody owies, skrzyp polny, żywokost, koniczyna czerwona i trawa cytrynowa. Łączenie pokrzywy z którymkolwiek z tych innych wysokogatunkowych ziół jest bezpieczne do długotrwałego stosowania w postaci energetyzującej i dodającej witalności herbaty.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.