Pierś z kaczki: spożycie, wartości odżywcze, przepisy

0 1
Pierś z kaczki: spożycie, wartości odżywcze, przepisy
5 (100%) 5 votes

Piersi z kaczki w szczególności ze skórą zawierają znacznie większe ilości tłuszczu niż mięso drobiowe, jednak z uwagi na wyjątkowy smak warto od czasu do czasu skusić się na ten rarytas. Pomimo tego, iż dzieci nie przepadają zbytnio za kaczym mięsem, to jednak zarówno dorośli, jak i światowi szefowie kuchni nie potrafią przejść obojętnie obok tego przepysznego mięsa. Jakie jednak wartości odżywcze ma pierś z kaczki, w jaki sposób należy ją smażyć i co warto wiedzieć o tym mięsie przed jego konsumpcją?

Spożycie piersi z kaczki

Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie największą popularnością cieszy się mięso drobiowe, jednak kacze piersi zaczynają stopniowo zdobywać serca nie tylko szefów kuchni, ale również koneserów dobrych smaków. W dawnych czasach mięso kacze było bardzo popularne, w szczególności na wsi, jednak z czasem zaczęto o nim niestety zapominać. Na szczęście jakiś czas temu wszystko zaczęło powoli się zmieniać, a piersi z kaczki zawładnęły naszymi stołami zwłaszcza w okresie świątecznym.

Wartości odżywcze piersi z kaczki

Pierś z kaczki nie bez przyczyny zaliczana jest do grona wysokokalorycznych produktów spożywczych, ponieważ w 100 g czystego mięsa znajduje się aż 240 kcal. Warto przy tym podkreślić fakt, iż w większości przypadków kacze piersi podawane są razem z chrupiącą skórką, która również zawiera dosyć sporo kalorii. Pomimo takiej kaloryczności od czasu do czasu warto sięgnąć po piersi z kaczki z uwagi na dosyć dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy A, a także takich składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor.

Kilka bardzo ważnych wskazówek

Podczas smażenia kaczych piersi można w bardzo prosty sposób doprowadzić do tego, że mięso będzie suche jak wiór a jak nie od dziś wiadomo, powinno ono być kruche oraz soczyste. Z tego też względu podczas zakupów warto wybierać całe kaczki o wadze nieprzekraczającej 2 kg, wydzielając z nich przepyszne kacze piersi. Pierś z kaczki można obecnie przygotowywać na wiele przeróżnych sposobów, jednak najlepiej smażyć ją przez kilka minut na patelni. Warto również pamiętać o tym, aby przed marynowaniem mięsa, skórkę kaczych piersi naciąć delikatnie ostrym nożem, dzięki czemu w trakcie smażenia cały tłuszcz się wytopi, a mięso z pewnością będzie soczyste i pełne aromatu.

W jaki sposób należy smażyć pierś z kaczki?

Piersi z kaczki przed smażeniem należy przyprawić odrobiną soli i pieprzu, dodając ewentualnie suszony majeranek. Aby kaczka wyszła idealnie, warto zastosować kilka bardzo prostych trików, które zawsze się sprawdzają. W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się oczywiście w zamarynowane kacze piersi, a także w suchą patelnię oraz ostry nóż. Skórę kaczych piersi należy naciąć noże na kształt kratownicy tak, aby nie uszkodzić mięsa. W następnym kroku należy bardzo mocno rozgrzać patelnię, układając na niej piersi z kaczki skórą do dołu. Mięso należy smażyć przez około 8 minut, ponieważ w tym czasie cały tłuszcz powinien się wytopić. Kacze piersi należy następnie przewrócić na drugą stronę, smażąc mięso jeszcze przez kilka minut i gotowe.

Piersi z kaczki z majerankiem

piers z kaczki majeranek

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, natrzeć olejem rzepakowym i oprószyć odrobiną soli, pieprzu oraz majerankiem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, obkładając nim następnie kacze piersi z każdej strony. Tak przygotowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z lodówki rozgrzać patelnię z łyżką oleju rzepakowego oraz ułożyć na rozgrzanym tłuszczu piersi z kaczki skórą do dołu. Po upływie minuty z patelni należy ściągnąć czosnek, aby się nie przypalił, smażąc dalej piersi z kaczki przez około 8 minut. Mięso należy następnie przewrócić na drugą stronę, smażąc jeszcze przez około 5 minut. Tak przygotowane mięso ściągnąć następnie z patelni, przekładając je na deskę oraz pozostawiając na niej przez kilka minut, aby odpoczęło. Pierś z kaczki można następnie pokroić na paski, podając je z wybranymi dodatkami.

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 2 pomarańcze,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • odrobina płynnego miodu

Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i ponacinać skórkę delikatnie ostrym nożem. Patelnię rozgrzać, układając na niej skórą do dołu kacze piersi, smażąc przez około 8 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, smażąc mięso przez 5 minut. Kaczkę zdjąć z patelni, posmarować jej wierzch miodem oraz oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane piersi z kaczki wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę 90 stopni Celsjusza na 30 minut. W międzyczasie można przygotować sos. Pomarańcze wyszorować pod ciepłą wodą, ścierając z nich skórkę na drobnej tarce. Jedną pomarańczę następnie pokroić na mniejsze części, usuwając jej białą skórkę, natomiast z drugiej pomarańczy wycisnąć cały sok (bez pestek). Na patelnię, na której smażyła się wcześniej kaczka, wrzucić skórkę z pomarańczy przez chwilę ją podgrzewając. Następnie należy dodać wyciśnięty wcześniej sok, kawałki pomarańczy, łyżkę masła i 1/2 łyżeczki cukru. Całość należy przez chwilę podgrzewać, aż sos się nieco zredukuje. Piersi z kaczki wyjąć z piekarnika, przekładając je na deskę oraz pozostawiając na chwilę, aby wystygła. Po upływie kilku minut mięso pokroić na grube paski, polewając ją przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym.

Grillowane piersi z kaczki

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 50 ml płynnego miodu,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:
Piersi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i naciąć kieszenie pomiędzy skórką a mięsem. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, mieszając następnie z majerankiem, miodem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę włożyć do kieszonek, spinając całość wykałaczką tak, aby farsz nie wypadł. Przygotowane w ten sposób piersi z kaczki grillować przez około 10 minut z każdej strony, obracając mięso dosyć często, aby się nie przypaliło.

Piersi z kaczki z duszonymi warzywami i owocami

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 gałązka tymianku,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • po garści suszonych śliwek kalifornijskich i suszonej żurawiny,
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego,
  • szczypta soli,
  • laska cynamonu,
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki opłukać i osuszyć, nacinając następnie ich skórkę po skosie przy pomocy ostrego noża. Mięso natrzeć olejem rzepakowym, obkładając świeżą gałązką tymianku oraz plasterkami jednej pomarańczy (bez skóry). Tak przygotowane piersi z kaczki przykryć folią, odstawiając na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie kaczkę oczyścić z marynaty, nacierając ją odrobiną soli. Na zimnej patelni ułożyć kacze piersi skórą do dołu, włączając palnik oraz smażąc kaczkę do momentu, aż skórka się zarumieni. Kaczkę należy po kilku minutach odwrócić na drugą stronę, ścigając ją po upieczeniu z patelni. Do dużego garnka włożyć obraną i pokrojoną włoszczyznę, suszone owoce, cynamon, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną na mniejsze kawałki drugą pomarańczę, układając na wierzchu usmażone wcześniej piersi z kaczki (skórką do dołu). Całość polać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, przykrywając garnek oraz doprowadzając jego zawartość do zagotowania. W tym momencie ogień należy zmniejszyć, dusząc potrawę przez około 2 godziny, aż wszystkie warzywa zmiękną. Aby zawartość garnka nie przypaliła się do jego spodu, w trakcie duszenia można dolać odrobinę wody. Po upływie wyznaczonego czasu, piersi z kaczki wyjąć, wysmarować płynnym miodem i zarumienić chwilę na patelni. Przygotowaną w ten sposób kaczkę pokroić na grube plastry, podając ją razem z warzywami.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.