Olejek rycynowy – właściwości, zastosowanie, pielęgnacja, efekty oraz cena

0 50
Olejek rycynowy – właściwości, zastosowanie, pielęgnacja, efekty oraz cena
5 (100%) 5 votes

Olejek rycynowy to naturalny produkt pochodzenia roślinnego, który uzyskuje się z nasion rącznika pospolitego. Jego właściwości pozwalają na szerokie zastosowanie w różnych obszarach, a możliwości i efekty, jakie można uzyskać dzięki regularnemu stosowaniu olejku są naprawdę niezwykłe. Dlatego warto, by znajdował się w każdym domu. Ale czym tak właściwie jest olejek rycynowy i jak go używać?

Olej z nasion rącznika pospolitego może być wyciskany na zimno lub na gorąco. W jego skład wchodzą:

  • 80% kwasu rycynolowego,
  • 7% kwasu oleinowego,
  • 3% kwasu linolowego
  • 2% kwasu palmitynowego,
  • 1% kwasu stearynowego,
  • inne kwasy.

Inne nazwy, pod którymi można kupić olejek rycynowy to: ricinus communis, oleum ricini, castor oil, agno casto lub Palma Christi. Głównymi obszarami, w których produkuje się ten olej są Indie, Brazylia i Chiny, z kolei Stany Zjednoczone są głównym importerem tego produktu. Najliczniejszą grupą zaopatrującą się w olejek rycynowy są właśnie Amerykanie i amerykańskie przedsiębiorstwa.

Właściwości olejku rycynowego

Olejek rycynowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Ze względu na jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, jest bardzo często stosowany w medycynie, jako skuteczny środek pomagający leczyć różne dolegliwości i choroby, m.in. bóle stawów i nóg, bezsenność, infekcje skórne i infekcje układu moczowego, nadmierne wypadanie włosów, bóle menstruacyjne, trądzik. Występuje także jako składnik niektórych leków. Podczas fizjoterapii i rehabilitacji może być wykorzystywany jako olejek do masażu.

W celach przemysłowych olejek rycynowy wykorzystywany jest w produkcji towarów takich jak: włókna syntetyczne, farby i barwniki, plastik (odporny na działanie niskich temperatur) oraz wosków.

Najbardziej rozpowszechnionymi i cenionymi właściwościami olejku rycynowego, wykorzystywanymi w obrębie kosmetologii są:

  • zmiękczenie i nawilżenie skóry (w tym skóry suchej i wrażliwej),
  • usunięcie chropowatości skóry i suchych skórek,
  • wizualne zmniejszenie widoczności piegów – lekkie wybielenie,
  • redukcja blizn,
  • zniwelowanie plam pigmentacyjnych i przebarwień na skórze,
  • wyrównanie koloru i powierzchni skóry (przy regularnym stosowaniu olejku),
  • efekt odmładzający,
  • zagęszczenie i wzmocnienie włosów, rzęs i brwi,
  • spłycenie drobnych zmarszczek,
  • pomoc w gojeniu się ran i otarć.

Zastosowanie olejku rycynowego

Pierwsze, o czym należy wspomnieć w przypadku stosowania olejku rycynowego w domowych warunkach, to fakt, iż jest to olejek dosyć ciężki i tłusty. Dlatego też w niektórych przypadkach warto wymieszać olejek rycynowi z innym, lżejszym olejkiem, w proporcji 1:2. Dzięki temu proces wchłaniania się olejku będzie znacznie szybszy i na skórze nie pozostanie tłusty filtr (co przy regularnym stosowaniu mogłoby doprowadzić do nadmiernego obciążenia skóry i wywołać efekt odwrotny od pożądanego). Najlepszym połączeniem jest wymieszanie olejku rycynowego z olejkiem migdałowym lub naturalną oliwką i nanoszenie ich na wilgotną skórę.

Jeśli ktoś nie jest jeszcze gotowy na całkowite przejście na pielęgnację olejkami, ale ma problemy z pojawiającymi się oznakami starzenia lub przesuszenia skóry, postępującego wraz z wiekiem, warto przynajmniej kilka razy w tygodniu przygotowywać i stosować maseczkę z olejku rycynowego. Jak ją przygotować? Wystarczy podgrzać olejek rycynowy w kąpieli wodnej, zamoczyć w nim chusteczkę lub inny materiał i nanieść na skórę twarzy na około 30 minut. Resztki maseczki można wmasować lub zmyć tonikiem.

Dla osób, zainteresowanych działaniem olejku rycynowego, chcących sprawdzić jego działanie na własnej skórze, przygotowaliśmy kilka sposobów jego wykorzystania i opis efektów, jakich można się spodziewać przy regularnym stosowaniu.

Olejek rycynowy
Kliknij i sprawdź ceny!

Pielęgnacja skóry. Efekty

Olejek rycynowy ma właściwości nawilżające i zmiękczające, przyczynia się do odżywiania komórek i głębokich warstw skóry. Dzięki niemu skóra się regeneruje, odbudowuje i wygładza. Wzrasta jej elastyczność i jędrność.

Olejek z nasion rącznika pospolitego pomaga wyrównać kolor skóry, a przede wszystkim – wybielić przebarwienia i usunąć plamy pigmentacyjne. Już po pierwszym zastosowaniu olejku rycynowego skóra staje się bardziej różowa i gładka, a po miesiącu jego stosowania przyczynia się do wygładzenia zmarszczek na twarzy.

Olejek rycynowy jest także jednym z lepszych olejków stosowanych w pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu. W tej strefie zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia jest niezwykle ważne, m.in. dlatego, że opóźnia to procesy związane ze starzeniem.

Ze względu na gęstość i ciężkość olejku, jego stosowanie zaleca się dla cer suchych i dojrzałych, a także wrażliwych i delikatnych. W przypadku cer cechujących się skłonnościami alergicznymi, olejek rycynowy może stanowić dobry zamiennik do drogeryjnych kremów. Dla cery tłustej i mieszanej codzienne stosowanie nie jest zalecane ze względu na możliwość doprowadzenia do nadmiernego obciążenia i pojawienia się trądziku. Posiadacze takich typów skóry powinni stosować olejki średnio 3 razy w tygodniu, nie częściej. Wtedy efekty będą zadowalające.

Właściwości olejku pomagają walczyć z pęknięciami na skórze i wszelkimi ranami. Bardzo często są też stosowane jako terapia uzupełniająca leczenie cery naczynkowej.

Pielęgnacja rzęs i brwi. Efekty

Olejek rycynowy w pielęgnacji rzęs pomaga poprawić ich stan. Jest polecany dla wszystkich, którzy chcą naturalnym, domowym sposobem wydłużyć swoje rzęsy. Sprawdzi się także jako pomoc w zagęszczaniu rzęs po ich przedłużaniu (najczęściej po takich zabiegach rzęsy wypadają).

Właściwości zmiękczające i odżywiające sprawdzą się także w pielęgnacji brwi. Dzięki stymulowaniu ich wzrostu, osoby z jasnymi i rzadkimi brwiami, mogą nieco zwiększyć ich gęstość, a nawet je przyciemnić. Brwi potraktowane olejkiem rycynowym stają się także gładsze w dotyku i błyszczące, dodatkowo ładniej się układają.

Dla rzęs i brwi zaleca się stosowanie czystej formy olejku oraz nakładanie go w niewielkich ilościach.

Pielęgnacja włosów. Efekty

Zastosowanie olejku rycynowego na włosy to jedno z najstarszych sposobów dla poprawy ich stanu, przywrócenia im zdrowia i blasku.

Olejek rycynowy pomaga pozbyć się problemów powstających na skórze głowy, przede wszystkim – usuwa nadmierne przesuszenie skalpu oraz łupież. Ważne jest jednak połączenie działania wewnętrznego i zewnętrznego. Olejek działa zarówno na cebulki i aktywnie stymuluje wzrost włosów oraz poprawia strukturę włosów, wygładza je i nadaje im blasku. Wystarczy kilka razy w miesiącu wmasować olejek w skórę głowy lub nanieść go na całe włosy i pozostawić na całą noc. Rano wystarczy umyć włosy dobrym szamponem oczyszczającym.

Olejek rycynowy można także stosować tylko na rozdwajające się końcówki, co skutecznie zapobiega ich rozdwajaniu się.

Cena

Nie ma problemu z dostępnością olejku rycynowego, ze względu na właściwości lecznicze bez problemu można dostać go w każdej aptece. Olejek rycynowy ma całe mnóstwo zalet, a dodatkowo – jest bardzo tani. Buteleczka o pojemności 100ml kosztuje przeciętnie od 3 do 5 złotych. Można kupić go w wersji podstawowej (100% naturalnego olejku rycynowego) lub w różnych kombinacjach, w zależności od tego, w jakim celu chcemy go stosować.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.