Mozzarella: charakterystyka, wartości odżywcze, sposób produkcji, przepisy

0 572
Mozzarella: charakterystyka, wartości odżywcze, sposób produkcji, przepisy
5 (100%) 5 votes

Mozzarella to ser, który na dobre wpisał się we włoską kuchnię, ponieważ stanowi nieodłączny element takich przysmaków jak różnego rodzaju sałatki oraz pizze. Coraz częściej zaczyna również gościć na naszych stołach, konkurując tym samym z rodzimym twarogiem. Czym jednak charakteryzuje się mozzarella, dlaczego warto wprowadzić ten ser do codziennego menu i czy można wyprodukować go w domowym zaciszu?

Włoski ser, czyli mozzarella

Mozzarella to podpuszczkowy, niedojrzewający ser, który tradycyjnie produkowany jest z mleka bawolego, jednak coraz częściej można spotkać również mozzarellę powstającą z mleka krowiego. Za region jego pochodzenia uważa się Kampanie we Włoszech, jednak obecnie produkuje się go w różnych stronach świata. Charakteryzuje go bardzo delikatny smak i kremowa konsystencja, dzięki czemu można w kuchni wykorzystać go na wiele przeróżnych sposobów. Obecnie kulki mozzarelli zarówno te mniejsze, jak i większe sprzedawane są w sklepach w serwatkowej zalewie, której zazwyczaj nie wykorzystuje się w kuchni.

Jak wygląda produkcja mozzarelli?

Ser produkowany jest wyłącznie w południowo-środkowych rejonach Włoch, skąd eksportuje się go do innych europejskich krajów.

Z jakiego jednak mleka produkuje się mozzarellę? Tradycyjna mozzarella produkowana jest wyłącznie z mleka uzyskiwanego od czarnych bawolic, jednak coraz częściej można również spotkać sery produkowane z mleka krowiego, jednak należy mieć świadomość tego, iż nie są one oryginalne. Jeśli chodzi natomiast o proces produkcji mozzarelli, to w pierwszej kolejności mleko musi zostać zaprawione podpuszczką, a gdy dojdzie do zetnięcia się białka, to rozpoczyna się proces naturalnej fermentacji. Gdy masa po upływie określonego czasu stanie się dojrzała, można ciąć ją na mniejsze kawałki, formując z niej kulki.

Mozzarella z mleka bawolego czy z mleka krowiego?

Jak zostało wspomniane powyżej, tradycyjna mozzarella produkowana jest z mleka bawolego, jednak coraz częściej w sklepach można znaleźć również ser produkowany z mleka krowiego. Czym jednak różnią się one między sobą? Tradycyjna mozzarella w porównaniu z mozzarellą produkowaną z mleka krowiego jest delikatniejsza w smaku, ma bardzo kremową konsystencję oraz jest dosyć miękka. Warto również wiedzieć o tym, iż klasyczna mozzarella ma dosyć specyficzny zapach oraz smak, który nie każdej osobie musi odpowiadać.

Wartości odżywcze mozzarelli

Mozzarella zawiera takie cenne dla naszego zdrowia witaminy jak A, D oraz K, jednak warto wiedzieć o tym, iż jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, czyli:

  • biotyny (witamina B7, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie włosów oraz skóry),
  • ryboflawiny (witamina B2, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu oddechowego),
  • witaminy B6 (wspomaga ona prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, a także metabolizuje tłuszcze, białka oraz węglowodany),
  • witaminy B12 (wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, a także reguluje funkcjonowanie układu nerwowego)

Jeśli chodzi natomiast o pozostałe składniki odżywcze znajdujące się w mozzarelli, to warto wiedzieć o tym, iż ser ten zawiera kilkukrotnie większe ilości wapnia niż rodzimy twaróg. Z tego też względu mozzarella nie powinna zabraknąć w szczególności w diecie małych dzieci oraz starszych osób, ponieważ wspomniany wapń pomaga wzmocnić kości, dzięki czemu stają się one mniej podatne na różnego rodzaju urazy. Mozzarella pomimo swojej delikatności zawiera dosyć duże ilości tłuszczu, a jeśli chodzi o kaloryczność, to w 100 g produktu znajduje się ok. 250 kcal.

Zastosowanie mozzarelli w kuchni

Mozzarella bardzo dobrze smakuje zarówno podana na zimno, jak i po krótkiej obróbce termicznej. Pokrojona w kostkę nadaje się idealnie jako dodatek do sałatek (w szczególności tych przygotowywanych w stylu śródziemnomorskim), natomiast w plastrach można podawać ją z odrobiną sosu przygotowywanego na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz ulubionych przypraw. Można ją również dodawać do kanapek, pizzy oraz makaronów. W odróżnieniu od wielu innych serów pod wpływem działania wysokiej temperatury nie rozpływa się za bardzo, tworząc na powierzchni dania ciągnącą się polewę. Choć zdecydowana większość z nas wykorzystuje mozzarellę podczas przygotowywania wytrawnych potraw, jednak ser ten można również podawać np. z owocami.

Jak przygotować mozzarellę w domu?

Mozzarellę można obecnie bez problemu zakupić w każdym sklepie, jednak ser ten warto również przygotować w domowym zaciszu, co nie pochłonie zbyt wiele czasu oraz energii. W jaki jednak sposób można ją przygotować?

Składniki:

  • 2 litry pasteryzowanego w niskiej temperaturze mleka (nie może być to mleko UHT),
  • 70 ml soku z cytryny,
  • 1,25 ml podpuszczki,
  • 2 łyżki niejodowanej soli,
  • 50 ml niechlorowanej wody

Sposób przygotowania:

Zimne mleko należy wlać do garnka, dodając następnie do niego sok z cytryny. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać. Garnek należy następnie postawić na kuchence, podgrzewając jego zawartość do temperatury ok. 33 stopni Celsjusza. W tym momencie w garnku powinny pojawiać się niewielkie kawałki skrzepu, jeśli jednak nie będą widoczne, to temperaturę płynu należy podnieść do ok. 37 stopni Celsjusza (warto w takim przypadku zaopatrzyć się w specjalny termometr kuchenny).

Do mleka należy następnie dodać rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę, mieszając delikatnie całość przez kilkanaście sekund i podkręcając temperaturę do około 40 stopni. Gdy skrzep oddzieli się od serwatki, garnek należy odstawić z ognia na kilka minut. Na drugim garnku należy umieścić sitko, przelewając przez nie zawartość pierwszego garnka (serwatkę należy pozostawić).

W tym momencie do powstałego skrzepu można dodać niewielką ilość soli. Do serwatki należy natomiast dodać pozostałą część soli, podgrzewając ją do temperatury ok. 80 stopni Celsjusza. Odciśnięty wcześniej skrzep należy przy pomocy chochli zanurzyć na co najwyżej 15 sekund w podgrzanej wcześniej serwatce. Tak otrzymany skrzep można następnie umieścić na desce, zagniatając go podobnie jak ciasto na pizzę do momentu, aż stanie się błyszczący, gładki oraz gumowaty. Tak przygotowany ser można wstawić na jakiś czas do lodówki, wykorzystując go następnie podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw.

Przepis na klasyczną sałatkę caprese z mozzarellą

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pomidory,
  • 2 opakowania mozzarelli w kulce (po ok. 250 g każde opakowanie),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść liści bazylii,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory należy umieścić w misce lub garnku, zalewając je wrzącą wodą. Po upływie kilku minut należy przelać je zimną wodą, obierając je ze skórki. Tak przygotowane pomidory należy pokroić na plasterki, tak, aby miąższ nie wypadał (aby uzyskać taki efekt, pomidory należy kroić od górnej do dolnej części warzywa). Mozzarellę należy odsączyć z zalewy, krojąc ją również na plasterki. Na talerzu należy ułożyć na przemian plasterki mozzarelli oraz pomidora, skrapiając całość oliwą z oliwek, posypując liśćmi bazylii oraz przyprawiając niewielką ilością soli i pieprzu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.