Mini kompendium wiedzy o cateringu dietetycznym

0 19
Mini kompendium wiedzy o cateringu dietetycznym
Oceń artykuł

Catering kojarzy nam się przede wszystkim z posiłkami zamawianymi na specjalne okazje. Przystawki, przekąski, dania ciepłe i zimne, na wesele, urodziny, konferencje, spotkania biznesowe i wiele innych. Faktycznie w ofertach firm cateringowych nierzadko jest to podstawa. Coraz częściej jednak możemy znaleźć propozycję cateringu dietetycznego, czy też diet pudełkowych. Całodniowe menu, przy pomocy którego mamy szansę osiągać wyznaczane sobie cele. Co warto wiedzieć o tej formie cateringu?

Dieta pudełkowa dla każdego

Catering dietetyczny, znany także pod mianem diety pudełkowej, polega na wyborze konkretnego menu, które obejmuje przeważnie 3 do 5 posiłków przewidzianych na każdy dzień, dostarczanych codzienne wprost pod adres domowy. Z dietą pudełkową można się odchudzać, ale i po prostu modyfikować swój codzienny jadłospis, dbając o jego walory odżywcze. Pośród ofert cateringu dietetycznego znajdujemy menu, które wspomaga sportowców – amatorów i profesjonalistów. Kolejno propozycje dla wegetarian czy wegan, ale i osób zmagających się z alergiami pokarmowymi. Jednym słowem, każdy ma szansę znaleźć menu dopasowane do indywidualnych potrzeb.

W diecie pudełkowej przewagą jest oszczędność czasu. Codzienne zakupy i gotowanie pochłaniają nawet kilka godzin każdego dnia. Niestety ze względu na tryb życia, pracy, ale i mnóstwo obowiązków, nie każdy jest w stanie pogodzić domowe i zawodowe potrzeby ze zdrowym żywieniem. Dieta pudełkowa wychodzi wprost naprzeciw tak powstałym potrzebom. Choć wydaje się, że jedynie kilka menu do wyboru to zbyt mało, by zadowolić wszystkich, możliwość indywidualnego dopasowania, chociażby pod względem dziennego zapotrzebowania kalorycznego, jak w ofercie Eat Zone, realnie wpływa na spełnianie oczekiwań szerokiego grona odbiorców.

W zależności od oferty, dietę pudełkową można dostosować pod względem rodzaju posiłków, czy też ich liczby, a także poszczególnych składników. Im więcej „elementów” takiej diety nadaje się do indywidualnego dopasowania, tym lepiej.

Zalety cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny to przede wszystkim możliwość zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych, ale w sposób bezpieczny, niegwałtowny i prosty. To dietetycy posiadają niezbędną wiedzę na temat liczenia kalorii, przeliczania dziennego zapotrzebowania na nie, uwzględniając masę ciała, wiek, płeć, ale i szereg innych parametrów. Dobieranie proporcji, poszczególnych składników, jak i wielkości porcji, także wymaga wiedzy, której przeciętnej osobie może brakować. Korzystając z cateringu dietetycznego i sprawdzonej oferty, można być pewnym zachowania najważniejszych zasad zdrowego żywienia, bo nad planowaniem jadłospisu i przygotowaniem menu, czuwają profesjonaliści.

Oszczędność czasu to kolejna korzyść. Gdy nie trzeba przeznaczać czasu na szukanie najrozmaitszych produktów, gotowanie według przepisów, a później również czasochłonne sprzątanie, jedzenie pozostaje przyjemnością, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć chociażby na aktywność fizyczną.

Czy na diecie pudełkowej możemy jednak oszczędzić finanse? To fakt, że miesięczny wydatek kształtujący się na poziomie minimum 1000 złotych, jest sporym. Jednak wystarczy przyjrzeć się dotychczasowym, standardowym wydatkom na jedzenie. Ile jest pośród nich rachunków za jedzenie na wynos, wizyty w restauracjach i barach? Przekąski, smakołyki i jedzenie kupowane gdzieś po drodze, czasami z pośpiechu, innym zaś razem z chęci, by odpocząć od codziennego gotowania. Koszty wcale nie są mniejsze, raczej porównywalne, ale różnice w korzyściach, jakie przynosi dieta pudełkowa, a niekoniecznie zdrowy i dobrze zaplanowany, codzienny jadłospis, są już kolosalne.

Jak wybrać dobrą ofertę?

Wiemy już, jakie zalety niesie ze sobą korzystanie z cateringu dietetycznego. Jak jednak w gąszczu ofert wybrać tę, która faktycznie spełni nasze oczekiwania, będzie rzetelną, a cena pójdzie w parze z jakością? Warto odłożyć na bok walory estetyczne strony internetowej, które choć są ważne, nie powinny stanowić kluczowego aspektu podczas wyboru.

Należy zapoznać się z propozycjami menu udostępnionymi przez daną firmę. Jeśli jest możliwość skontaktowania się bezpośrednio z firmą, tym lepiej. To okazja, by zapytać, w jakich warunkach i przez kogo przyrządzane są posiłki. Czy firma jest w stanie zaoferować możliwość modyfikacji dostępnych diet pudełkowych, by dopasować je do indywidualnych potrzeb. Nie bez znaczenia pozostaje różnorodność menu i informacje na temat tego, jakie dania zaplanowane są na dany dzień czy cały tydzień. Dieta pudełkowa ma spełniać określone funkcje, ale jeśli posiłki są monotonne, ciągle bazujące na tych samych produktach i nie mamy możliwości wykluczyć z nich produktów, których nie chcemy lub nie możemy spożywać, taki jadłospis się nie sprawdzi.

Przeanalizujmy możliwości dostaw – czas, godzinę, dni. Pracujemy w odmiennych systemach i niekoniecznie będzie dla nas dogodne odbieranie posiłków z samego rana, a innym razem będziemy potrzebować menu dostępnego w weekend. Na koniec zaś cena – nie najważniejsza, ale będąca adekwatną do tego, co jest nam w stanie zaoferować dana firma.

W grę wchodzi nasze zdrowie, kondycja organizmu, osiąganie wybranych celów, ale i oczywiście jedzenie, które nie może być katorgą. Im lepiej przyjrzymy się dostępnym propozycjom, dopasujemy je do własnych potrzeb pod każdym względem, tym większa szansa na to, że wytrwamy w swoich postanowieniach, a dieta pudełkowa będzie dla nas pomocą w realizacji określonych celów.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.