L-arginina – katalizator sportowego sukcesu

0 141
L-arginina – katalizator sportowego sukcesu
5 (100%) 4 votes

L-arginina jest aminokwasem naturalnie występującym w naszym organizmie. Bez tej ważnej substancji nie zaistniałoby wiele ważnych procesów fizjologicznych zachodzących w ludzkim ciele – włączając w to produkcję hormonów wzrostu, usuwanie ubocznych produktów przemiany materii oraz gojenie ran i złamań. Ponadto l-arginina działa zbawiennie na układ immunologiczny oraz normuje poziom soli w organizmie.

Ogólnie rzecz biorąc, przeciętny człowiek nie ma potrzeby przyjmowania l-argininy z zewnątrz. Niemniej jednak istnieją dwie grupy ludzi, którym zaleca się stosowanie tego aminokwasu. Chodzi tutaj o:

  • sportowców
  • osoby cierpiące z powodu pewnych jednostek chorobowych

Artykuł ten omówi działanie l-argininy na każdą z tych grup, proponowane sposoby stosowania tego środka oraz ewentualne skutki uboczne.

L-arginina dla sportowców

L-arginina wchodzi w skład wielu odżywek dla sportowców. Ich producenci z reguły zachwalają aminokwas twierdząc, że pomaga on w retencji azotu, rozszerzaniu naczyń krwionośnych, regeneracji włókien mięśniowych oraz w wielu innych, częściowo wspomnianych już wcześniej procesach. Rzeczywiście, w twierdzeniach tych jest sporo prawdy. Niemniej jednak należy pamiętać, iż l-arginina przyjmowana w zbyt dużej ilości nie spełnia swojego zadania. Co możesz zrobić stojąc w obliczu tych faktów?

Pierwszym ze sposobów na wykorzystanie potencjału l-argininy jest stosowanie jej pod okiem specjalisty od suplementacji. Najlepiej robić to we współpracy z zawodowym trenerem personalnym, który zna dobrze biologiczne reakcje ludzkiego organizmu na przyjmowanie konkretnych substancji.

L-argininę najbezpieczniej jest przyjmować w naturalnej formie. Jak można to robić? Warto postawić na produkty żywnościowe, które są bogate w l-argininę, takie jak:

  • przetwory mleczne
  • mięsa (ryby, wołowina, wieprzowina, drób)
  • rośliny (głównie migdały, soczewica oraz soja)

Pamiętaj jednak, że spontaniczne spożywanie przypadkowych produktów żywnościowych – nawet zawierających duże ilości l-argininy – nie da Ci żadnych rezultatów. Zdecydowanie lepiej będzie stworzyć przemyślaną dietę i odżywiać się z jej uwzględnieniem.

L-arginina dla osób chorych

Tak jak wspomnieliśmy na wstępie, l-arginina występuje w naszym ciele naturalnie. Niemniej jednak różne dolegliwości mogą spowodować, że w organizmie zabraknie tego ważnego aminokwasu. W jakich sytuacjach może się to zdarzyć?

Generalnie rzecz ujmując, na niedobór l-argininy może narzekać kilka grup ludzi:

  • osoby z zaburzeniami pracy jelit
  • dotknięci stanami zapalnymi
  • ludzie cierpiący na ogólne wyniszczenie organizmu
  • wcześniaki
  • cukrzycy

L-arginina stosowana w przypadku osób chorych uwalnia swoje lecznicze zdolności. Aminokwas ten można stosować przy wielu dolegliwościach – oczywiście pod czujnym okiem specjalisty. Poniższa lista przedstawia najważniejsze działania l-argininy.

  • obniżanie ciśnienia krwi
  • likwidowanie bólu, nawet chronicznego
  • pomoc w zrastaniu się i regeneracji zniszczonych tkanek
  • oczyszczanie organizmu
  • regulacja insuliny
  • leczenie miażdżycy
  • ochrona układu nerwowego

Jak zatem widać, zastosowanie l-argininy jest bardzo szerokie. Należy jednak pamiętać, aby nie rozpoczynać na własną rękę żadnych kuracji tego typu.

Mimo wszystko warto jednak wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie na l-argininę to około 20 gramów w ciągu doby. Okazuje się także, że można bez problemu zaspokoić dzienne zapotrzebowanie tego aminokwasu jedynie za pomocą odpowiednio ułożonej diety.

Skutki uboczne przyjmowania l-argininy

Czy stosowanie tak potrzebnego aminokwasu może w ogóle być przyczyną dla jakichkolwiek skutków ubocznych? Oczywiście, że tak! Bez względu na to, czy l-argininę przedawkuje sportowiec, czy osoba chora, może to spowodować wiele nieprzyjemnych reakcji organizmu. Do potencjalnych skutków ubocznych można zaliczyć osłabienie nerek, wysuszenie skóry, inne problemy dermatologiczne, spadki odporności, wahania ciśnienia, czy też problemy z układem pokarmowym.

Co więcej, długoterminowe przyjmowanie l-argininy w zbyt dużych dawkach może skończyć się znacznie gorzej. Otóż niekontrolowany wzrost ilości jednego aminokwasu, powoduje, że organizm nie będzie właściwie przyjmował innych.

Poza tym, stosowanie l-argininy skutkuje także wzrostem stężenia tlenku azotu. Do pewnego momentu jest to całkiem pożądany efekt. Niemniej jednak, jego nadmiar spowoduje wahania ciśnienia krwi, włóknienie nerek oraz sztywnienie mięśnia sercowego. Takie dolegliwości mogą doprowadzić nawet do zawału!

Skutki uboczne stosowania l-argininy bywają tak poważne, że zaprzestano jej stosowania w przypadku osób cierpiących na choroby sercowe oraz naczyniowe.

Rozsądek ponad wszystko!

Dobroczynne działanie l-argininy na nasz organizm może być bardzo kuszące. Niemniej jednak nie warto podejmować się suplementacji, jeśli nie ma się ku temu ważkich powodów.

Jeśli jednak uważasz, że przyjmowanie l-argininy byłoby w Twoim przypadku pomocne, udaj się do odpowiedniego specjalisty. Z pewnością doradzi Ci on w jakich ilościach oraz w jakiej formie najlepiej jest przyjmować omawiany aminokwas.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.