Kiwi – właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze, zalety, skutki uboczne i przepisy

0 210
Kiwi – właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze, zalety, skutki uboczne i przepisy
5 (100%) 5 votes

Kiwi to małe, z zewnątrz brązowe a wewnątrz zielone owoce, które w swoim smaku są dość słodkie i przyjemne. Mimo że pod względem rozmiaru nie są one duże, posiadają wiele korzyści zdrowotnych. Ich zielony miąższ jest bardzo słodki i cierpki. Ponadto, jest pełen wielu składników odżywczych, między innymi witaminy C, witaminy K, witaminy E, kwasu foliowego i potasu. Kiwi mają również dużo przeciwutleniaczy i są dobrym źródłem błonnika. Ich małe czarne nasiona są jadalne, podobnie jak rozmyta brązowa skórka, chociaż wielu woli obrać kiwi przed zjedzeniem go. Związku z tym, że kiwi rośnie przez cały rok, jest łatwo dostępna. Nowości na rynku pokazują, że kiwi można przetworzyć w dowolny suplement diety. Co więcej, kiwi jest typem owocu, którego można dodać praktycznie do każdego deseru, różnej formy śniadania czy podwieczorku.

Zalety kiwi

Kiwi nazywane jest również chińskim agrestem. Jak już wyżej wspomniano, można go spożywać w całości, ale najsmaczniejsza forma to miąższ, który jest soczysty, lekko galaretowaty i zawiera liczne czarne nasiona. Czasem można spotkać taki gatunek kiwi, którego miąższ jest żółty, a nawet czerwony. Jednak są to odmiany, które występują w rejonach azjatyckich. Jako nieliczny owoc egotyczny, kiwi posiada wiele zalet i korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich:

Leczy astmę

Wiele rozszerzonych badań naukowych i medycznych potwierdziło, że regularne spożywanie kiwi może pomóc w regulowaniu układu oddechowego, a w tym przeciwdziałaniu rozwojowi astmy. Uważa się, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy zawartych w kiwi może w rzeczywistości pomóc w leczeniu astmy i innych problemów z układem oddechowym. Składniki zawarte w kiwi, a zwłaszcza w nasionach bardzo pozytywnie wpływają na pracę płuc. Dlatego też, spożywanie świeżych owoców kiwi jest zalecane dzieciom, które cierpią na tzw. świszczący oddech podczas choroby zapalenia płuc czy oskrzeli.

Pomaga w trawieniu

Kiwi są rodzajem owocu, który posiada spore ilości korzystnego i zdrowego błonnika. Błonnik wspomaga trawienie pokarmów oraz polepsza pracę metabolizmu organizmu. Poza tym, kiwi zawiera również enzym proteolityczny o nazwie aktynidyna, który może pomóc w rozkładaniu białka. Ostatnio przeprowadzone badania na terenie USA dowiodły, że ekstrakt z kiwi, zawierający aktynidynę, znacznie poprawił trawienie większości białek.

Wzmacnia układ odpornościowy

 Owoce kiwi są bogate w składniki odżywcze i pełne witaminy C. W rzeczywistości tylko 1 szklanka kiwi dostarcza około 250% dziennej zalecanej wartości spożycia witaminy C. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego. Jej regularne dostarczanie do organizmu   zapobiega łapaniu wirusów, infekcji i innych sezonowych przeziębień. Ostatnio przeprowadzone analizy wykazały, że kiwi mogą wspierać funkcje immunologiczne i zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przypominających grypę lub będących grypom. To szczególnie ważne dla osób, które posiadają osłabiony układ odpornościowy, ze względu na choroby przewlekłe oraz dla pacjentów, którzy ze względu na swój wiek są bardziej narażeni na rozwój różnych chorób zagrażających życiu.

Zmniejsza ryzyko innych schorzeń

Stres oksydacyjny może spowodować uszkodzenie DNA człowieka. Może to prowadzić do problemów zdrowotnych. Częściowo dzięki swoim przeciwutleniaczom, istnieją pewne dowody, wynikające z przeprowadzonych analiz, że regularne spożywanie kiwi lub ekstraktu z kiwi zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia stresu oksydacyjnego. Związku z tym, że uszkodzenie oksydacyjnego DNA jest silnie związane z nowotworem jelita grubego, regularne spożycie kiwi może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

Reguluje ciśnienie krwi

Owoce kiwi mogą nie tylko wspomóc układ odpornościowy organizmu, ale także pomóc kontrolować ciśnienie krwi. Badania przeprowadzone przez ostanie lata, dowiodły, że substancje bioaktywne w trzech kiwi dziennie mogą zdecydowanie wspomóc obniżyć ciśnienie kiwi. W porównaniu z innymi owocami. Aby nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi za pomocą jabłka, należy spożyć jedno, ale bardzo duże. Długoterminowe korzyści z regularnego spożywania kiwi mogą jawić się z umniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia konsekwencji płynących z wysokiego ciśnienia krwi, jakim są udary mózgu, wylew krwi do mózgu oraz zawał serca.

Zmniejsza krzepnięcie krwi

Oprócz wspomagania organizmu w kontrolowaniu ciśnienia krwi, kiwi zmniejszyć krzepnięcia krwi. Badania przeprowadzone na uniwersytetach medycznych wykazały, że spożywanie od dwóch do trzech kiwi dziennie znacznie obniża ryzyko krzepnięcia krwi. Stwierdzono również, że zmniejszają one ilość tłuszczu we krwi. Naukowcy stwierdzili, że efekty te były podobne do codziennych dawek aspiryny, które teoretycznie poprawiają pracę serca.

Chroni przed utratą wzroku

Zwyrodnienie plamki ocznej jest główną przyczyną uszkodzenia wzroku lub jego utraty. Regularne spożywanie kiwi może pomóc w ochronie oczu przed takim procederem. Jedno z badań wykazało, że spożywanie trzech porcji owoców dziennie zmniejsza zwyrodnienie plamki aż o 30%. Uważa się, że wysoki poziom zeaksantyny i luteiny w owocach kiwi przyczyniają się do tego efektu.

Potencjalne skutki uboczne

Spożywanie kiwi jest uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Głównym wyjątkiem jest sytuacja, gdy dana osoba jest uczulona na skład kiwi. Generalnie, objawy uczulenia na kiwi obejmują swędzące gardło, obrzęk języka, trudności w połykaniu, wymioty i wysypkę skórną. Ryzyko alergii na kiwi wzrasta, jeśli człowiek jest uczulony na orzechy laskowe, awokado, lateks, pszenicę, figi bądź nasiona maku.

W rzadkich przypadkach, kiwi mogą spowolnić krzepnięcie krwi, zwiększając krwawienie. Może to zwiększyć nasilenie trudności z krzepnięciem. Jeśli dana osoba posiada jakiekolwiek problemy z krzepnięciem lub w najbliższej przyszłości będzie poddawana zabiegowi lub operacji powinna unikać spożywania kiwi.

Spożywanie kiwi

 Kiwi można jeść solo lub jako dodatek, do różnych dań. Najlepiej nie gotować kiwi, aby zachować zawartość witaminy C. Może być również traktowany jako suplement. Suplementy mogą występować w postaci proszku, tabletki lub kapsułki i są zwykle wytwarzane z ekstraktu z kiwi.

Dawka suplementu, którą się przyjmuje zależy od czynników takich jak wiek, stan zdrowia i to, czy dana osoba leczy się na jakąś chorobę. Jedzenie od jednego do trzech kiwi dziennie wystarcza, aby większość ludzi otrzymała odpowiednią dawkę wartości odżywczych. Natomiast dzienna dawka proszku kiwi wynosi około 5,5 grama.Jednak zdecydowanie się na przyjmowanie suplementów, których skład to głównie kiwi wymaga konsultacji z lekarzem.

Produkty z kiwi
Kliknij i sprawdź ceny!

Przepisy

Jeśli kiwi należy do jednych z ulubionych owoców i jego smak jest odpowiedni, bardzo prosto dodać go codziennej diety. Wystarczy dodać go do porannej owsianki, zjeść jako przekąska na drugie śniadanie, dodać do ulubionego deseru lub spożyć wraz z jogurtem naturalnym. Kiwi jest idealnym owocem, który można dodać do śniadania, jeść samodzielnie lub w plasterkach połączonym z greckim jogurtem. W okresie letnim bardzo dobrze połączyć kiwi z innymi owocami i wykonać z nich odświeżający i pożywny koktajl, zrobić sałatkę owocową lub zupę.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.