Kawa: proces produkcji, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni i w kosmetyce

40
Kawa: proces produkcji, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni i w kosmetyce
5 (100%) 5 votes

Bez filiżanki ciepłej kawy o poranku zdecydowana większość z nas nie wyszłaby z domu, ponieważ dzięki kofeinie znajdującej się w tym napoju możemy się dobudzić, dodając sobie tym samym energii na kilka pierwszych godzin dnia. Warto jednak wiedzieć o tym, iż kawa wpływa pozytywnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zdrowie i wygląd zewnętrzny, dlatego też znalazła dosyć szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce. W jaki jednak sposób kawa wpływa na nasze zdrowie, jak wygląda proces jej produkcji i w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni i w łazience?

Czym jest kawa?

Kawa to przepyszny napój, który przygotowywany jest ze zmielonych ziaren kawowca, a ze względu na niezwykły smak i aromat stała się jedną z najpopularniejszych używek niemal na całym świecie. Obecnie krzewy kawowców, z których pozyskuje się pestki czerwonych owoców, czyli po prostu nasiona kawy, uprawiane są w różnych rejonach świata, jednak największe plantacje znajdują się na terenach Ameryki Południowej oraz Azji. Obecnie w sklepach można bez problemu zakupić przeróżne gatunki kawy, jednak wśród tych najpopularniejszych można wyróżnić dwie odmiany, a mianowicie Arabicę i Robustę. Arabica to dosyć łagodna w smaku i bardzo aromatyczna odmiana kawy, natomiast jeśli chodzi o robustę, to charakteryzuje ją nieco gorzkawy smak, który nie każdej osobie może przypaść do gustu. Warto również wiedzieć o tym, iż robusta zawiera o 50% więcej kofeiny niż arabica, dlatego też można pić ją w nieco mniejszych ilościach.

Jak wygląda produkcja kawy?

Dojrzałe owoce kawowca, które przybierają jasno lub ciemnoczerwone zabarwienie zbierane są zazwyczaj ręcznie (w szczególności najlepsze i najdroższe odmiany Arabiki) i czym prędzej muszą zostać poddane procesowi przetwarzania, ponieważ w innym przypadku będą nadawać się wyłącznie do wyrzucenia. Owoce kawowca po zbiorze w pierwszej kolejności poddawane są procesowi suszenia, co najczęściej odbywa się w świetle promieni słonecznych. Aby jednak ziarna się nie zepsuły, konieczne jest ich przetrząsanie oraz obracanie kilka razy w ciągu dnia. Proces ten trwa zazwyczaj kilka tygodni, czyli do momentu aż zawartość wilgoci w owocach spadnie do około 11%. Wysuszone w ten sposób ziarna pakuje się następnie do worków w całej postaci lub też poddaje się je procesowi mielenia.

Wartości odżywcze kawy

Kawa pozbawiona jest całkowicie kalorii, błonnika, tłuszczu, węglowodanów oraz witamin, jednak w jej składzie można znaleźć nieznaczne ilości magnezu, wapnia, sodu oraz potasu. Najcenniejszym jednak skarbem ziaren kawowca jest kofeina, która wykazuje wiele bardzo ważnych właściwości prozdrowotnych, jednak najważniejsze jest to, iż pomaga ona postawić nam się na nogi o poranku.

Kawa i jej właściwości antynowotworowe

Kawa z uwagi na zawartość dwóch bardzo ważnych antyoksydantów, a mianowicie kwasu chlorogenowego oraz kwasu kawowego wykazuje cenne dla naszego zdrowia właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ pomagają one usunąć z organizmu wolne rodniki, a także szkodliwe toksyny, które odpowiedzialne są za uszkadzanie naszego DNA. Dzięki licznie przeprowadzonym badaniom udowodniono, iż regularne picie kawy może ochronić nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi a w szczególności przed rakiem wątroby.

Kawa
Kliknij i sprawdź ceny!

Kawa na lepszą pamięć i koncentrację

Ziarna kawy oddziałują bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy dzięki zawartości dosyć dużej ilości kofeiny, teobrominy oraz teofiliny. Dzięki tym substancjom nasz mózg zaczyna dużo lepiej pracować, poprzez zwiększenie koncentracji oraz poprawę pamięci. Niezwykle ważne jest również to, iż wspomniane powyżej substancje zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Z tego też względu po kawę powinny sięgać w szczególności starsze osoby, jednak polecana jest ona w celach profilaktycznych każdemu z nas.

Czy kawą można popijać leki?

Wielu osobom wydaje się, że kawę można popijać zarówno wodą, jak i kawą czy herbatą, jednak nic bardziej mylnego. Popijanie leków kawą może bowiem doprowadzić do osłabienia lub wzmocnienia działania niektórych leków, co nie jest niestety zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Po kawę nie powinny sięgać w szczególności osoby, które przyjmują preparaty z żelazem, środki antykoncepcyjne, leki przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, antybiotyki, a także suplementy diety i leki zawierające w swoim składzie magnez oraz wapń.

Przeciwwskazania do spożycia kawy

Pomimo tego, iż kawa wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, to jednak nie może być niestety spożywana przez każdą osobę. Kto powinien się zatem jej wystrzegać? W szczególności osoby zmagające się z problemami gastrologicznymi takimi jak choroba wrzodowa czy też refluks, gdyż kawa stymuluje wydzielanie kwasu solnego, co tylko nasila nieprzyjemne objawy.

Zastosowanie kawy w kuchni

Kawę w największych ilościach wykorzystuje się przede wszystkim do zaparzania aromatycznego napoju, jednak w kuchni można ją wykorzystać również na kilka innych sposobów. Zmielone ziarna kawy to świetny dodatek do deserów a w szczególności do różnego rodzaju kremów. Można użyć jej również jako dodatku do marynat, a także jako składnik spodów do ciast. Najlepsza dla naszych kubków smakowych jest jednak świeża kawa zmielona tuż przed podaniem nie tylko w postaci aromatycznego espresso, ale również cappuccino, czy też café latte.

Jaką kawę wybrać?

W sklepach można obecnie zakupić zarówno kawę w całych ziarnach, jak i tę mieloną, jednak wybór tej najlepszej uzależniony jest głównie od indywidualnych upodobań oraz możliwości (posiadania młynka lub specjalnego ekspresu). Kawa mielona charakteryzuje się nieco słabszym aromatem, jednak decydując się na jej zakup, nie trzeba zaprzątać sobie głowy procesem mielenia. Warto jednak wiedzieć o tym, iż coraz większa liczba osób decyduje się na zakup specjalnych ekspresów do kawy, które posiadają wbudowany młynek, dlatego też w takim przypadku najlepiej zdecydować się na zakup kawy ziarnistej.

Zastosowanie kawy w kosmetyce

Kawa znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz antybakteryjnym przy pomocy kawy można zwalczać różnego rodzaju skórne niedoskonałości. Peeling przygotowywany na bazie zmielonych ziaren kawy to świetny sposób na walkę z cellulitem (poprawia mikrokrążenie), a także na poprawę jędrności oraz elastyczności skóry. Kofeina, która obecna jest w kawie, bardzo często dodawana jest do kremów pod oczy, ponieważ pomaga ona poprawić mikrokrążenie w naczynkach skóry, niwelując tym samym widoczność nieestetycznie wyglądających cieni pod oczami. Warto również wiedzieć o tym, iż kawa wpływa bardzo korzystnie na nasze włosy, ponieważ ogranicza ich wypadanie (sprawdza się idealni u mężczyzn, którzy mają problemy z łysieniem w wyniku działania dihydrotestosteronu), a także stymuluje wzrost nowych kosmyków.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.