Trending Now:
MySlowianki.pl Serwis dla kobiet

Karp: wartości odżywcze, zakup, przepisy, przygotowanie

Estimated reading time:6 minutes, 20 seconds

Karp: wartości odżywcze, zakup, przepisy, przygotowanie
5 (100%) 5 votes

Karp to ryba, która króluje na naszych stołach najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia, jednak warto sięgać po nią znacznie częściej, gdyż zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Karpia można albo kochać, albo nienawidzić, jednak warto choć raz spróbować tej ryby, przygotowując z niej nie tylko smaczną zupę, ale również inne dania. Jakie jednak wartości odżywcze znajdują się w karpi i co warto wiedzieć o tej rybie?

Wartości odżywcze karpia

Karp to średniotłusta ryba, w której można znaleźć przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, które wspomagają proces odchudzania, a także wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe składniki odżywcze znajdujące się w karpi, to można wśród nich wymienić przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, sód, żelazo, fosfor, a także potas. Oczywiście zawartość w karpiu składników odżywczych uzależniona jest głównie od tego, jaką paszą była ona karmiona, ponieważ jeśli charakteryzowała ją wątpliwa jakość, to ryba zamiast wartościowego białka będzie zawierała znacznie większe ilości tłuszczu (niekoniecznie tego zdrowego). W 100 g surowego karpia można znaleźć około 127 kcal, jednak na nasze stoły trafia on po określonej obróbce termicznej, przez co jego kaloryczność wzrasta. Karp gotowany podawany w galarecie może zawierać około 160 kcal, natomiast ten smażony nawet 300. Z tego też względu ryba ta nie jest raczej polecana osobom, które chciałyby zgubić nadmiar kilogramów.

Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu karpia?

Wiele osób uważa, że karp nie jest zbyt smaczny, ponieważ ma lekko mułowaty posmak, którego można jednak pozbyć się, przygotowując rybę w odpowiedni sposób. Niezwykle ważne jest również to, aby podczas zakupu ryby zwrócić bacznie swoją uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii. Po pierwsze należy bardzo dobrze przyjrzeć się skórze, która musi mieć brązowo-żółto-niebieskie zabarwienie, jednak równie ważne jest to, iż powinna ona być wilgotna i gładka oraz całkowicie pozbawiona śluzu. Oczy karpia powinny być wypukłe, wyraźne oraz szkliste, natomiast skrzela ciemnoczerwone. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, podczas zakupu karpia? Oczywiście na zapach, który powinien być przyjemny, jednak bardzo często można w rybie wyczuć zapach mułu, co nie oznacza zawsze, że ryba jest nieświeża.

Karp w galarecie

Składniki:

  • 1,5 kg karpia,
  • po 1 marchewce, pietruszce i cebuli,
  • mały kawałek selera,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 2 l wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku,
  • natka pietruszki i zielony groszek do ozdoby

Sposób przygotowania:
Karpia bardzo dokładnie oczyścić z ości, łusek i wnętrzności, opłukując go pod bieżącą wodą. Po dokładnym wysuszeniu rybę należy pokroić w poprzek w około 4 cm dzwonka, soląc i pieprząc odrobinę do smaku. Do średniej wielkości garnka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, a także niewielką ilość soli i pieprzu. Całość należy zalać wodą, gotując pod przykryciem przez około 20 minut. Po upływie tego czasu do wywaru należy dodać karpia, gotując ponownie zawartość garnka przez 20 minut na małym ogniu. Rybę po ugotowaniu należy wyjąć z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, natomiast wywar przecedzić i zredukować do ilości 1 litra. Żelatynę należy rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody (przegotowanej), dodając ją następnie do przygotowanego wcześniej wywaru, wlewając do niego również sok z cytryny. Na półmisek należy wylać 1/3 wywaru, wstawiając go następnie do lodówki i pozostawiając w niej do momentu, aż zastygnie. Na tak zastygniętym wywarze należy ułożyć rybę, zalewając ją kolejną częścią wywaru (1/3) oraz umieszczając półmisek ponownie w lodówce. Tak przygotowaną rybę należy na koniec ozdobić groszkiem, natką pietruszki oraz marchewką, zalewając ją ostatnią częścią wywaru oraz wkładając do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Karp smażony

Składniki:

  • 1 wypatroszony karp,
  • przyprawa do ryby,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku,
  • mąka pszenna,
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
Karpia należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, krojąc go następnie na mniejsze porcje (najlepiej w poprzek tułowia na tzw. dzwonka) oraz doprawiając przyprawą do ryby, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę należy przykryć, wstawiając ją następnie do lodówki na około 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu rybę należy obtoczyć w mące, smażąc następnie na rozgrzanej patelni przez około 6 minut z jednej strony i 6 minut z drugiej strony.

Zupa rybna z karpia

Składniki:

  • 2 głowy oraz ogony z karpia,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • mały kawałek pora,
  • 1 mała cebula,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Składniki na lane kluski:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do dużego garnka należy wlać wodę, wkładając do niego następnie obrane i pokrojone na mniejsze części marchewki, pietruszkę oraz pora. Cebulę należy obrać, przekroić na pół, opalić nad palnikiem i dodać do garnka wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Zupę należy gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dodając do niej następnie karpia oraz gotując zawartość garnka przez 40 minut. Gdy wszystkie składniki zupy będą już miękkie, należy zdjąć ją z palnika i przecedzić. Z ryby należy zdjąć mięso, dodając je wraz z posiekaną marchewką do przygotowanego wcześniej wywaru. Do zupy na koniec należy dodać odrobinę soli i pieprzu, a także lane kluski, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Wszystkie składniki na lane kluski należy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać, wlewając tak przygotowane ciasto przy pomocy łyżki do zupy.

Karp faszerowany grzybami

Składniki:

  • 2 sztuki karpia (każdy po około 1 kg),
  • 1 mała cebula,
  • 200 g suszonych podgrzybków,
  • odrobina masła, soli i pieprzu,
  • 1 cytryna,
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:Karp:
Grzyby zalać wodą, namaczając je w niej najlepiej przez całą noc. Karpia bardzo dokładnie oczyścić z wnętrzności (pozostawić głowę jednak bez skrzeli oraz narządu wzroku), umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przyprawić odrobiną soli i pieprzu oraz włożyć do lodówki na około 2 godziny. Namoczone grzyby ugotować do miękkości w wodzie, odsączyć oraz pokroić na mniejsze kawałki. Na łyżce masła usmażyć poszatkowaną cebulę, dodając do niej następnie grzyby oraz szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym farszem należy napełnić karpia, spinając go następnie wykałaczkami lub związując nićmi tak, aby farsz z niego nie wypadł. Nafaszerowaną grzybami rybę należy włożyć do naczynia żaroodpornego, polewając ją wodą z namaczanych grzybów oraz układając na jej wierzchu 4 łyżki masła. Karpia należy piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.

No Comments

Dodaj komentarz