Grzyby marynowane – rodzaje, przepisy, właściwości, przeciwwskazania

0 382
Grzyby marynowane – rodzaje, przepisy, właściwości, przeciwwskazania
5 (100%) 5 votes

Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak środkowoeuropejskiej kuchni. Odpowiednio przyrządzone pasują do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Ponadto świetnie sprawdzają się one w formie przystawki, apetizera, a nawet popularnej ‚zagryzki’ do napojów alkoholowych.

Różnorodność grzybów to prawdziwy skarb polskich lasów. Rzecz jasna nie pozostało to bez wpływu na kształtowanie się środkowoeuropejskich zwyczajów kuchennych. Nie brakuje przepisów opisujących przyrządzanie smakowitych grzybów w różnych formach. W niniejszym artykule przedstawimy Ci kilka z nich. Dowiesz się jak przyrządzić grzybki marynowane, a także, czy z jedzenia grzybów można odnieść korzyści zdrowotne.

Grzyby marynowane – wartościowe gatunki

Zanim podamy Ci propozycje przyrządzania grzybów marynowanych, zastanówmy się nad tym, które z ich gatunków warto jeść.

Nie da się jednoznacznie określić wartości odżywczej grzybów. Jest ona uzależniona od gatunku, z jakim mamy do czynienia oraz miejsca pochodzenia danego osobnika. Grzyby zawierają witaminy A, C, D, PP oraz z grupy B. Poza tym są one bogate w sole mineralne, potas, fosfor, wapń, sód oraz żelazo. Co więcej, grzyby składają się w 90% z wody. W swoim składzie posiadają również błonnik, który sprzyja trawieniu.

Wśród wprawnych zbieraczy oraz kucharzy najcenniejszymi gatunkami grzybów są borowiki szlachetne oraz pieprzniki jadalne (kurki). Są one źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Niemniej wartościowe są boczniaki. Mają one wspaniały wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Boczniaki wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz podnoszą odporność. Nie sposób nie wspomnieć w tym miejscu o pieczarkach. Charakteryzują się one wysoką zawartością potasu, magnezu, selenu oraz sodu. Ponadto w pieczarkach znajdziemy całe bogactwo witamin B oraz C.

Wniosek nasuwa się sam – na naszej szerokości geograficznej z pewnością nie brakuje wartościowych produktów do produkcji pysznych marynowanych przetworów grzybowych. Do procesu marynowania poleca się szczególnie borowiki, podgrzybki, kurki, kozaki czy też maślaki. Można użyć jednego gatunku lub zdecydować się na mieszankę. Niestety ten sposób przyrządzania grzybów nie jest najlepszy w kontekście zachowania ich walorów odżywczych. Wiele pożytecznych substancji zawartych w grzybach wytrąca się w procesie marynowania.

Grzyby marynowane – przepisy

Ludowe tradycje kuchenne znają wiele prostych przepisów na znakomite grzyby marynowane. Poniżej przedstawiamy dwa z nich:

Grzyby marynowane w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg grzybów
  • jedna duża cebula

(do zalewy octowej):

  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Wyczyścić i przygotować grzyby. Następnie dobrze jest pokroić je na mniejsze kawałki. Dzięki temu lepiej zmieszczą się one do słoika, będą smaczniejsze oraz łatwe do spożycia.
  • Przygotować cebulę. Najlepiej jest pokroić ją na cztery części, a następnie każdą z nich posiekać w plasterki.
  • Przygotować zalewę octową. W tym celu należy umieścić w garnku następujące elementy: wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz. Po upewnieniu się, że niczego nie brakuje, można zagotować całość.
  • Podgotować cebulę oraz grzyby. Najpierw należy zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, można wrzucić do niej pokrojone grzyby oraz cebulę. Całość należy gotować intensywnie przez 5 minut.
  • Przygotować słoiki. Najlepiej jest dokładnie je umyć oraz wyparzyć.
  • Umieścić grzyby oraz warzywa w słoikach. Powinny one wypełniać słoiki w dwóch trzecich.
  • Zalać słoiki zalewą. Powinno się wypełnić słoiki wrzącą zalewą. Pamiętaj jednak o przyprawach oraz wszystkich innych dodatkach gotujących się w zalewie. Je także należy umieścić w słoikach. Wszystkie przyprawy warto rozdzielić między słoiki równomiernie. Następnie należy szybko zakręcić pokrywki oraz zostawić całość do wystygnięcia. Dobrze jest postawić słoiki ‚do góry nogami’.
  • Po wystygnięciu słoiki dobrze jest umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu. Wówczas mogę one stać normalnie, zakrętkami do góry.

Grzyby marynowane na ostro

Grzyby marynowane na ostro przygotowuje się w ten sam sposób co zwykłe grzyby marynowane, których przyrządzanie opisuje przepis znajdujący się powyżej. Zmianie ulegają jedynie użyte składniki.

Składniki:

  • 2 kg grzybów
  • jedna duża cebula

(do zalewy):

  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka kolendry
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Przygotowane w ten sposób grzyby marynowane wspaniale wzbogacą Twoje ciepłe posiłki! Zanim jednak zajmiesz się przyrządzaniem przetworów, posłuchaj kilku słów przestrogi. Grzyby są smaczne, a ich zbieranie to prawdziwa przyjemność. Pamiętaj jednak, aby zachować w tej materii daleko idącą ostrożność. W polskich lasach istnieje wiele grzybów, których zjedzenie może doprowadzić nawet do śmierci.

Przeciwwskazania do spożywania grzybów marynowanych

Czy każdy może jeść grzyby marynowane bez oglądania się na konsekwencje? Niestety tego rodzaju przetwory szkodzą całkiem dużej grupie ludzi. Kto powinien szczególnie uważać na grzyby marynowane?

W ścianach komórkowych grzybów znajduje się składnik o nazwie chityna. Niestety jego obecność w składzie grzybów czyni je wysoce niestrawnymi produktami. Chityna to bardzo specyficzny związek, o czym może świadczyć fakt, iż jest on podstawowym materiałem budulcowym wielu owadzich pancerzyków.

Marynowane grzyby nie zawsze służą dzieciom oraz osobom chorym i starszym. Ponadto należy unikać łączenia grzybów z alkoholem. Ścina on grzybowe białko, co dodatkowo obciąża żołądek, a w efekcie może doprowadzić do silnych bólów brzucha.

Grzyby marynowane – kaloryczność

100 g grzybów marynowanych zawiera w sobie 44 kcal, 2 g białka, 8 g węglowodanów oraz nikłe ilości tłuszczy. Dzienna zalecana dawka grzybów marynowanych waży 50 g oraz zawiera w sobie 22 kcal.

Kaloryczność 100 g marynowanych grzybów jest równa kaloryczności:

  • 2 marchewek
  • 20 truskawek
  • 19 kubków parzonych kaw bez dodatku cukru

Grzyby marynowane są więc produktami niskokalorycznymi.

Jedz grzyby – smakuj życie!

Choć grzyby zawierają w sobie całkiem sporo pożytecznych substancji, nie nie zasłynęły one ze swoich dobroczynnych właściwości. Wiedza na ten temat nie została jeszcze upowszechniona, przez co grzyby traktowane są jako produkty spożywcze o neutralnym wpływie na nasze zdrowie. Tak czy inaczej, ich największą zaletą są walory smakowe. Dzięki odpowiedniemu zamarynowaniu grzybów wprawny kucharz potrafi uzyskać prawdziwe bogactwo smaków. Czy i Ty chciałbyś wzbogacić swój jadłospis o pyszne grzyby? Cóż stoi na przeszkodzie!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.