Chrom – niedobór, nadmiar, zapotrzebowanie i odchudzanie

76
Chrom – niedobór, nadmiar, zapotrzebowanie i odchudzanie
5 (100%) 5 votes

Chrom, chromium jest mikroelementem, którego organizm człowieka potrzebuje bardzo niewiele, a jednocześnie jest on absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiada albo współuczestniczy w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w naszym ciele. W ostatnim czasie wzrosła jego popularność jako składnika suplementów odchudzających.

Do czego jest nam potrzebny chrom?

Chrom  jest tzw. pierwiastkiem śladowym, takim, którego organizm potrzebuje w naprawdę śladowych- 6mg, ilościach. A mimo to bierze on udział w wielu procesach zachodzących w organizmie:

  • jest niezbędny insulinie do regulacji optymalnego stężenia glukozy we krwi
  • bierze udział w procesach metabolicznych węglowodanów
  • stymuluje syntezę kwasów tłuszczowych
  • stymuluje syntezę cholesterolu
  • wpływa na ośrodkowy układ nerwowy

Zapotrzebowanie na chrom

Tzw. niezdrowa dieta, bogata w cukier i wielokrotnie przetworzone składniki jest uboga w chrom. Spożycie nadmiaru cukrów prostych oraz dwucukrów wzmaga wydalanie chromu razem z moczem. Zatrzymaniu chromu w organizmie nie sprzyja również intensywny wysiłek fizyczny.

Zapotrzebowanie dzienne na chrom zależy od płci oraz wieku.

  • mężczyźni pomiędzy 14. a 50. rokiem życia potrzebują 35 µg chromu dziennie
  • mężczyźni powyżej 50. roku życia potrzebują już tylko 30 µg dziennie
  • kobiety po 15. roku życia potrzebują 25 µg chromu dziennie
  • kobiety po 50. roku już tylko 20 µg dziennie
  • kobiety karmiące piersią wymagają 45 µg chromu dziennie
  • dzieci do 6 miesiąca życia potrzebują 0,2 µg chromu dziennie
  • dzieci do 1 roku życia 5,5 µg/dzień
  • dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia 11 µg/dzień
  • dzieci pomiędzy czwartym a ósmym rokiem życia 15 µg/dzień

Niedobór chromu w organizmie

Jeżeli stosuje się zbilansowaną, pełnowartościową dietę, posiłki są urozmaicone przy ograniczonych ilościach cukru, niedobór chromu w organizmie raczej nie grozi. Natomiast dieta o ograniczeniach produktowych, monotonna, tzw. niezdrowa może prowadzić do niedoborów tego pierwiastka. A niedobór chromu w organizmie może skutkować:

  • nietolerancją glukozy
  • wysokim stężeniem cukru we krwi i moczu
  • neuropatią
  • spadkiem masy ciała
  • niskim wzrostem u dzieci
  • osłabieniem mięśni
  • wahaniami nastroju
  • wzrostem poziomu cholesterolu
  • wzrostem poziomu trójglicerydów we krwi

Na niedobór chromu w organizmie najczęściej narażone są osoby, które:

  • intensywnie się odchudzają
  • nadużywają alkoholu
  • posiadają schorzenia nerek i układu pokarmowego

Chrom a odchudzanie

W ostatnim czasie rozpowszechniło się przeświadczenie, że suplementacja chromem przyspiesza odchudzanie. Pojawiło się wiele prac próbujących oceniać wpływ suplementacji na tę funkcję organizmu. Jednak żadne z opracowań nie przyniosło spektakularnych wyników, a raczej udowadniało tezę na poziomie przyjmowania placebo. Dlatego udział chromu w realnym odchudzaniu jest znikomy, chociaż faktem jest, że pewne właściwości chromu pośrednio wpływają na utratę wagi. Chrom reguluje poziom cukru we krwi, w ten sposób może hamować napady głodu. Zmniejsza też apetyt, również na słodycze. Chrom przyspiesza także spalanie tłuszczów.

Szeroki wybór suplementów z chromem
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Nadmiar chromu w organizmie

Przyjmując suplementy, szczególnie te, które zawierają określone mikroelementy zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem. Tę samą zasadę trzeba stosować w przypadku chromu. Nadmiar chromu może zaburzyć produkcję insuliny w organizmie oraz pogorszyć absorpcję innych pierwiastków, choćby żelaza i cynku. Z pewnością nie powinny samodzielnie decydować o suplementacji chromem osoby chore na cukrzycę czy choroby nerek i wątroby. A także osoby mające wyraźne problemy psychiczne.

Chrom pozyskiwany z żywności

Zanim podejmie się decyzję o suplementacji jakimkolwiek minerałem, powinno zaczynać się od naturalnych sposobów ich dostarczania organizmowi, czyli razem z pożywieniem. Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą stać się naturalnym źródłem dla tego pierwiastka. Dzięki takiemu sposobowi dostarczania istnieje większe prawdopodobieństwo, że w długim okresie czasu, tak pozyskiwany minerał będzie lepiej przyswajalny przez organizm.

Chrom można dostarczyć organizmowi spożywając:

  • drożdże
  • gruboziarniste kasze
  • płatki
  • pełnoziarniste pieczywo
  • chude mięso, najlepiej indycze i kurze
  • podroby
  • ryby
  • owoce morza
  • brokuły
  • kiełki pszenicy
  • zioła
  • kakao
  • szpinak
  • orzechy
  • jajko

Chrom a cukrzyca

Chrom regulując stężenie glukozy we krwi chroni przed cukrzycą typu 2. Organizm dysponując odpowiednią ilością chromu lepiej gospodaruje insuliną, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi, nawet u osób niewrażliwych na insulinę, osiąga optymalny wskaźnik. U osób chorych na cukrzycę insulinoniezależną, podając im chrom osiągnęło się obniżenie poziomu glukozy oraz wzrost tolerancji glukozy i obniżenie poziomu insuliny. U tych chorych suplementacja chromem przynosiła pozytywne wyniki, jednak dotyczyło to wyłącznie osób o upośledzonej tolerancji glukozy.

Przyswajalność chromu

Przyswajalność chromu przez organizm zwiększa wyraźnie witamina C. Natomiast utratę chromu poprzez wydalanie go z moczem powoduje dieta bogata w cukry proste. Wchłanianie chromu blokują także tłuszcze i związki fosforowe, które znajdują się choćby w coli czy zupach w proszku.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.